Денков видял в "Пирогов" злоупотреби, Борисов: Брутален акт

Сглобката отново заскърца
Обновена: 5 дек 2023 18:54 | 5 дек 2023 18:38, Александър Попов
51
Денков видял в "Пирогов" злоупотреби, Борисов: Брутален акт
Снимка: БГНЕС

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия", каза премиерът Николай Денков по повод смяната на директора на Спешната болница.

"Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема Бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш Бюджета", допълни премиерът.

Още по темата
Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен. Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов пред bTV.

Всички търпим несгодите, които тази сглобка ни причинява. Но искам да кажа и че преди няколко дни в НС лидера на ДБ Христо Иванов, Асен Василев и аз излязохме публично и казахме, че няма да се правят назначения, които няма да бъдат съгласувани между нас тримата. Става въпрос за всякакви назначения, защото - дали е ДАНС или Пирогов, са изключително важни, и възбуждат общественото мнение. Тогава тримата се разбрахме върху какво да се фокусираме - Шенген, Еврозоната, отбраната, и др. Излязохме публично, оповестихме го. Ние не сме съгласни с подобен подход и подобна смяна на директора на Пирогов, без да имам никакви отношения със сегашния директор на Пирогов, който дори насилствено премахна проф. Балтов, уточни Борисов.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов.

Христо Иванов пък коментира, че към момента очевидно механизмът за съгласуване на назначенията в "не-коалицията" не работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
17
 
! Отговори
Безимен. преди 9 месеца
Денков ако оправиш държавата ,както си оправил образованието .Направо си бомба със закъснител дето хванеш да оправяш след тебе бая народ требва да минават и да поправят.Върви си гледай науката кат сте толкоз умен и начетен де се завираш в политиката поразии да правиш!
22
10
 
20
 
! Отговори
Тагаренко преди 9 месеца
Взехме главата на шефа на Пирогов, забавям но не забравям! Не изпълниха пряка заповед на моя служител незабавно да се прегледа неговото дете, няма знччение от ситуацията! Слава Украине!
21
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боко явно е ял пица с кристали тоя следобяд. Много се е активизирал - вдигнал е всичките калинки, звъни по телевизора, командори. А може и от Русия да са го пришпорили да ги прави тия неща.
20
13
 
9
 
! Отговори
Боко Пенята преди 9 месеца
Най-нормалното е Денков да си назначи хора, на които има доверие по места. И съответно да отстрани хора на които няма... тоя Бойко какво се пеняви?????????
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя Боко Тиквата до кога ще нарежда на ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ кой ще назначава и кой не? Какви са тези мутренски прийоми?!?!?!
18
4
 
11
 
! Отговори
Аре стига вече . преди 9 месеца
Бойко като дойде на власт смени всички, тогава не беше "брутален акт"
17
8
 
7
 
! Отговори
Цяла мистерия преди 9 месеца
Цяло чудо за мен е как Денков управлява, като от едната страна Рундьо не му дава да сменя кадри, от другата Боко и Шиши. Как се справя - това е мистерия.
16
7
 
7
 
! Отговори
Хахха преди 9 месеца
Борисов вече му избиват семерингите. На години е
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Tolub tova e samo nazalo skoro ste visis na njkoi stylb
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имам нулева вяра на всичко казано от това жалко подобие на мъж. Това не е премиер, а е придворен шут.
13
6
 
8
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 9 месеца
Ами да, Борисоff ги разбира бруталките, той брутално присвоява доста годинки вече!
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този директор има 100 пъти по висока ьаплата от един хирург там..
11
9
 
13
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 9 месеца
ТОЗИ МИНИСТЪР ДЕТО НИ НАЛОЖИ ЕЛЕКТРОННИТЕ РЕЦЕПТИ БЛОКИРА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ЛЕЧЕНИЕ ОСТАВКА НА ТОЗИ МИНИСТЪР ДЕНКОВ КАКВИ ГИ ГОВОРИШ ДЕНКОВ КОЙ ТИ Е ДЛЪЖЕН ДОКОГА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА ШАРЛАТАНИТЕ ЩЕ НИ ЗАБЛУЖДАВА
10
3
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 9 месеца
А бе, вие от днес.бг не си ли четете публикациите, за да видите, че повтаряте едни и същи неща?
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo...
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков видял в "Пирогов" злоупотреби и решил, че иска и той да цoца оттам... Така де, то си е минавка да виждаш, че се крадне и да не топнеш пръстче и ти! Сега да видим кого ще сложат да им дава процент от злоупотребите.
7
2
 
5
 
! Отговори
Аз съм z преди 9 месеца
Доста компрометирани личности .
6
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уволненият директор е човек на Коце ботокса и сега той го брани като опълченец. Има още няколко негови мекерета, дано и тях отстрелят! Че и него самия - 60 милиона от Александровска!
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пирогов да се чисти "до кокал". Минете и през кабинета на онова докторче на ГЕРБ.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Злоупотребите са ясни, има ги навсякъде. Какво общо има смяна на ръководството, новото нали ще прави същото.