Ще има ли злоупотреба с правото на 15 отсъствия от училище?

Ирина Манушева и Диян Стаматов с различни мнения относно промяната
12 яну 2024 10:12, Анисия Иванова
18

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи образователният министър проф. Галин Цоков.

Ирина Манушева, която е автор на петицията срещу електронните бележки и един от инициаторите за тази промяна, заяви в "България сутрин", че проблемът им е бил с недоверието към родителите и начина на извинение на отсъствията.

"Надявам се, че наредбата ще последва най-скоро анонса на министъра, това е много практично решение. Това ще облекчи родителите, лекарите и училищните администрации. Най-важното в образователния процес са интересите на детето", подчерта Манушева.

"От вчера директорите сме леко изненадали от анонса на образователния министър. В образователното министерство не са присъствали хората, които изпълняват държавната политика. Образователното министерство в тази ситуация опитва да бъде добрият герой. Тези 15 дни до голяма степен биха могли да бъдат използвани по здравословни причини, но има и немотивирани семейства, в които това може да се използва за други цели. И в момента се злоупотребява, за което образователната система не е виновна", коментира пред Bulgaria ON AIR директорът на 119-о училище Диян Стаматов.

Той е на мнение, че три месеца след въвеждането на електронните бележки, в конкретния случай се прави стъпка назад, като се дава възможност на мотивираните семейства да използват тези дни за добри цели, но "сме се нагледали на доста негативни крайности".

"Срещата с личния лекар няма как да бъде неглижирана. Кой родител може да каже коя хрема е лека? Настоящият Ковид също започва с лека хрема", изтъкна Стаматов.

Манушева опонира, че няма педиатър, който да каже, че е важно детето в първия ден от една лека вирусна инфекция да посети кабинета.

"Педиатричната асоциация излезе с единодушно становище по темата. Много зависи как ще се развие инфекцията. Детето може да има главоболие, коремни болки, влошаване на хронично състояние - диабет, астма. Не е работа на образователната система да преценява кога детето трябва да отиде на лекар. Никой родител няма желание да си изгуби работния ден, за да заведе детето на лекар при елементарна хрема", обясни тя.

По думите ѝ няма нито едно научно изследване, което да показва връзка между посещаемост и формализация на отсъствията. Манушева смята, че трябва да се възложат повече отговорности на родителите и да има по-добра комуникация. Тя добави, че семейните причини за отсъствия съществуват навсякъде по света.

А от думите на Стаматов стана ясно още, че в голяма част от училищата се прилага нормативната уредба ученици да се явяват на изпити, тъй като отсъстват в 1/3 от учебното време.

"15 дни, с предложението, което се прави, всъщност е почти месец. Новата мярка трябва да бъде по-плавно направена. Това са 105 отсъствия, в гимназиалния етап ще се ползва за непозитивни скатавания. Консервативният подход в нашата образователна система трябва да продължи да се запазва", убеден е Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
На едни "познати- непознати " с инициали ПИА и ДГИ , преди повече от седем години и без "бележки" само с "обаждане" от страна на майките - извиняваха отсъствията на децата им от училище без "семейни или други причини" и въпреки ,че почти не ходеха на училище ,особено сина на първата завършиха училище и станаха студенти.Не че сега ходят много на училище ,но така им се дава "легална възможност" "абдикиралите родители" да "извиняват"глезените си деца,като ги учат на лъжи ,мързел и да параизитират
14
2
 
0
 
! Отговори
Морска преди 3 месеца
Дайте им право да не ходят на училище! Какъв е смисълът да съкращавате ваканциите и да удължавате учебната година, като им давате три седмици по уж семейни причини?! Щото една майка не искала, видиш ли, да заведе детето си на лекар! Ами дайте им право да не ходят изобщо на училище, за да може маменцето да си митка спокойно!
13
2
 
1
 
! Отговори
Морска преди 3 месеца
Дайте им право да не ходят на училище! Какъв е смисълът да съкращавате ваканциите и да удължавате учебната година, като им давате три седмици по уж семейни причини?! Щото една майка не искала, видиш ли, да заведе детето си на лекар! Ами дайте им право да не ходят изобщо на училище, за да може *** да си митка спокойно!
12
0
 
0
 
! Отговори
Явор преди 3 месеца
Госпожата говори за подкрепа на семействата като начин учениците да се връщат в училище, но системата идентифицира учениците нуждаещи се от подкрепа по броя отсъствия (неизвинени). Така че, формалността на отсъствията и посещаемостта са свързани, и то не малко. Госпожата прекали в своя аргумент, а да не говорим, че гледа на ситуацията изключително от своята камбанария, на родител от среда или висока класа, в голям град.
11
1
 
3
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 месеца
В крайна сметка, ако родителите преценят, че се налага да отстъства (с всички последствия за наваксване на материала и т.н.), мисля, че трябва да е достатъчно. В крайна сметка отговорността е винаги при родителите, нито е при директора, нито при класната. Обикновено решенията се взимат от там, където е отговорността!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Супер, лятото ще продължи до края на септември. Те и без това първите 2 седмици от учебната година, нищо не учат. Аз и преди не ги пусках да 1 октомври, но сега по лесно. Браво
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До -Пълен Атличник , бил си "пълен отличник",това може да се тълкува и като "дебел" , с тези отсъствия ,щото родителите ти са имали пари за ски лифта и "лифтата " в училището ,където са те търпяли ...Вече е ясно ,че сегашният не е никакъв министър ,гледа да угоди на м.у.т.р.е.с.и и б.а.б.а.н.к.и ,щото отрочетата де са с мама и тати на курортите с ограбените пари на ***.и.я народец
8
0
 
5
 
! Отговори
сноб преди 3 месеца
Абе,който иска да учи-намира начин.Който не ще-се скатава.После се оплакваме.Работа нямало,не ни наемали,ниски били заплатите и други такива.Ще дойде и време на минималната пенсия.Затова е казано:който учи,той ще сполучи.С други думи-сега ви е времето за учене,а не за фалшиви извинителни бележки.
7
0
 
2
 
! Отговори
ученика преди 3 месеца
Дааааа......
6
0
 
6
 
! Отговори
ха преди 3 месеца
ше има разбира се , до сега данеби да нямаше
5
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Разбира се че ще има злоупотреби. При положение че всеки който отсъства ще трябва сам да си наваксва, не виждам проблем. Пък и не може всички да са отличници. Държавата има нужда и от нискообразован/нископлатен обслужващ персонал.
4
6
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 3 месеца
Болнични няма какво да си купувам, защото взимам в пъти над прага и фалирам, ако взема болничен. Работим дистанционно просто. Отиваме на ски и работим по 2-3 часа на ден междувременно. Относно медицинските бележки- това е рай с електронните. Обаждам се на лекаря и готово. Няма редене и разкарване за хартийки. И да- на ски зимата задължително. Там е здравето- на планината.
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бях пълен отличник. Винаги съм имал самосъзнанието, че трябва да се учи. Еми, по половин срок си отсъствах- как зимата едно дете да стои на мръсотията, вместо да е на ски пистите?! Прекарвах сумарно по 2 месеца на пистата. Сега същото с моите деца. Пълни отличници. Зимата минимум месец и половина на Алпите. Късно море правим есента. Пролетта може някоя екзотична дестинация. Изобщо не ме интересуват отсъствия. Важно е самосъзнание, манталитет. Толкоз.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще се ходи на ски зимата както и в Гърция след това, те и родителите си купуват болнични ако не сте разбрали.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По време на социализма за 15 неизвинени изключваха от училище, а за 5 намаляваха поведението.