МОН се провали на втория ден от е-изпита, системата зацикли

Учениците си тръгнаха след 30 минути чакане
Обновена: 15 окт 2024 11:59 | 15 окт 2024 10:26, Стела Стоянова
50
МОН се провали на втория ден от е-изпита, системата зацикли
Снимка БГНЕС, архив

МОН се провали във втория ден на първото по рода си изследване на уменията по природни науки за 9-класниците, сигнализираха директори.

Вчера тестът се е провел през друга платформа (смарт тест), докато днес учениците е трябвало да достъпят теста, използвайки акаунтите си за е-системата на МОН - НЕИСПУО (Национална електронна информационна система за предучилищното и училищно образование), което става с имейл и парола (същите акаунти се ползват и за вход в Дигиталната раница на МОН). Системата обаче е блокирала и на някои места учениците са си тръгнали след 30 минути чакане.

"Вторият ден от “Демо бг пиза” за 9 клас се провали ….Причината - невероятните акаунти на МОН! Същите, които държавата ги правеше годиииниии! И уж всичко работеше… Е, какво са 13000 чакащи за нещо като експеримент за изпит! Тишина на екрана…", написа ядосан пост Диян Стаматов, директор на 119-то училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му явно НЕИСПУО е блокирала при опита на 28 000 ученици да влязат в нея, което говори, че системата и е-дневниците на МОН, които са е нея, не се ползват почти от никой. В 8:50 ч. системата е тръгнала, но учениците са си тръгнали. "Вие ще чакате ли 50 минути за изпит", пита Стаматов. Той разказа, че с него са се свързали още няколко гимназии, които са се натъкнали на същия проблем. Източници на Сега" споделиха, че ученици в Хасково също са чакали 1 час, за да проработи системата.

НЕИСПУО зацикли и преди време, когато бе въведена за първи път и стотици директори трябваше да въвеждат данните за учениците си в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: МОННЕИСПУОе-изпит
Още от Образование
МОН: Няма сигнали за проблеми при онлайн теста
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма нужда МОН да проверява - причината е в най-скапаната платформа - НЕИСПУО. Стотици и хиляди учители, ученици и родиели се оплакваха, посочваха за пример други платформи, къето лесно и удобно се работи, но МОН не, та не - всички в най-неприемливата НЕИСПУО.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Със сигурност провериха и уменията на заплатаджиите... Първо действат, после мислят...и задължително без последствия за грешките им.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кажи му бунак на държавна хранилка и нищо повече. То ако можеше нещо друго,няма да стои за жълти стотинки подаяния.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Връзкарщина в IT сферата не може да има!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Фукоцинално и други видове грамотни и неграмотни - ходете да спорите другаде, че станахме смешни!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"И о да- и аз съм израстнал по ски пистите, децата ми- също." Добре, бе флекс мания.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Така е и при изборите за коя партия да гласуваш. Преди да отидеш и да натиснеш Ел бутона по време на избори... започваш да си викаш "Ала, бала, ница, стар фасул в паница, ах, гиди Ванчо, наш калпазанчо и ... искаш да натиснеш бутона, а той не работи. Но машината те отбелязва, че си гласувал и тя знае за кого, а ти нищо не знаеш!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 38, не четеш, защото не можеш :) Хайде "у лево" (на твой език. Празни приказки тук блещиш само ти.
40
1
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 2 дни
А иначе някой може ли да сметне колко милиона отидоха и отиват за е-правителство, е-образование, е-услуги, е-здраве, министерство на информационни технологии и иновации, киберпрестъпност, машинно гласуване, електронни билети в БДЖ и изобщо сайта на БДЖ, за БГ пощи да не говорим ? А сега кажете кое от изброените работи...
39
1
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 2 дни
Само да вметна, написах коментар 35. Има частни училища и частни училища. В едните учат децата на топ програмисти, лекари, зъболекари и архитекти, а в другите децата на осморазрядни мутри и престъпници. Излишно е да споменаваме имена. Иначе има и адекватни държавни училища. Малкият син е в такова, от скоро е в частно по стечение на обстоятелствата и близост до дома ни. Децата са разкошни до едно. Няма нафукани с последни модели телефони, няма нищо- страхотни дечица със страхотни родители.
38
1
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 2 дни
Функционално нетграмотниЯТ не разбира написаното. Факт. Не ти четох до край празните приказки, но и "затова" е една дума с това значение, което си използвал. Абе, няма смисъл. Не си особено грамотен. То запетайки липсват между подчинени изречения, то чудо... Иначе коментар 2 го написах АЗ и мнението за МОН ми е крайно негативно.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 35, миналата година на матурите в 7ми клас на първите няколко места в София и Бургас бяха основно частни училища. С изключение на НМГ и НЕГ. В Бургас толкова затънаха, че скриха резултатите на едно от частните училища. На първо място беше ПМГ, на второ първо частно, на трето "Монтасори". Обаче текущият зам. кмет в Бургас беше директор там и им трябваше основание да го повишат. та, скриха резултата :) И се тупаха в гърдите с трето място. Тотална измама! Двете частни училища им "скриха шапките"
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 16, неграмотен е човек, който не може да пише и чете. И това е факт. Функционално неграмотния не разбира написаното. Когато някой прави забележка на някого, че е неграмотен е редно първо да погледне своето писание, защото много често неговата грамотност е под всякаква критика. Онзи, който коментира грамотността на 5ти, а именно 9ти е абсолютно неграмотен, но не го осъзнава. За това му и написах да отбележи къде са грешките. Правете разлика между елементарни термини.
35
1
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 2 дни
Без да съм написал коментар 2, категорично го подкрепям! Хайде, и аз гледам онлайн оценките. Виж за училището до Токуда оценките (да не правим реклама с имена) ми кажи какво мислиш. Първенци на всички външни оценявания. Отличници са децата. Иначе освен училищата има сума прекрасни академии за деца, където се учи нещо смислено и забавно. Физика, програмиране, маематика. И о да- и аз съм израстнал по ски пистите, децата ми- също. Винаги сам е освобождавали от училище. Към МОН уважение кръгла НУЛА.
34
0
 
6
 
! Отговори
Е,сутринта преди 2 дни
Теменужка Петкова каза,че за тях образованието е на първо място.Ама да произвежда неграмотни,та да гладуват за ГЕРБ.
33
0
 
11
 
! Отговори
Ами , преди 2 дни
Махнете калинките на ГЕРБ,та да тръгне най- после образованието на някъде.Почнете с Диян Стаматов,общински съветник от ГЕРБ и несменяем директор.
32
0
 
8
 
! Отговори
0943 преди 2 дни
някой да помни дали има изпитна сесия да е минала без гаф и ще е така защото не търсим хора за работата, а работа за наши хора
31
0
 
6
 
! Отговори
иван преди 2 дни
първият ден нямаше никакви проблеми, вторият ден огромно количество, разликата - различни компании, които си предлагат услугите, вторият ден е било на наш човек
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 23 - Добре. До 25 - Има, но нито една от тях не би трябвало да играе роля тук (а ако го прави, говорим за лошо приложение на технологията). 28000 потребителя, влючващи се в едно и също време са тежко натоварване и изискват с сериозна машина, както и доста тестове. Какво се е случило, може да гадаем - мятоа спекулация е, че проектът, както винаги, е бил без достатъчно хора, с недостатъчно време за разработка и тестване, както и без обвързване за дълготрайана подръжка ... Ама може и да греша.
29
0
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 2 дни
Не мон акаунтите са виновни, а платформата в която се правят тестовете. първият ден нямаше нникакви проблеми, а се изпозлваха пак мон акаунтите. просто тази система от втория ден е на наш човек и замазва положението да не изглежда че те са виновни. този си е герб калинка от години