Ректорът на ТУ-София: Образование и бизнес трябва да са заедно

Голяма част от студентите ни остават в България, каза проф. Иван Кралов
4 юни 2024 09:50, Анисия Иванова
22

Съвременните иновативни специалности са интердисциплинарни, но не само, при нас се изграждат в тясно взаимодействие с бизнеса. Това каза ректорът на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024".

Бизнесът участва още в процеса на създаване на учебните планове и програми, а след това и в самия образователен процес - практики, стажове, подчерта той.

"Това дава резултати. Бизнесът осъзнава, че не може образованието да стане без неговото участие. За да може младите специалисти да са адекватни, участието на бизнеса е необходимо още от процеса на създаване и обучение в инженерните специалности", категоричен е проф. Кралов.

Техническият университет в София за поредна година е водещ в 6 професионални направления, сред които "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика".

"За седма поредна година сме на първо място в рейтинговите класации по тези системи. Това не означава, че трябва да се задоволим с постигнатото, напротив. Има няколко специалности, които са нови и иновативни. От тази година пускаме "Аерокосмическо инженерство", замислили сме още няколко. Те позволяват младите специалисти да имат широка базова подготовка с най-съвременните технологии. Всичко това привлича младите", коментира още ректорът на висшето заведение.

Проф. Кралов посочи, че финансирането на висшето образование е недостатъчно от страна на държавните университети.

"ТУ в София е най-големият университет в страната и има годишен бюджет за наука около 1,2 млн. лв. Аналогичен бюджет на първия университет в Германия - надхвърля 1 млрд. евро. При нас успяваме чрез работа по проекти да осигурим допълнително финансиране", обясни проф. Кралов.

Голяма част от студентите на ТУ-София остават да работят в България, стана ясно от думите му.

"Голяма част от тях работят по специалността си. Има тенденция през последните години на завръщане на студенти от чужбина, които се реализират в България", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дрън-дрън. То ако беше само образование добре сички щеха само да учат и немаше кой да бачка на бизнеса. Сичко е направено така че е добре за бизнеса само но не и за народа.
19
1
 
1
 
! Отговори
към к.18 преди 4 месеца
СУ в тазгодишнта световна класация на университетите също заема място в диапазона 1200+. Мисля, че студентите няма да са очаровани от мястото в тази класация, но ректорът на СУ за разлика от този на ТУ,който се хвали с това постижение, срамежливо си мълчи.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Професоре, единственият университет от предВАКовския период,който заемаше място 600+, беше СУ. Сега СУ и ТУ имат класация 1200+. Това хич не е за хвалба. За сравнение: ТУ в Крагуевац Срб : класация 401-500, университетът в Атина - класация 351-400, университетът в Букурещ - класация 501-600. А вие се хвалите, че университетът ви има класация 1200+ ! Засрамете се,професоре!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фаххохшуле - висше училище за приложни науки .. В Германия го има във всеки град , технически науки и бизнес . докторски програми не прадлагат или предлагат по изключение , обикновенно е до бакалавър .. Там командва бизнеса , обучението е приложно насочено ..
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
здравеопазване и бизнес трябва да са заедно :)))
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 14 - Какви са тези училища в Германия, за които пишеш?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Университета те подготвя за следващите 50г.. А бизнеса максималния пу план е 4-5г.Така че бизнеса няма място в университетите... Да си направят ФахгохШулета като в Германия и да командват..
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Празни приказки говори ректора! Бизнеса няма място да дава тон на университетите. Залитането "куцо и сакато" да получава висше образование по измислени прагматични и пр. частични трудови позиции е несъстоятелно. За това има срдно специално или дори професиопнални курсове. Висшето познание трябва да си остане академично и секторно профилирано. За специфични позиции бизнеса да си ги доубочава.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 5 милиона население не може да има повече от 1-2 добри университета , такава стастиската по света.. а това са ТУ-СУ .. Няма качествен материал студенти за добри университети..
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз мнго доволен от ТУ-София и родината .. Никъде няма да бегам .. Взех и германска диплома от университет парньор на ТУ-София .. Никой от колегите не е избягал в Германия.. От запада вече нищо става.. Не ни пука кой ще е хегемемона и дали запада ще умре ..
10
3
 
6
 
! Отговори
ТУ преди 4 месеца
По мое време бяха такива тъпотии, доценти и професори се гавреха със студентите. Не можеш да отидеш на изпит по математика, на теорията и да ти задатат въпрос да кажеш какво пише на страница 238 от учебника. Или пък предаваш проект по чертане и водещия упражнеята пуши цигра и угарките му падат по чертежа.. после чертежа на ново... Да не говорим, че всичко се правеше на ръка и ако случайно го чертаеш на Аутокад, подпис няма как да видиш... Имахме 10 часа обучение по Аутокад... трагедия..
9
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
До 1: Аз завърших ТУ София и никога не съм си и мислил да заминавам в чужбина. Освен че "всичко Българско и Родно - любя, тача и милея" тук все още има и нормални хора, които не смятат че "дъгата" (нищо против, но да не се натрапва) е по-важна от масата., имаме прекрасна природа и все още нормални междусъседски отношения. Ако човек е учил, а не е бил само на купони (не че съм се лишавал от нещо) , ако има желание да се развива и след това не виждам пречки пред реализацията и добър живот.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
голяма част оставали в България... че къде да отидат, то само некадърници се произвеждат. Колко пари сме им налели в зали и оборудването, тия мислят само откъде да изкопчат повече кеш да си раздадат бонуси, да им го туря на нещастниците.
7
0
 
5
 
! Отговори
Как да им се даде преди 4 месеца
един милиард както било в Германия, след като тук важи правилото "Дядо му професор, баща му професор, и той професор!" Важи дори в случаите, когато внучето е с леки психични отклонения! Пиша това не само защото загубих известно време в БАН, докато проумея, че искам ли да постигна нещо, трябва да бягам оттам с 200 км/час. В няколко сродни института имаше няколко цоглавци, които си бяха за помощно училище, но нали са професорски роднини, правиха редовни докторантури, а аз - свободна докторантура!
6
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Знаем го тукашния бизнеДС, със поДСтавени лица, "наши хора".
5
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 4 месеца
хи хи хи каквото образованието таков и бизнесо
4
0
 
0
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 4 месеца
а арман , мара и кольо идвали :)
3
1
 
3
 
! Отговори
Ееей, професоре! преди 4 месеца
Къде остава ръководната роля на Партията??? Образоваание и бизнес да били заедно, ама като няма идеология, накъде си се запътил, бе? Които бяха верни на партията-майка-столетница, сега са по върховете и на бизнеса, и на образованието, без значение какво знаят и какво могат. Който разчиташе само на знания и способности, и през соца, и днес е последна дупка на кавала и работи за хитреците!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След 35 години демокрация най-после го осъзнахте.След още толкова ще го въведете.
1
7
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Голяма част от студентите ви не могат да си намерят стойностна работа на Запад ЗАРАДИ скапанто образование, което им давате. Остават тук докато натрупат опит и знания. След това заминават :) Тъжната истина за БГ образУванието, което наричате образОвание!