Юлиян Попов за старите коли: Едва ли стойността им е по-висока от 300 лв

Може да се въведе такса от 500 лева
8 ное 2023 08:02, Нели Христова
219
Юлиян Попов за старите коли: Едва ли стойността им е по-висока от 300 лв
Снимка: БГНЕС

Евентуалната такса от 500 лв. за първа регистрация на кола, внесена у нас на старо, ще затрудни съвсем леко този пазар и търговците, но е ефективен начин да не сме на едно от първите места в ЕС по внос на стари и замърсяващи коли. Това коментира във вторник министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

За таксата съобщи онзи ден транспортният министър Георги Гвоздейков. Идеята е парите да се събират във фонд, от който да се дават бонуси за покупка на електроколи.

Всяка година у нас се внасят по около 350 хиляди употребявани коли и сумата, която би се събирала в такъв фонд, е от порядъка на 175 млн. лв. на година.

Според Попов тепърва ще се обсъжда дали налагането на такава такса не нарушава някой европейски регламент. “В Албания направо забраниха вноса на употребявани коли, но тя не е член на ЕС и не трябва да се съобразява”, каза той.

Според Попов преобладаващата част от внасяните у нас стари коли са всъщност отпадък за рециклиране в страната на произход.

“Едва ли стойността им е по-висока от 300 лв. Но вносителят вкарва такава “кола” в гараж, слага ѝ три болта и я продава за 1300 лв.”, смята той.

Попов припомни, че всички идеи досега у нас за ограничаване на вноса на замърсяващи стари автомобили са срещали политически отпор главно от съображения за ниската покупателна способност на населението. Затова вероятно и въвеждането на таксата няма да бъде лесно.

Колкото до икономическите стимули за покупка на електромобили, той смята, че с течение на времето ще има все по-малка нужда от тях, тъй като тече процес по изравняване на цените между електрическите и двигателите с вътрешно горене.

България е кандидатствала да бъде домакин на следващата конференция на върха по въпросите на климата през 2024 г., но Русия и Беларус са блокирали вземането на такова решение, съобщи още екоминистърът. “Причината обаче няма нищо общо с това, че сме “неприятелска държава” според тяхната терминология. По-скоро и двете държави проявяват напоследък огромен интерес към възможностите за инвестиции в противодействието на климатичните промени в световен мащаб, които се оценяват на около 3-4 трилиона долара, каза министърът.

Намерението на страната ни е било да предложи провеждането на различните страни на конференцията - преговори, правителствени срещи, изложби и презентации, да бъдат в различни държави от нашия регион, тъй като в момента събитието е огромно по мащаби. На предстоящата през декември конференция в Дубай например са регистрирани 150 хиляди участници, докато преди 27 години на първата в Копенхаген са били едва 30 хиляди.

Това ще е първото участие на България на конференцията, на която ще отидат президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков, министри, ръководители на ведомства и много родни фирми или такива, които имат големи инвестиции тук.

“Смятам, че имаме какво да покажем на света - например никъде в Европа няма цял индустриален комплекс, в който фирмите са приели да се движат бързо към въглеродна неутралност. Такъв клъстер у нас се е образувал във Варна, където “Девня цимент”, “Агрополихим” и “Солвей Соди” намаляват скоростно въглеродните емисии. В ЕС има по-скоро примери за отделни фирми”, подчерта Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Дали първо Про100то не трябва да направи завода за електромобили;още един мост над Дунав;новите блокове на АЕЦ,които да увеличат доходите на населението и едва тогава да се налагат такси? Хубава работа,ама Променкаджийска.
126
8
 
1
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Има лесно, просто не се внасят дизелови коли под стандарт евро 5/6, и бензинови под евро 3. А може и по-крути мерки, задължават се производителите леките коли и баничарките да са само на бензин, всичко нагоре може дизел.
125
0
 
11
 
! Отговори
до 147 преди 10 месеца
Това кой ти го каза, Гоше? Чичката на прегледите в Горно Нанадолнище ли? Дето нова кола не е виждал в живота си и няма идея как да настрои компютъра да ги мери.
124
14
 
4
 
! Отговори
до 146 преди 10 месеца
Човекът се е изказал грубо, защото постоянно из форума виждаме отношението на оскотелия от злоба българин към заможните и имащите.
123
2
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Юлияне, има много нови коли които са в пъти по-зле от старите. На преглед измерват изгорелите газове, но перфорират лепенката без да се съобразяват с дрегера, защото компютъра не ги пускал. Защо тогава се правят измерванията? Едва ли и министъра ще отговори, а отговора е: така ни нареждат от Брюксел.
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 145Извинявай , че засегнах болната тема ;) П.С Изобщо не ми позна професията, просто съм реалист виждам ви около себе си какви сте, а ти се самозалъгвай колкото си искаш.
121
20
 
7
 
! Отговори
до 140 преди 10 месеца
Не само съм бил, ами имам и 3 деца :) Ама вие, бедните бачкатори, нищоможещи и нищоправещи, се залъгвайте за програмистите и митовете за очилатковци и девственици. Програмистите сме спортисти- скипори, тенисисти, плувци. Бройкаме наред жените, лепят ни се като пчели на кошер с мед. А твоята "професия" на заварчи, водопроводчик и строител е мое хоби. Мога всичко. Ама вие, бачкерите, моята професия не я умеете. Залъгвайте се колкото щете- безплатно е.
120
0
 
13
 
! Отговори
Дзивко преди 10 месеца
А Попов вероятно все служебни коли кара та така говори
119
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Празнодумството е характерно за политиците.Те не знаят на кой свят се намират..Нали живеят далеч от града в скъпи имоти с високи стени.
118
0
 
32
 
! Отговори
въшка преди 10 месеца
Вдигнете стандарта хората да си купуват нови коли а не да смъквате поредните кожи от гърба на работещия Българин
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи ако правилно съм разбрал политиците...Понеже си богат и караш таратайка Те принуждават да караш скъпа кола.Много ми е трудно да разбирам...Помогнете ми.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 127"Тесла караме хитрите програмисти" кажи че не си бил с жена и толкоз ;)
115
8
 
4
 
! Отговори
TheGamesOfHunger преди 10 месеца
Яко такси трябва за бачкаторите кората е лукс като нямаш пари за чистонова Тесла Аре с градския!Бачкатор!София се напълни с селинджъри!
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 136..Не бе...Неси разбрал...Взимат от тебе , и пак дават на тебе...Нещо като да си вземеш парите от левия джоб И да ги преместиш в десния джоб.И да кажеш...и в двата джоба имам пари.
113
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредната кампания за ограбване, нищо ново! На запад те стимулират с пари за нова кола, а тук ще те таксуват за стара! Смях!!!!
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди ,,Потопа" , човечеството е правило планове...хахаха
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи, ще взимате от бедните, за да дадете на богатите!За бесилото сте !И автомобила не е лукс, някъде е необходимост, има много места до които няма транспорт.Местоработата ми е такава!
110
15
 
3
 
! Отговори
Шибуяяя преди 10 месеца
135 Ше ходиш с градския 1.60 билетчето Аре заминаай бедняяяяк
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отново терор на шайката на ПП/ДБ над българите.Докога ще ги търпите?!
108
11
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 10 месеца
За Тесла ти трябват минимум 10-14к месечно. Не знам на кой свят живееш. Тесла караме хитрите програмисти с по 20-40-50к месечен доход. Изобщо, за да купя кола за 120к трябва да имам МИНУМУМ доход 30к. Една кола не би следвало да струва повече от 4 мои заплати. Преди време взимах 18к и си купих Опел Инсигния топ модел, чисто нов. Много смислен, прочее- татко ми го кара сега. Беше 90к като цена и се бях изхвърлил.