Румъния пак ни дръпна - 1455 лв. минимална работна заплата

Целта е да се достигне нивото в Европейския съюз
7 юни 2024 09:37, Петър Бойчев
141
Румъния пак ни дръпна - 1455 лв. минимална работна заплата
Снимка БГНЕС

Румънското правителство одобри днес решение за определяне на гарантираната брутна минимална месечна заплата за страната, което предвижда увеличението й на 3700 леи (1454,44 лева) месечно от 1 юли 2024 г.

Досега възнаграждението беше 3300 леи (1297,12 лева), съобщи министърът на труда и социалната солидарност Симона Букура-Опреску.

"Решението цели да осигури по-добър живот на служителите в Румъния и да намали бедността сред трудещите се. Увеличението на брутната минимална работна заплата в страната предполага доближаване до възнаграждението, изисквано от Директивата на ЕС 2022/2041 за адекватни минимални заплати в Европейския съюз", заяви в прессъобщение Букура-Опреску.

По този начин почасовата ставка ще бъде 22,024 леи на час при нормално работно време от средно 168 часа на месец, предава БТА.

Същевременно правителството увеличи от 200 на 300 леи сумата от заплатата, която е освободена от данък и задължителни социални осигуровки. Така след увеличението на брутната минимална заплата на 3700 леи месечно, нетната стойност, която служителите ще получават, ще бъде 2362 леи (928,48 лева).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
До 89 преди 3 месеца
Айде стига фантазирахте. На нукого с нищо не помагате. Това го ломотите с години.
89
4
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 3 месеца
Да обясняваш за Копайлът на бачкотещия бачкер злобар от днес.бг е все едно на сляп по рождение да се опиташ да обясниш какво е жълто. Един аутсайдер няма никаква идея за какво се изпозлва ИИ и какво може.
88
4
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 3 месеца
За автономните ферми прочете ли или да обясня и за там? В САЩ вече ИИ е сред фермерите. Никой не се занимава като неандерталец да сади нещо за промишлена употреба. Прави се от ИИ. Жъне се от ИИ, мие се от ИИ, бели се от ИИ. Иначе и аз гледам зеленчуци като бизнес и хоби, но на мен ИИ ми помага по-скоро с анализи на данни- метеорологични, влажност на почва итн.. Давай следващата професия :)
87
2
 
1
 
! Отговори
До 86 преди 3 месеца
Оставете фантазията за друга статия.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи сумата на заплатата няма никакво значение. Единственото важно е какво може да си купиш с нея. Не случайно не ни искат в еврозоната, защото инфлацията в България е много по висока от тази в другите страни.
85
3
 
3
 
! Отговори
До 80 преди 3 месеца
Абсолютно. ИИ е в ежедневието ни. Помага на тези, които знаем как да го използваме. Например- Copilot е страхотен за срещи, на които не можеш да присъстваш. Уникално добре работи.
84
2
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 3 месеца
И дрън дрън ерина. Робот за да ти направи ястие са необходими съответните оредварително отгкедани о приготвени компоненти. Мсй от нищо не разбираш а ? То картофите не се появяват с магипеска пръчка от небето.
83
1
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 месеца
Румънците имат Кьовеши, ние имахме Гешев
82
3
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 3 месеца
В Корея ходил ли си? Надали, то ти не виждаш по-далече от носа си. Разкошни ястия се правят от ИИ там. Избираш си какво искаш, робот го прави пред очите ти. И аз съм писал софтуер за подобни машини. Давай следващата професия да ти обясня.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, ама ние си имаме Пеевски. Той яде и дебелее и се смее. Какво не е наред? Щом Пеевски е добре, значи държавата цъфти. На който не му харесва, да ходи в Румъния.
80
4
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 3 месеца
Как ще вземе работата на кебапчия? Ти у ред ли си. Мсй не знаеш колко хиляди типове работа има
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей, злобният българин не разбра, че ИИ на квалифицираните хора им ПОМАГА с работата. А, виж, същият тоя злобен бачкатор ИИ може да му вземе изцяло работата, защото тя изиксва "знания" 3ти клас втория срок. Автономни ферми, складове, куриери, супермаркети, автомобили.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Кирчовите заводи, мостове и тунели са супер, защото са само на картинки. Хаха
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойковите магистрали ,масово са дефектни и Тракия и Струма, пропадане, свличане на подпорни стени, всичко тотал щета, защото половината и повече се краде и ако не е прокуратурата да ги пази до сега с Делянчо да бяха в затвора. Какво е това да дадеш авансово 1,5 млд на гербава фирма да озеленява магистрала Хемус, без да е отчуждени и да има разрешителни за строеж!
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Румъния има промишленост, а тук над 90% от обявите за работа са за бармани, сервитьорки и шофьори.
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
АСЕНЕ НАЛИ СИ НАПРАВИЛ БЪЛГАРИТЕ БОГАТИ БЕЗСРАМНИК НАПРАВИ СЕБЕ СИ И ТВОИТЕ ПРИБЛИЖЕНИ БОГАТИ СЪД ЗА ТЕБ
74
0
 
0
 
! Отговори
До 73 преди 3 месеца
Че лустросвсй ги какво още чакаш? Кой друг да свърши тая работа ?
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 3 мандата Фандъкова не е увеличила данъците на апартаментите и с левче, а сега Бонка от Смучи София каза, че трябвало да се актуализират цените, че да има за боя за велоалеи. Ще видите другата година като ви вдигнат двойно данъците, ама чакат да минат изборите и сега има затишие.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
като няма лустрация на комунисти в България, ще продулжим да търпим безчинствата им.
71
0
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 3 месеца
Направиха това да. Само че с плиткоумните си мозъци не могат да разберат, че чужденец няма да тръгне от другия край на светс за 500 евро заплата на месец