Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 159Кой натресе тези мързеливи пияндурници в хотелите?Колко пари ни струват навлеците))))))Бъди сигурен, че е станала завера м/у украинските туроператори и нашите хотелиери.Някой от укрите се издадоха още преди 2 месеца! Казаха, че са платили на туроператори които са ги докарали до този хотел.
160
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До54, 180 млн евро са отделно 40-50 млн лева бяха събрани от дарения, досега са разплатени само 15 млн лева, това са фактите, и странно е че никой не тръси сметка как са изхарчени тези пари, а нападате бежанците, между другото държавата плаща само за тези настанени в хотели, и това са 60 хиляди бежанци, за други 50 хиляди които са при познати, близки, роднини не плаща и 1 стотинка, това са фактите!
159
6
 
3
 
! Отговори
Мирише на корупция! преди 2 години
С 180 милиона евро можеха цял жилищен квартал да им направят. Пък с даренията от Българските граждани да ги изхранват и им плащат квартири на свободен наем докато жилищния им комплекс се построи.
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за 180 милиона евро от ЕС - толкова. Вие кво очаквахте, бунгала ли да им построят за тия жълти стотинки.
157
3
 
7
 
! Отговори
До54 преди 2 години
Стига с тия милиони,първо не са 180 ами са 148 милиона Евро,Укрите са тук вече три месеца и става на въпрос за над 100 хиляди които са официални регистрирани за временна закрила или това ще рече,че същите имат право на 40 лева дневно помощ от България!
156
0
 
18
 
! Отговори
Бежанците преди 2 години
Било каквото било - важно е бедните нуждаещите се хора останали без подслон препитание да им се помогне , богатите заминават на запад - за мен няма значение сириици , укри всички са хораМного ливанци например прес - гражданската война дойдоха прес -90 те в бг , учат работят много от тях имат успешни бракове тук и се адаптираха Наскоро един ливанец ми каза - чувствам бьлгария като своя родина
155
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре бе не ви ли писна да се занимавате с тия. Нямате ли малко достойнство. Оставяйте ги да се оправят сами като не им харесва, с нищо не сме им длъжни, що месеци наред се занимаваме с техните глезотии
154
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До срамота, ей тролейбус путински, какви 500 млн, досега всичко на всичко са платени 15 млн. лева, въпреки че от ЕС отпуснаха официално за България 180 млн. евро
153
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В друга статия четох,че бежанците от Украина имали в родината си висок жизнен стандарт.Чудя се как са решили да дойдат в България,където стандарта на живот е значително по- нисък от средния за ЕС .
152
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава да ги пратят в бежанските лагери дето са арабите..
151
1
 
24
 
! Отговори
срамота преди 2 години
Кой натресе тези мързеливи пияндурници в хотелите?Колко пари ни струват навлеците?Над 500 милиона просто потънаха за курортуването на богатите бандеровци от нацистка Укрия.От 105 000 навлеци едва ли има и 100 да са пипнали някаква работа.И са държат като господари с българите.
150
3
 
24
 
! Отговори
До 155 преди 2 години
Като не са на курорт що не искат на палатки нещастниците? Няма бомби тук. То не, че там има.
149
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси толкова дарения, десетки милиони, че и 180 млн евро от ЕС отпуснаха и к'во едни палатки и фургони за 1700 човека, и тия че спрат кражбите
148
1
 
19
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Детски кът????Връзвахме две тухли с връв и ни беше камион с ремарке или кутийка от кибрит с конец, трактор с ремарке. Имахме чинии алпака, три възглавници на леглото и чинията шофьори на автобуси. Това ни беше играта в детският кът, а някои от тия неблагодарници се оплаквали, че нямали детски кът??!!!! В гората господа. Има поле за изява, хотел ЗВЕЗДОБРОЙ и куп места за тоалетни.КОЙТО Е НЕБЛАГОДАРЕН ДА СИ ХОДИ!
147
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама руската пропагандна машина яко работи. :-) Какви ли не ги изкараха тези нещастници. Ей, така, дошли с децата на курорт посред февруари, малко бомбички тук там, мъжът на фронта, нищо работа.
146
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Украинците, разликата между украиците и сирииците е от небето до заемят, 1-во 99% от сириските бежанци преминаваха през зелена граница без каквито и да е лични документи, докато всички украйнски бежанци си преминаха съвсем по законовия ред през ГКПП-тата, отделно че Украйна е асоцииран член на ЕС и има безвизов режим, и не на последно място сириците кандидатстваха за статут на бежанци, а украйнците за временна закрила, има голяма разлика и да не забравяме 180 млн. евро отпуснати от ЕС
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а такааа,ние ще плащаме лукса на украинските измамници,те и от България няма да се махнат.не напразно ги извозваха с рейсове до Бургас и Варна.тук ще си направят украински анклав.
144
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука повечето дето коментирате въобще не познавате нито един украинец.Нали знаете има една поговорка,че Хората мразят в другите хора това,което самите те не притежават.
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те какво са виновни, че ги настаниха в хотели на морето като дойдоха? Хотелиерите се скъсаха да звънят по телефоните за украинци, че да изкярят, докато не е сезон. Ще речете, че насила е станало.
142
8
 
10
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Гледал съм как играят деца на бежанци в един такъв център за настаняване! Гълчавата е същата, каквато във всяка българска детска градина! Мисля, че трябва да престанем да нападаме себе си и да обвиняваме най невинните! Порочното дойде от стремежа на едни хора да спечелят от тази ситуация, хотелите, сега махайте ги, че сезона ми пропада! Гнила работа, престъпен ,,елит" в цял свят!