Румъния пак ни дръпна - 1455 лв. минимална работна заплата

Целта е да се достигне нивото в Европейския съюз
7 юни 2024 09:37, Петър Бойчев
141
Румъния пак ни дръпна - 1455 лв. минимална работна заплата
Снимка БГНЕС

Румънското правителство одобри днес решение за определяне на гарантираната брутна минимална месечна заплата за страната, което предвижда увеличението й на 3700 леи (1454,44 лева) месечно от 1 юли 2024 г.

Досега възнаграждението беше 3300 леи (1297,12 лева), съобщи министърът на труда и социалната солидарност Симона Букура-Опреску.

"Решението цели да осигури по-добър живот на служителите в Румъния и да намали бедността сред трудещите се. Увеличението на брутната минимална работна заплата в страната предполага доближаване до възнаграждението, изисквано от Директивата на ЕС 2022/2041 за адекватни минимални заплати в Европейския съюз", заяви в прессъобщение Букура-Опреску.

По този начин почасовата ставка ще бъде 22,024 леи на час при нормално работно време от средно 168 часа на месец, предава БТА.

Същевременно правителството увеличи от 200 на 300 леи сумата от заплатата, която е освободена от данък и задължителни социални осигуровки. Така след увеличението на брутната минимална заплата на 3700 леи месечно, нетната стойност, която служителите ще получават, ще бъде 2362 леи (928,48 лева).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разликата е че румънцоте имст промишленост и произвеждат автомобили, корабо, самолети, хеликоптери и т.н. за което производство са нужни още много други производства, а ние си затрихме всичко.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
У нас МРЗ е инструмент на сивия сектор. Абсолютно никой не работи на минимална, дори и пенсионерка чистачка в детска градина на село. Ама наглите бачкатори се осигуряват на нея, а останалото- под масата. Покачването й е добър инструмент за борба със сивата икономика. В Румъния вече няколко души долу са казали, че удръжките са доста по-високи от нас. Нетният доход е малко по-висок. Минималният. Средният- не.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ППДБ-тата не искали с ГЕРБ искат си с БСП и Корнела.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Асенчо и Киретата не гледат МРЗ, а кеша в торбите. Дори пуделите са ни милионери тук, вие за минималната в Румъния ще говорите.
46
2
 
1
 
! Отговори
До. 46 преди 3 месеца
Върви ги питай какво питаш нас ?
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там копейките искат ли съюз с русия? Или е по-добре с ЕС и НАТО?
44
1
 
7
 
! Отговори
Пупакис преди 3 месеца
Ся ше им избегат инвеститорите. Заплатите трябва да са ниски като в България, за да има много инвеститори и да идват още. Нали така?
43
4
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 месеца
Факт. Брутна сума е това, нетната е много малко по-висока от нашата МРЗ. Важна е и СРЗ и Медианната. Нетните суми, разбира се. У нас са по-високи. Давам пример за ИТ сектора. При нас архитект взима около 15к чисто. В Румъния за същата роля нетната заплата е около 8к заради по-високите разходи за труд.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2009 година дойде Бойко на власт. Увеличаваше с по 10 лв на година пенсиите, подобно и за заплатите. Защото му трябваха пари да си трупа в сметки, в чекмеджета, да издържа държанки в Барселона, да налива в гушите на такива като Иван Пилето, Вълка, Валентин Златев и т.н. А пенсионерите бяха щастливи, че им даваше добавки за Великден.
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е то остава и с 10 депутати на ППДБ, Никито да е премиер. Ако не бяха ДПС и ГЕРБ, власт щяхте да видите розовите понита през крив макарон
40
0
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 3 месеца
Ами върви ги избивай щом така трябва какво още чакаш ?
39
5
 
3
 
! Отговори
Румъния преди 3 месеца
е една фалшива държава.............власите векове наред са били командвани от търновските царе, там насила се налага католицизма, ...............Западът иска православните държави да са малко, да са слаби и ако може, народите им, да се избиват едни други!!!
38
0
 
9
 
! Отговори
Свобода преди 3 месеца
Сега с новото управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН пак ще замразят пенсиите и минилната заплата, че да им за техните фирми в обществените поръчки.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е какво значение има МРЗ, важното е че Киро назначи хЛенчео на 16К заплата. Значи ние сме много по добре.
36
3
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 месеца
Когато избиеш комунистите и направиш лустрация се получават нещата, а ние тук още вярваме на Боко и на Копейката.
35
3
 
9
 
! Отговори
Един преди 3 месеца
Гласувайте си пак за Боко MyTpaTa и Koпeйчо платения възрожденец обиращ патриотично настроените ракияджии и очаквайте после висок стандарт :D
34
1
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 3 месеца
Не се разбура какво ломотиш, а споменаването на склада показва че си от платените писатели.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите ще ходят да работят в Румъния съвсем скоро.
32
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Жалка е държава, която гледа нивото на МРЗ.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами румънците си имат заводи на Дачия, а на киро завода за електромобилите още е гола поляна и днес и след 10 години ще е такъв. Какво ви обеща преди няколко години 5 моста над Дунав , 3 тунела под Стара планина, а дори едно от обещаните не са и започнати.