Всеки трети българин пуши, всеки втори е с наднормено тегло

Трети сме по употреба на антибиотици в ЕС
17 май 2023 22:23, Стела Стоянова
96
Всеки трети българин пуши, всеки втори е с наднормено тегло
Снимка БГНЕС

Всеки трети българин пуши ежедневно, а всеки втори е с наднормено тегло. Данните съобщиха от Центъра за правни инициативи, който стартира нова гражданска платформа “Здравен барометър”. Тя ще наблюдава, анализира и оценява състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България.

Наднормено тегло, физическа активност, консумация на алкохол и тютюн, както и колко често българите ходят на преглед при лекар, какви лекарства пият са темите, свързани със здравето, които “Здравният барометър” ще следи. Той е организиран от декана на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Целта на барометъра е да анализира и да прави оценка на здравето и здравната система у нас. В него ще участват здравни експерти, юристи и икономисти.

1,1% от българите никога не са посещавали лекар, което означава, че близо 76 хиляди не са били на преглед през живота си, а 4,4% не са ходили на зъболекар, става ясно от изнесените данни.

Според проучване на “Тренд” от миналата година най-често българите не ходят на лекар, защото прегледът, лечението и лекарствата са скъпи. Друга голяма част пък не харесват лошото отношение към пациента. Все пак в последните 5 г. (от 2014 до 2019-а) достъпът до здравни грижи се е подобрил. Над половината от пациентите у нас са преглеждани още същия ден от личния си лекар, а една четвърт се приемат на следващия ден, което е бързо в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. В много от тях се чака със седмици и месеци дори.

Друга негативна тенденция е употребата на антибиотици. България се нарежда на трето място по пиене на антибиотици в ЕС, пред нас са само Румъния и Кипър. По отношение на употребата на лекарствата в болниците българите са на второ място в Европа. “Колкото по-голяма е употребата на антибиотици в обществото, толкова е по-безконтролна и толкова е по-висока резистентността”, коментира профТодор Кантарджиев.

Притеснителна статистика е и че половината от населението е с наднормено тегло. Въпреки че не сме сред лидерите, над 53% от българите са с повече от нормалните килограми. Това са около средните стойности за ЕС, стана ясно по време на представянето на “Здравния барометър”. На първите места се нареждат Чехия с 58,8%, Хърватия – с 63,8%, и Малта – с 64,5%.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
15
 
9
 
! Отговори
Ядрен вампир Z до 69 преди 11 месеца
Ако си свърша по рано работата и по 20 вървя.По цял ден си барам парчето и взимам 5000 лева заплата.Смятам да живея дълго и да си ги харча със здраве.А ти си сипи още една ракия.Има още малко време преди да излезеш за работа в складовете на Илиянци
53
2
 
9
 
! Отговори
Наздраве преди 11 месеца
И всеки първи пие ...аххахаДобро утро и хубав ден
52
9
 
6
 
! Отговори
Дебел Добър Шеф преди 11 месеца
До Ядрен вампир Z - ни съ обясняй ами отивай да ми правиш банички сeльо, 10 км или 20 км не ме интересува
51
5
 
10
 
! Отговори
Рибаря преди 11 месеца
Под гоуем камък, гоуема риба лежи. Язе мойта риба не сам я киризил от 30-сет години, оти не моем да гуедам на перпендек.Дет се вика гуедаш риба видиш камик.
50
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И всеки четвърти купува само храна с етикети ""био", в която няма нищо био. Единствено някои си плащат за анализ, че не прекаляват с препаратите и вкусът име е една идея по-малко пластмасов от останалите, но като цяло скочихме на западния модел - заленчуци и плодове за рафтове, а не за ядене.
49
6
 
15
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 11 месеца
Щефката ми вика всеки човек все някога става дебел.Аз добавих че всеки човек все някога отслабва и спира цигарите.Колкото и да се прави на непукист че не му се живее че все му е тая коги ще умре,като те тръшне една хубава болест изцяло му се сменят приоритетите в живота.Аь на 33 години с ишиас виках жената да ме завърти на другата посока на леглото щото от кръста на долу си инвалид.Как набързо след туй отслабна и храната си смених и почнах и да спортувам.от 2 години всеки ден вървя по 10км
48
7
 
27
 
! Отговори
Divide et impera преди 11 месеца
Смятай колко тп трябва да си, че да пушиш. По свое желание да увреждаш тялото си, че и пари да даваш за това. Отрицателна интелигентност. Хайде, да кажем излъгали са те, като си бил дете, да ги почнеш, ами спри ги сега! Не можеш?! Безволев тпк си, портс нркман, мрзлв лйнао.
47
9
 
21
 
! Отговори
Светозар преди 11 месеца
Не е яденето проблема. След 30 годишна възраст се забавя метаболизма / обмяната на вещества /. И това не е в България, а в цял Свят. Вижте Африка, Азия, любимата ви Русия. Е, има изключения. На 100 човека 1 - 2 нямат проблем с метаболизма след определена възраст. Говоря за обикновени хора. Манекенки и фолкпевици е друго. Там помага кокаин.
46
16
 
24
 
! Отговори
До 57 преди 11 месеца
За много нещо мога да се съглася, но за наднорменето тегло - не, това е личен избор и лична отогворност, дори и да ядеш повече тестени издеия пак с тренировки и разходки, можеш да държеш теглото в нормата, друг е въпроса че повечето българи предпочитат да обвиняват друг за грешките и проблемите си
45
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо пак се опитва да се хвърля вината на хората. Магазините пълни с некачествена храна, здравеопазването е под нулата, а пушачи винаги е имало. Всички неволи са от некадърното управление и алчността на хората. Хората не могат да си позволят зъболекар и лекар, пазаруват храна на промоция, т.е. боклучава предлагана от чуждите фирми. За 34 г. съсипаха страната, само тези по върховете, чалгите и мошеници живеят добре, заплати, лекари, зъболекари, къщи, апартаменти, пътешествия, храна, кола.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Тежкарът Като ти гледам правописа, ме е яд, че някой те е пуснал да завършиш училище, а не какво ядеш.
43
28
 
3
 
! Отговори
Тежкарът преди 11 месеца
Яд ли вие панелни плахове, че Тежкар като мен хапва за 1000 лв минимумс на ден прекрасни блага от целия свят? Ям омар със синя кръв за вечеря за 300 лв с гарнитура, сок от трьофели за 200 лв. Храната нека ви е лекарство но е само за Тежкари като мен и за това ще живея вечно !
42
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разликата в съюзите. В ЕС сме последни по развитие, най-бедни и корумпирани, но всеки българин излиза с 10 кила месо от супермаркета. В комунистическия съюз бяхме уж сред най-развитите незападни държави, но хората се редяха на опашки за пакетче масло и не всеки можеше да си го купи всъщност. Въпроса е приключен. Никога повече с Русия!
41
23
 
12
 
! Отговори
Оха преди 11 месеца
Най-смешните са младите момичета с наднормено тегло и бутчета, които им се търкат едно в друго. Тези същества никога няма да станат родители, защото никой няма да ги пожелае. По принцип една жена до 27 и един мъж до 32 не са ли се оженили/създали семейство, значи за нищо не стават и ще си останат нещастни стари моми и ергени. Лошото е, че ще искат помощ от държавата като остареят, хубавото е, че с два шамара ще ти препишат всички имоти.
40
1
 
13
 
! Отговори
Ганьо преди 11 месеца
А всеки първи разбира от всичко, нищо, че е глу.пав.
39
8
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 11 месеца
Е как да не е така като ги виждам на улицата? Тималко коремче за атлетичен човек ли го имаш??? Ти виждал ли си колко ужасно пък изглеждат хората над 40? Та те са станали лели и чичаци, а са млади хора по всякакви стандарти.
38
3
 
6
 
! Отговори
Мишока преди 11 месеца
Две думи на кръст не може да каже а хората за мизерни заплати
37
3
 
6
 
! Отговори
Е за тва преди 11 месеца
Харчат парите на бьлгарите колко избори да ги слушаме тия лаладжий и една телевизия да няма *** колкото и пари да имаш
36
2
 
1
 
! Отговори
Тая преди 11 месеца
С противната кожа отсреща ги разпространява тияЯко са гепили
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нито пушачите ми пречат, нито дебелаците. Обаче пияндурите са много гадни.