От месеци не плащат компенсации на децата, които не са приети в ясла

Причината е забавена наредба
23 ное 2023 09:33, Стела Стоянова
1
От месеци не плащат компенсации на децата, които не са приети в ясла
Снимка БГНЕС, архив

От лятото родители на деца, за които не се е намерило място в ясла, не получават компенсации, съобщава БНТ.

Бюджетът компенсира с 413 лв. месечно тези семейства, за да си помогнат със сметките за частно детско заведение или детегледачка. Сигналът за проблеми с плащането е от София, където има най-голям недостиг на места в детските ясли и градини.

От обясненията на здравното министерство, което отговаря за яслите, става ясно, че причината е в забавянето на наредбата. До лятото парите са отпускани с постановление на Министерския съвет, а след това е подготвена наредба. Тя обаче е влязла в сила чак в края на октомври - три месеца след влизането на новия бюджет в сила. Така от 1 август до 27 октомври не е имало законово основание да се изплащат тези пари на родителите, обясняват от МЗ.

На 20 ноември са одобрени допълнителни трансфери до 872 475 лв. за изплащане на компенсации за месец юни пише "Сега". Очаква се забавянето да се навакса.

"Наредбата, уви, се прие през октомври. Защо нищо не се е приело от предходното служебно правителство отговор нямам", коментира Елисавета Белобрадова, която беше един от двигателите за приемането на тези компенсации. Срокът за общините да предадат данните за одобрените заявления към МЗ е изтекъл тази седмица. "Моята работа е да моля и ръчкам министерството да минат тези плащания през Министерски съвет по-бързо, за да дойдат парите при хората съвсем скоро, макар и с огромно закъснение, за което държавата искрено се извинява", написа Белобрадова в профила си във "Фейсбук".

Компенсации получават и родителите на деца, останали без място в детска градина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Компенсациите отиват за Украйна гадове предатели ,за тия раждясалутамккви ПП дават 2 милиарда и половена ,колкото да построят не една болница за деца а две болници ,за какво се въоръжаване ,като платим а железатаче дойдат след 5 г.същотока то сащ самолетите еф 16 ,гадове продажби