Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дани да има война в България и като отидеш в друга държава да те наричат навлек и да взимаш по 15 лв. на ден за да се храниш.Аз днес само на обяд в един обикновен ресторант в провинцията дадох 25 лв.
180
2
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
Все още за съжаление - на този етап от развитие - солидарността си е солидарност, но "първата линия" на морето си е с пари.
179
2
 
26
 
! Отговори
неразбрал преди 2 години
Къде е онази жалка актьорска ш.матка Алекс Алексиев ,дето ходеше с някакъв микробус да ни мъкне урки чак от Укрия ,за да ги храним по курортите?А после обикаляше телевизиите и ронеше крокодилски сълзи. Кога ще започне да връща обратно тази св.олоч?От такива загрижени женчовци ми се повръща.
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До169, за месец април още нищо не е изплатено, това е!
177
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 169досега са разплатени само 15 млн лева, това са фактите))))))Напротив това не са фактите, защото до сега на хотелиерите е платено над 52 милиона лева.
176
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви няма, никой не ви е канил!
175
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе нема какво Калина да си пише оставката и да последва съдбата на оная Калина на Баце с фалшивата диплома, неможе толкова пари да се отпуснат от ЕС и за тях палатки и фургони за 1700 човека
174
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 3-4 дни ще са само в буферните зони. Имат си и други варианти, ако нямаше, щеше да си мълчат.
173
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40-те лева не отиват и не ги дават на Украинците,а на собствениците на хотели.
172
3
 
15
 
! Отговори
До169 преди 2 години
Стига с тия 15 милиона,само за месец април са изплатени над 60 милиона лева!Отделно и по новите правила 15 лева на ден,тия навлеци ни струва 1.5 милиона дневно а краят на кризата не се вижда!
171
5
 
1
 
! Отговори
Слепи ли сте преди 2 години
Казвам се Мирослав Германов и полицията в град Бобов дол ме изтезава пред очите на роми и селяни по поръчка на Главният Прокурор Иван Гешев и шефовете на МВР и ДАНС!Изтезават Българи, а вие четете за Украинци! Тотален позор е България!
170
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си ходат в Украине.Там При Зеленски, да ги хвърли в бой с руснаците
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То нашите пенсионери никога не са ходили дори за три дни на 4-5звезден хотел и държавата да им плаща Тоя бил изумен в чужда държава която го храни и послонява не може да има претенции като не му харесва да си ходи
168
1
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Киро канадеца вместо да си дарява заплатата за оръжие да дари една да се направи джакузи и сауна в лагера за украинците , пинокио сьщо , атанасов от - дб , гербаджиите харвардците от подмяната и всички ще са доволни
167
0
 
17
 
! Отговори
Чук и Гек преди 2 години
И Вие не сте по стока! Само мрънкане и да критикуваме! Ами, най бедните и нуждаещи се те не могат да се уредят да дойдат тук и си стоят там по селата! Тук са дошли хора с възможности, нагаждачи и лъскачи, каквито изобилствате и вие!
166
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има много обезлюдени села и изоставени ниви.. ес ще им изкупува продукцията и ще им дава и субсидии..
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 168 На никой не му пука за твойте фантазий и измисления ти свят
164
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Умните и Красивите"които развяваха байряци къде се покриха,нека сега всички те вкупом да приемат по една дузина Хохли по домовете си и проблемът е решен!
163
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калнка и Киро като ги налъгаха хората сега да ги поканят у тях си и да ги почерпят чай и козунак от 100 лв. без ДДС.
162
4
 
24
 
! Отговори
2 преди 2 години
Урките са най-мързеливото ,най-продажното и най-подлото племе от целия бивш СССР.Хрушчов им подари държава и когато ФАЩ ги подлъга ,бързо забиха нож в гърба на руснаците.Всички урки знаят само една дума "ДАЙ"!Всички наши укрофили да ги водят по домовете си ,вместо да пишат във форума.Всеки укрофил и краварофил да разбере какви пар.азити са тези фашисти.

Спонсорирани публикации