Ранното пенсиониране е възможност за учителя, не задължение

Юлиян Петров: 10% са учителите пенсионери
21 окт 2024 12:33, Анисия Иванова
18
Ранното пенсиониране е възможност за учителя, не задължение
Снимка: БГНЕС

Трудът на учителите да се зачита за втора категория. Тази идея обсъждат учители и синдикати. Великотърновският педагог Незабравка Апостолова е автор на петицията за втора категория труд на учителите.

"Започнах петицията, след като преди 10 дни си замина наш колега, който не доживя до пенсия, а гореше в тази работа. В рамките на няколко години поставям въпроса за крайното учителско изтощение, работим с много хора. Който не работи в системата, не може да разбере, че ние сме посредник между родители и ученици, учители и ученици. В обществото се е наложило мнението, че учителите получават големи заплати и ваканции и нищо не работят", мотивира се Незабравка Апостолова в интервю за "България сутрин".

Тя предложи на всеки, който е противник на реформите да се потопи поне за малко в атмосферата, в която работят преподавателите и призова: "Ако за вас е важно хората, които се грижат за децата ви, подкрепете петицията".

Петицията вече е събрала над 3500 подписа. В системата на образованието работят над 92 000 учители и директори, които нямат против да минат във втора категория труд.

"Трябва да има мотивация, което казват и от МОН. Но само с мотивация няма как да се случи. Българският учител е преуморен от прекомерна бумащина, която от книжна стана електронна. Да охранява коридори, училищни дворове, автобуси. Имаме достатъчно основания за промяната, до 65 г. българският учител няма да е адекватен и в кондиция", категоричен е председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

В ефира на Bulgaria ON AIR той подчерта, че образованието е недофинансирано.

"Те ще пенсионират по-рано. И сега могат, но губят добавка, това ще е придобивка, която ще могат или няма да могат да ползват. Има колеги, които искат да остават да работят и след навършване на пенсионна възраст. 10% са учителите пенсионери", посочи д-р Петров.

По думите му политиците не са готови да вземат такова решение за втора категория труд. Сред проблемите, с които синдикатите се борят е и дигитализацията на учебния процес.

"Голяма част от учителите нямат лаптопи. Не  трябва да чакаме само европейско финансиране, България е на рекордно ниско ниво по образование. Мотивацията на младите учители не е на необходимото ниво, 2/3 от завършващите не стават учители", даде пример председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Искането е за 21% по-високи възнаграждения. Стартовата заплата на един учител в момента е под 2000 лв., което не е мотивиращо за младите, уточни гостът. Целта е учителската заплата да бъде 160% от средната брутна работна заплата в страната.

"Качествено образование само през учителя няма да стане, трябва и възпитание", допълни д-р Юлиян Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от София
Родители на протест, местят румънската гимназия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
доган преди 14 минути
До Рада Госпожинакакво и да казвате няма да намалите омразата на обществото към вас
17
6
 
3
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 25 минути
До Анонимен 15: Има нещо сбъркано в нашенското криворазбрано понятие за демокрация; т. напр. правото на мнение и на изрзяване на това мнение се бърка с възможността да се говорят всякакви необосновани клевети и злонамерени инсинуации. В случая може би би било добре първо да се запознаете с фактите,преди да правите грешни умозаключения. И така, учителите не работят ,,4-5 часа", а с ненормирано ,,плаващо" работно време, включващо много други дейности.И не,те имат отпуск;ваканциите са за учениците.
16
5
 
18
 
! Отговори
Стига с преди 1 час
Тия номера,.Искат ранно пенсиониране,за да работят после на пенсия и заплата.
15
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
При положение, че работят 4-5 часа на ден и имат доста над 3 месеца отпуск с всички ваканции, би трябвало възрастта им за пенсиониране да е най-малко като на всички останали с трета категория, а не както е сега - 59 г. за жените учители и 61 за мъжете.
14
1
 
4
 
! Отговори
4 преди 1 час
Подкрепа беше уданата шпиц команда след 10-ти ноември на СДС!Знаете ли колко директори и заместници на училища бяха тотално изгонени от тях-нямат брой!Тази организация е зачената в престъпление и следва да бъде разтурена като тренчевистка банда!И сега борци за правата на учителите , а са най-големите некадърници в училище!
13
0
 
5
 
! Отговори
Когато преди 1 час
си природно tъп и с нула домашно възпитание и Господ да ти е учител пак ще пишеш и против него, че си си останал tъп.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Edna stotinka ot danaci ne davam za daskali, dokato ne nauchat bulgar admina da pishe choveshki pisma na danakoplateca v bulgaristan i po sveta. I za nikakav shengen ne ste gotovi, vse mi edno kakvo kazvat spyon general major rradev i co spyon bibliotekari.
11
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Оправиха им заплатите , обаче все са недоволни , а качеството на образованието ни мери дъното, повечето осмокласници не са прочели идна книга през живота си , дори и приказка !
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
хем пенсионери, хем на заплата... знаят какво искат душиците.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Daskali li?! Za ko?! Aa ne! Samo lili ivanova den i nost!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Stopirame plastane na danaci v rbg, ne ni triabvat daskali...ne sa nauchili aristokrat partizanlar intimissimi republikanski sluginaj ujkim na big bosa bulgaristan milleta v bg da pishat pisma na danakoplatcite v vehnia anavatan. Daskali out! Git, git, git!
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако някой се съмнява в истината нека влезе в една група в ДГ например през лятото когато са слети групите за да не се търсят заместници/има делегирани бюджети/ и да видим дали ще издържи и половин час- стигат до 45деца на които се разтварят походни легла. Работата е много тежка и изтощителна- малко се хващат.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз мисля, че един учител няма какво да прави след 45 г възраст в училище.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Fake fashistki news.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Noi i bnb sa fashistka mafia. Never shengen.
3
19
 
18
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 часа
Който си мисли, че да си учител е лесно, нека да отиде и само една седмица да изкара всеки ден по 5-6 часа. Ако издържи цялата седмица, то на втората седмица ще се откаже. Да не говорим, че за да си преподавател се изисква квалификация. Не може произволен човек от улицата да отиде е да работа тази работа, както е в много други професии.
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не може граматически да се изкаже, учи деца, иска пенсия на депутатска възраст. Няма да ви се получи, защото вече има много пенсионери и има дефицит на учители, пък било то полуграмотни. Ако бяхте силова структура, можеше и да стане
1
15
 
24
 
! Отговори
Лош преди 2 часа
Да бе!Давайте на тия нищоправци яки заплати и ги пенсионирайте на 50 другите да бачкаме като изоглавени за жълти центове и до 80!Логика та няма що!