Бирата на Октоберфест скочи над 15 евро за литър

Това се случва за първи път
16
Бирата на Октоберфест скочи над 15 евро за литър
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цената на бирата на германския Октоберфест тази година ще се увеличи със средно 3,9 на сто и за първи път ще премине прага от 15 евро за литър. Това съобщи днес градската управа на Мюнхен, цитирана от ДПА.

Халба от 1 литър на прочутия фестивал ще се продава за между 13,60 и 15,30 евро спрямо 12,60-14,90 евро миналата година.
 
Като организатори на Октоберфест градските власти проверяват дали цените, изчислени от собствениците на бирарии, са оправдани. С тази цел те ги сравняват с цените на големите заведения в Мюнхен, които в момента вземат между 7,70 и 12,80 евро за литър.

За бирата на Октоберфест обаче има допълнителни разходи - напитката е произведена специално за фестивала и е по-силна, с алкохолно съдържание около 6 процента. Освен това за двете седмици на празника пивоварните трябва да издигат и развалят огромните палатки, в които има и музика на живо.
 
Бирата на Октоберфест е поскъпнала почти двойно от 2004 г. насам - преди 20 години литър бира струваше между 6,70 и 7,10 евро.
     
Безалкохолните напитки на фестивала тази година също ще бъдат по-скъпи - литър трапезна вода ще се продава за средно 10,48 евро спрямо 10,04 евро през 2023 г., а лимонадата - за 11,67 евро спрямо миналогодишните 11,17 евро.

Добрата новина е, че ако сте склонни да се редите на опашка, можете да утолите жаждата си и безплатно - тази година на терена на Октоберфест има 10 чешми за питейна вода или два пъти повече, отколкото миналата.

Издигането на големите фестивални палатки започна в понеделник. Октоберфест тази година ще започне на 21 септември и ще продължи до 6 октомври.
   
През 2023 г. общо 7,2 милиона души се включиха в празненствата - най-големият брой от десетилетия. Те изпиха 6,5 милиона литра бира. Количествата изядено месо не бяха обявени, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Октоберфест
Още от Миш-маш
Вижте вашия любовен хороскоп за 5 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 2 дни
Дори и да в скъп алкохола това няма да намали консумацията му. Ако е скъп тогава ще се лансира менте алкохола и още по-лошо за хората. Единственият начин да се редуцират малко пиянките по света е с покачването на стандарта на живот, намаляне на стреса и повишаване на качеството на образованието.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И 150 да я направят все ми е тая. Алкохола трябва да е с високи цени защото докарва до много бели.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е тука колко е, взимат бургаското за под 1лв. и на всяко мизерно заведение 5 лв. и касова бележка не дават он топ.
7
2
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
Сервитьорките на Октоберфест-а са уникални. Едни с немски носии, сплетени на плитки коси, синеоки и гърдести. Страхотни мацки :))) Иначе да си направиш кефа и да хвърлиш 100 еврака за бира (макар да не я харесвам, ама тази пишат по-силна била) с добавка някое немско вурстче си е нищо, но кефа е голям
6
6
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 дни
Миналата седмица за празниците на Ямбол имаше бира по 7 лв....Да си я пият!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А печена кокошка колко дойче марки :)))
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пиеш бира, плащаш помощта за Просрочения в Украйна.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бирата колкото зехтина - браво!Безумието продължава!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Споко, на Ла Рамбла в Барселона е по 16 евро/л. При това отдавна...
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е...аз както ги пия по 5-6 литра те отидоха 200лв. за бира на ден,ай сиктир уа,шъ си я пия тука.