Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни

Това е решението на МС
25 яну 2024 17:38, Стела Стоянова
499
Кабинетът одобри: Турски изтребители ще бранят небето ни
Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на България и това на Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи пресслужбата на кабинета.

България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS), съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, информират от Министерския съвет.

В Меморандума за разбирателство между правителството на България и Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на въздушното пространство на двете държави.

Войските на българските Военновъздушни сили носят постоянно бойно дежурство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство на България с дежурни сили и средства, посочиха от ВВС за БТА преди дни. Сили и средства от изтребителната авиация носят бойно дежурство за изпълнение на задачата за Air Policing в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

През 2023 г. при всички случаи на въздухоплавателни средства, приближаващи въздушното пространство на България, летящи без полетен план и включен транспондер, дежурните сили и средства от състава на ВВС са били активирани, като са предприемани действия, адекватни на конкретната заплаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още по темата: МСтурски изтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕНИЧАРА НА ДОГАН !!
227
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лично Ердоган щял да прави сюнета на Денков .
226
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ТАЯ РАБОТА СЕ ГОТВИ Ходи да ги целува отпред и отзад, че да не забрави. То на него това му е основно професионално умение?
225
3
 
21
 
! Отговори
Галин Костов преди 7 месеца
Някой евроатлантически умнокрасив трансджендър който цвъка тролинг на надница от Посолството може ли да посочи кога по време на черното съветско комунистическо робство българското въздушно пространство е било охранявано от авиация различна от българската? Никога!
224
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ИСТИНАТА Абе ти специалиста по истината, кажи как върви "AIR POLICING" в Кипър празноглавецоооо?
223
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ашколсун!
222
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До от ЮАР Ти от ЮАР обаче си патриот за образец, нали?
221
6
 
12
 
! Отговори
Долу Куинслинзите! преди 7 месеца
Тyрчорът е алчна гaд. Първо ще ни вземат небето, после ще ни вземат териториалните води, накрая ще ни вземат и земята. Неслучайно отпадна забраната чужденци извън ЕС да купуват и притежават българска земя. Защо никой не информира обществеността колко паспорт са издадени на турски граждани от началото на сглобката!? Над 100 000!
220
2
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 7 месеца
До Анонимен-85- Не си разбрал. Агитката на Левски няма да е с червени фесове. Няма как, само със сини фесове могат да бъдат, евентуално с бял пискюл. Червените фесове са резервирани за ЦСКА. Вие, предполагам, вече си поръчахте фес, но ако още не сте направили това, препоръчвам да си купите от Едирне, даже, купете повече, да има за приятели да раздавате! С тоя кръчмарски патриотизъм, по-далеч от пейката пред блока няма да стигнете.
219
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На англосаксонците не им трябват българите а Черно море. Вземете една карта и прокарайте черта от Кърджали до Шумен и ще видите кои земи ще си вземат турците. Цялото българско крайбрежие!
218
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По линия на любимото им НАТО да идат тези национални предатели да видят как яко Турция пази половината територия на Кипър, на връщане да идат на гости на Гърците, които миналата година имаха поне 2000 нарушения на въздушното си пространство от турски военни самолети. Тука това ще се нарича "пазене", като оная мома, дето дала на един, ама "да я пази". Така ще ни "пазят" и нас.
217
4
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 месеца
Народното Събрание гласува Air Policing-а на НАТО миналата година. Първо тук дойдоха испански изтребители. Сега се ротират с турски. ИСТИНАТА
216
6
 
13
 
! Отговори
Кап. Списаревски преди 7 месеца
ПОЗОР!!!
215
1
 
4
 
! Отговори
Theodoris Kantakuzin преди 7 месеца
Днес Пуерто Рико е със подобен Статус , на който беше Куба до 1959 година !!!....с Разликата че там нямат свой сатрап = президент , а само местна административна власт.....НО ВАЛУТАТА и Монетарната Политика, ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА, ВОЕННО-ОТБРАНИТЕЛНАТА ПОЛИТИКА, И ПРАВНО-ЛЕГАЛО-ЗАКОНОВАТА ЮРИСДИКЦИЯ и спазването на законите === са на САЩ , и от САЩ !!
214
3
 
9
 
! Отговори
ужас преди 7 месеца
от 1910 г. имаме самолети тези ни ликвидираха авиацията
213
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Според мен Не после, а сега! Сега приеха закони, за да могат просто да я купят, без война тая територия, която над хиляда години нашите предци са я бранили, докато тези предатели без капка срам, за торби злато, пуснаха вътре основните ни врагове - първо наследниците на кръстоносците, а сега вече и османлиите.
212
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гиб Мелсън 166 Абе идииот извраатен, аз те знам защо се радваш, защото усещаш отзад вече турския чееп и това те кефи, нали?
211
4
 
9
 
! Отговори
Тъй тъй преди 7 месеца
Нъл трябва да зарадваме Прасето с фес, Посолството и останалата атлантическа пап*лач.
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От кого бе джанъм? От извънземните ли?
209
4
 
13
 
! Отговори
Според мен преди 7 месеца
Така се почва! Първо небето, след това останалата територия ще стане турска! Това са го решили господарите от Вашингтон!