Докато приоритет е българинът в кръчмите, тези ще са резултатите в PISA

Думата на Оксфорд за тази година е "халюцинирам"
13 дек 2023 16:25, Анисия Иванова
63

Излязоха данните за най-търсените думи в Google от българите. Начело застава "земетресение" заради големия им брой регистрирани тази година както по света, така и в региона. "Избори 2023" е следващият термин в списъка, а от имената на политическите личности Ваня Григорова и Мария Габриел намират място в челната десетка.

"Луда беше годината и до голяма степен поучителна, с наистина интересни думи. Думата на Оксфорд за тази година е по-интересна - тя е "халюцинирам". Халюцинациите на изкуствения интелект до голяма степен виждаме в нещата, които се случват наоколо. Като това Делян Пеевски да бъде говорител в НС", коментира PR експертът Пепи Димитрова в "България сутрин".

PR експертът доц. Александър Христов на свой ред посочи, че е прекрасно това, че търсим - значи искаме да научим повече за нещо.

"Опасно е да оставяме информацията да ни намери сама. Търсим това, за което най-малко знаем и искаме да научим повече. Хора, които по някакъв начин са излезли от нищото и са постигнали някакви що-годе успехи и разпознаваемост. Тези думи говорят за продължаващо обществено напрежение. "Земетресение" и "избори" са все неща, които ни притесняват. "Некоалицията", "неукрасата" - свръхреакциите са напълно обясними, не сме спокойни", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Защо слагаш точно този кандидат трябва да бъде обяснено. Но защо слагаш тази украса и да правиш кампания за популяризирането ѝ звучи безумно. Невинаги е свръхотрицание, винаги е свръхреакция", отбеляза доц. Христов.

Димитрова не се съгласи, че търсим винаги, защото не знаем нещо. Самата тя признава, че много пъти е търсила Ваня Григорова, защото така успява да се ориентира какво е казало лицето в последните си изявления.

Психологът доц. Николай Димитров обърна внимание, че не знаем с каква цел е било търсенето и винаги трябва да знаем настоящите мотиви.

"И Ваня Григорова, и Мария Габриел са достатъчно популярни личности, но нямаше достатъчно информация, за да преценим дали те стават или не стават за това, което са предложени да бъдат. От малки свикваме с идеята, че трябва да предвиждаме лош изход от нещата, за да бъдем после удовлетворени, че той не ни се е случил. Когато човек постоянно критикува, по този начин той връща контрола в себе си. Болшинството хора не могат да контролират нещата около себе си. Стремежът да балансираш контрола се изразява в постоянно мрънкане и нехаресване", смята той.

Доц. Димитров добави, че не можем да етикетираме всичко като изкуство. Липсата на критичност води до ситуацията, в която лесно се примиряваме с идеята всеки сам си "преценя", поясни той.

СЛАБИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ В PISA

"Приоритет на държавата е българите да ходят на кръчма. Докато приоритетът ни е да насърчаваме младите хора да ходят на кръчма и не показваме приоритет в образованието, ще виждаме тези резултати в PISA", изтъкна Димитрова и посочи, че нашите деца не са научени да свързват факти и да правят изводи.

"Вкарването на практика в училищата и университeте е изключителна трудно. Има много малко практици, които са "навити" да влизат в аудиториите. Някои от "навитите" по-трудно могат да концептуализират и говорят за собствения си опит. Промените минават през легитимация на учителите, които трябва да бъдат по-овластени. В образованието трябва да има силна идеология, която да бъде превърната в политики", заяви доц. Александър Христов.

Доц. Николай Димитров отбеляза, че въпросът е дали въобще родителите общуват с децата си.

"Ключовото очакване на обществото към училището е то да възпитава, а това не е място за възпитаване. По-скоро важно е какво родителите са му предали като социално знание. Училището не е място за социално знание. В университета влизат хора, които упорито пишат "аз" със "с". Да не говорим за "четери" и други. Учителите по БЕЛ са свръхнатоварени да преподават огромен обем от източници и за да наваксат с литературата, изобщо не обръщат внимание на българския език", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Какво се чудим? Половин България избяга след 1989 и то работливите, учените, упоритите и готовите да рискуват за по-добър живот. Останаха некадърните, негативните, нерешителните, инертните... те родиха това поколение, чиито резултати виждаме днес.
44
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Финландците си попийват добре.В Русия има поговорка: Пие като финландец.Това не им пречи да направят една от най-добрите образователни системи в света.
43
0
 
6
 
! Отговори
Неук преди 4 месеца
Да информирам малко говорилите на събитието. В сфеарата на изкуствата има само практици в аудиториите и затова нивото е кошмарно ниско. Един двама теоретици, които знаят кое, къде, кога, защо и как пролет не правят. Масата професори са доктори за художествено творческа дейност и нямат реално написан и един ред научно изследване. А тези професори преподават изкуства. Резултатът е терминален упадък. Трябвало практици - не. Трябват истински учители и нормални учебни програми с адекватни учебници.
42
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Ами това е положението - щом родителите са фенове на чалга, какво да чакаме от отрочетата им. Прави впечатление, че по абитуриенските балове, дори на най-елитните училища, чалгата е предпочитаната музика и се лее като от рога на изобилието.
41
0
 
7
 
! Отговори
Ричката Избегов преди 4 месеца
Да превърнем всички училища в кръчми! МОН да се прекръсти на Министерство на Кръчмите! Искаме субсидия за всеки клиент - "парите следват ученика"!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Децата първо симулираха учебен процес поне 2 години ковид, също така от около 2-3 масово са пристрастени към телефоните, то Тик Ток, то стриймъри инфлуенсъри и подобни им запълват главите с ненужни простотии. Но то и като цяло няма нужда от умни хора, трябват около 2% такива останалите да си купуват каквото им прожектират и да не се обаждат много когато им правят ала-бала!
39
0
 
2
 
! Отговори
Певец, от народните преди 4 месеца
Хайде МИХАИЛЕ. Ами, Христов Йосифов е. Засвири им ги. С великолепния си тромпета си. Дори и няма да те питам. Поздрави за баща ти, ако е жив. Ами, внучката ми си е половин българка. ЩЕ Я НАУЧА АМИ, как няма да я науча. Както и мен са ме учили на тези нашенските си НАРОДНИТЕ НИ ПЕСНИТЕ. С Имала майката и с тази за БЕЛИТЕ НИ МАНАСТИРИТЕ НИ просто няма кой или коя да ме надпее. Те, може и да са известни и да ги показват по телевизиите, но моята дарба ми е от Бога дадена. Дори и Глория.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кръчмарите са чувствителна тема за балгарите. Те трябва да се гледат, като чувствителна тема балгарите ги обичат много и редовно посещават семейно и данаците трябва да са минимални.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"ние честните програмисти и останалите хора с висок доход буквално държим системата на раменете си" - Програмистите реално сме 2-25000 души, а заплатат рядко е над 7000 лева и то едва от 2-3 години.Фирмите ни не плащат ни ДДС ни други данъци. Реално ние внасяме 200-300 млн. данъци и осигуровки на година, но и ние се ползваме от тези блага. Просто силно си преувеличил важността ни, когато говорим за средства към бюджета на държавата и структурите й.
36
2
 
1
 
! Отговори
ЧЕСТИТА преди 4 месеца
Не съм академик, но съм от кандидатите на химическите им науките. Според новите им законите съм дори и доктор. Доста повече струвам от академиците им на тези от БАН. А и не се продавам. Нито нза пари, нито за много пари. Просто, защото си имам достатъчно. Дори и тези от ЦРУ-то им не успяха да ме пречупят. Въпреки, че им видях стрянятя. Дори и Сиракюз, където се е дипломирал сегашният им президент Джото Байдъна им. Тези неща не стават само с политика и пари. От ЦРУ-то и МОСАДА им не ме познават.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 39 - Да бе! Сега вместо 200 лева, ще оставям 250 ... Съжалявам, ще го усетя, защото бюджета ми за заведения е фиксиран... И моля ви се, без бедняшката идеология "ама ти щом даващ 100, ще дадеш 120" - ей точно това мислене не ти позволява, да станеш богат.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Иначе е време да разберете, качественото образование и здравно обслужване струва пари, солидарната и социална система не работи, ние честните програмисти и останалите хора с висок доход буквално държим системата на раменете си и какво получаваме, нищо, нов данък!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По телевизията показват убили бизнесмен в чалготека, убили бизнесмен в таверна... Когато съобщят че са убили бизнесмен в библиотека тогава ще се оправим..." - Теди Москов - Точно тея от библиотелите затриха тея от кръчмите, като оставиха едни "лица", да обират пешкира и недовоството, ама ... Не се говори за такива неща.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДДС за ресторанти, екскурзии и подобни глезотии дори трябва да е 30% според мен, който има пари да ходи няма и да усети.
31
0
 
2
 
! Отговори
Хармоника преди 4 месеца
Ще ги заиграем, разбира се. Имаме си най-после редовно правителство с премиер, известен като МОЛЕЦА. Тези от химическите науки се знаем кой колко пари струва. Та, този молец академик беше от Герб, а сега е от ПП минус ДБ-та им на политиците. А, моята и нашата си Българията ни си е съвсем друга. Тази на обикновените хора, какъвто съм и аз. КЛАРИНЕТИТЕ. Както и тези, които свирят на тях. Честита. Хайде КАВАЛДЖИИТЕ.
30
1
 
2
 
! Отговори
Ахсен преди 4 месеца
До 33 - Грамарнацитата полазиха отново ... Тя и жената пише без грешки и ги открива на всички, ама кел файда, като взима 1300 лева ...
29
0
 
2
 
! Отговори
Играджия преди 4 месеца
Тромпетистите като Гъмзата, ТОШЕВ И Г-Н МИХАИЛ ЙОСИФОВ са малко. Хайде Мишо, разкажи им я музиката. С баща му на г-н Михаил бяхме големи приятели. И тойе от СЕВЕРНЯЦИТЕ НИ. От Бресте, Плевенско. Ако ме срещне, ще го питам защо е откраднал трочпета на дядо си Петко. От Баща му го знам това. Сигурно, за да стане най-добрият български тромпетист. Да ме прощава дори и г-н Мирослав Тошев. Просто така мисля.
28
0
 
3
 
! Отговори
Певец преди 4 месеца
Хайде Гъэмза, засвири му на лидера на ИТН. Може и на другите им лидери да им ги засвириш. Имам предвид, африканския Тошко, на когото му видяхме културата, или път на този другия от сценаристите, Вълчевия. Изобщо не е случайно, че вече го няма Славито им. Той нали уж се казваше Станислав Трифонов. Като си губят парите, поне са почерпят. СЕВЕРНЯШКИТЕ. А пък, Гъмзата си е от Видинско.
27
5
 
10
 
! Отговори
Точен преди 4 месеца
40 г влизам в клас, прогимназия и гимназия. От второ място в Еворпа преди демокрацията сега сме предпоследни. Благодарение на САЩ и Запада.
26
4
 
4
 
! Отговори
къци преди 4 месеца
"До Анонимен 18, никога не е било на ниво! Това беше измислена пропаганда..."Ади бе, не думай :) Твоето е измислена пропаганда! Аз съдя по себе си и връстниците си какво беше образованието и виждам как се сравнявам в това отношение с колеги в чужбина. Така че който не е бил да не приказва тъпотии и спуснати опорки.. .