Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гиб Мелсън събориха паметника на съветската армия, за да го преработят в паметник на американските бомбардировачи, сринали София и още 16 български градове. И там ще могат да ходят да се сополевят натегачите от сДС, ОПГ ГРОБ, Продължаваме измамата, Дай България и Дупесе. Последните вероятно ще ни дарат и с паметник на султан Баязид. Бяха се засилили да го правят в Стара Загора, но ги спряха. Сега вече ще си го направят.
207
1
 
4
 
! Отговори
Theodoris Kantakuzin преди 7 месеца
Куба беше директно владение на САЩ ЗА 61 ГОДИНИ ..ОТ ПОБЕдАТА В ИСПАНО-АМЕРИКАНСКАТ ВОЙНА ЗА САЩ -- от 1898 год..!!!---- САЩ БИЕ ЕСПАНЯ, И АНЕКСИРАТ ОТ ИСПАНИЯ--Куба, Филлипинския Архипелагос, о-в ГУАМ, и Флорида !!!...61 ГОДИНИ Куба бяха НЕФОРМАЛЕН щат на САЩ ----- дооооо 1 януари 1959 година, когато американския наложник = сатрапа Батиста е свален от бай Фидел Беев Кастро .
206
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нациионални Предатели са тези от 'кабинета' !
205
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ЕЙ РУСОФИЛИ И какво точно ни уведамяваш? Че тогава стадото охранени праасеета в Народното събрание са продали България, а сега реализират продажбата ли? И предлагаш да обявим всенародни тържества по повод на предателството им, както оня там дето за две торби отворил порти на Велико Търново на турците. Само дето малко след това го съсекли и си прибрали обратно златото. Така и тука ще стане
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия може да ни удари . Слънцепльок работят яко . Явно руснаците са решили да ги понастъпят тая зима . Евроатлантиците *** . Наще май дават снаряди щом турците щели да на пазят .
203
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 182 Народното събрание на коя държава, на Турция ли? Защото в "нашето" Народно събрание няма нищо народно - само марионетки на посолството и на мутрите.
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 211 Е то си личи и без да го казваш
201
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 204 Е ти ходи в Бандерията и там надувай вувузелелата ,е може и да проумееш щото явно по друг начин не става
200
8
 
4
 
! Отговори
МАЛКО ФАКТИ преди 7 месеца
Понеже ви виждам, че сте тотално объркани, да ви светна: Народното Събрание гласува Air Policing-а на НАТО миналата година. Първо тук дойдоха испански изтребители. Сега се ротират с турски.
199
4
 
7
 
! Отговори
Султан Ердоган преди 7 месеца
Машала Денков, Ашколсун, Евала.
198
6
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 7 месеца
До всички жени в ***! Не си купувайте по моловете дрехи. Скоро само фераджа и шалвари ша ви трябват
197
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не може да стане защото ние небе нямаме. Небе имат свободните хора.
196
5
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 7 месеца
До от ЮАР-а бе, панелен пролетарий, не ми взимай ника да пишеш глупости, от които лъха на ракия и чесън. Аман от т.ъ.п.а.ц.и!
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 201 Урсула я командват от USA както и команндват нас. Затова подобни извращения вече са налице тука.
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 204 Ама са в НАТО и както испанците в началото пазеха така и турците,е остава остава въпроса от кой точно ще пазят
193
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Американските пионки от колониалната ни администрация нищо чудно да предизвикат въоръжена борба срещу себе си, както монархо-фашистите преди 1944. Добър пример е и Куба, там САЩ са си правели каквото им харесва, а назначения от тях диктатор Сомоса, само е узаконявал каквото му кажат от USA посолството. Обаче накрая на хората им писнало до толкова, че Фидел Кастро води партизанска война и накрая взима властта. Това ли искат тези от сглобката???
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сглобката може да е предложение на ЕК щото и в Румъния има ротационно управление но не е като нашата зглобка. Имам си вече работа...
191
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как ше пази РъБъ - Турция не е у ЕС ... Урсула командва ли тоз ЕС или спи :)))
190
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Още работи за тях!
189
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези там, марионетките на посолството с поредното си решение, защо не се обадят в Кипър да видят как е? Там и сега Турция им "пази" половината територия.