Румъния пак ни дръпна - 1455 лв. минимална работна заплата

Целта е да се достигне нивото в Европейския съюз
7 юни 2024 09:37, Петър Бойчев
141
Румъния пак ни дръпна - 1455 лв. минимална работна заплата
Снимка БГНЕС

Румънското правителство одобри днес решение за определяне на гарантираната брутна минимална месечна заплата за страната, което предвижда увеличението й на 3700 леи (1454,44 лева) месечно от 1 юли 2024 г.

Досега възнаграждението беше 3300 леи (1297,12 лева), съобщи министърът на труда и социалната солидарност Симона Букура-Опреску.

"Решението цели да осигури по-добър живот на служителите в Румъния и да намали бедността сред трудещите се. Увеличението на брутната минимална работна заплата в страната предполага доближаване до възнаграждението, изисквано от Директивата на ЕС 2022/2041 за адекватни минимални заплати в Европейския съюз", заяви в прессъобщение Букура-Опреску.

По този начин почасовата ставка ще бъде 22,024 леи на час при нормално работно време от средно 168 часа на месец, предава БТА.

Същевременно правителството увеличи от 200 на 300 леи сумата от заплатата, която е освободена от данък и задължителни социални осигуровки. Така след увеличението на брутната минимална заплата на 3700 леи месечно, нетната стойност, която служителите ще получават, ще бъде 2362 леи (928,48 лева).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
12
 
! Отговори
Мамалига преди 3 месеца
Преди около 15тина години в България е правен доклад с искане до ЕК да бъдем отделени от Румъния за Шенген и Евро зоната, защото се развиват бавно и ни дърпат назад. За няколко години Румънците ни отвяхя и дори в момента има голям обществен натиск там да ни разглеждат отделно за Шенген. За еврото не се натискат много. Ако някой не е наясно, че основната заслуга за това е на ГЕРБ, значи е на хранилка при тях и е подпомагал процеса. Държим всички негативни рекорди.
109
3
 
8
 
! Отговори
До Сглобката преди 3 месеца
Който гласува за ПП трябва да има същата патология и глупoст като този, който гласува за ГЕРБ и ДПС
108
9
 
10
 
! Отговори
ЯСНО И ПРОСТО ! преди 3 месеца
Румъния не желае да е България !!!!!!!!!!!!!!! Не допуска съветски съюз и русофили . Иска живот ! Иска свобода ! Не иска русссссссский сапог ! Не иска и не допуска Путин да я управлява както е у нас . Президента и не е руски президент ! Русия никога няма да и служи за добър пример , а само за лош пример . Това е ! За това румънската заплата ще расте толкова повече колкото се множат русофилите у нас и респективно толкова ще изостават заплатите ни от румънските .
107
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Румънските работодатели дали търсят персонал от държави извън ЕС? Дали се оплакват че са им високи заплатите, а работниците не били с висока производителност като западна Европа? Дали ще си изнесат производствата заради покачване на МРЗ?
106
3
 
4
 
! Отговори
Сглобката преди 3 месеца
ППДБ и тяхната корупция лъха от всякъде, прегърнаха се с Бойко и Шиши и сега говорят,че били различни,защо мислят хората за толкова глупави ! За ПП който гласува явно има тежка патология същата като на Кирчо !
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е на последно място в ЕС по всички показатели , с любезното съдействие на Бг-атлантиците ни , най-вече от герб и ДПС , това са новите капиталистите в България .
104
0
 
9
 
! Отговори
така е преди 3 месеца
Когато Бойко дойде на власт ние бяхме пред Румъния по всякакви икономически показатели. Когато Бойко бе свален от власт (официално, защото реално още е във властта) сме много зад тях. Да "благодарим" на ГЕРБ и техните съюзници от ДПС за това, че ни закопаха трайно на дъното.
103
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Да, ама в Румъния имаше разтрели, разследвания на кражби, политици по затворите, "някакво" правосъдие, проява на държавност за разлика от територията на мафията!А, като се сетя как раята масово се подиграваше и сравняваше с Румъния! Къде са те, къде сме ние...???
102
1
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 3 месеца
Вече никой не казва Румъния и България. Нашата съседка ни изпрерави по всичко. Вече се говори само - Румъния, а ние сме мощно в каналла. С тази престъпност, с този отлив на инвестиции, с тея избори дето от ден на ден става все по смешни за пред света - голям резил. Хубава страна сме, ама с много кофти хора, зли, завистливи и не на последно място ужастно мързеливи. Къде с тоя мързел сме тръгнали. Жалка работа
101
0
 
4
 
! Отговори
И ние ги дърпаме... преди 3 месеца
за Шенген... надолу...
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ФЪФ Бг , Баце ни дава , по 50 лева ,.. цели 13г. !
99
1
 
10
 
! Отговори
До морски преди 3 месеца
нашите не са капиталисти, иначе щяхме да сме по-добре, нашите са оядени комунисти нищоправци, окрали държавата, те не могат да управляват бизнеси
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
изберете пак герп - стабилната бедност
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 89Ти май никога не си виждал ферма.. И кво когато се развали тракторът в някоя ферма на 600 мили от сервизът ИИ го поправя?Ами когато на тракторът му свърши охладителната течност или течноста за чистачки пак ли ИИ сипва ?И ИИ налива дизелът. Приятелю много филми гледаш. Но за другото си прав. Автоматизираните белачки и резачки за картофи моркови и домати за първи път са внедрени през 1910-та. На ток да не поверваш.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво общо има мин. заплата с ии?
95
0
 
15
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Капитализма ни е див и уродлив каквито са и капиталистите ни.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България няма хора, които разбират от ИИ. BgGPT е копие на френския Mistral AI. Правят му само fine tuning на последния слой параметри. И сайт са си направили, разбира се. Нищо повече.
93
4
 
2
 
! Отговори
do 91 преди 3 месеца
На теб и Господ не може да ти помогне. Това, че работиш нискоквалифицирана "работа", не означава, че ИИ не помага на тези, които печелим стократно повече от теб.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами ние се отказахме от парите по ПВУ, защото ни карат да правим съдебна реформа. И като няма да правим съдебна реформа, стана безсмислена и либерализацията на пазара на ток. Сега ще теглим заеми. По-сигурно е за Пеевски, Борисов, Киро и Асен. Но вие гласувайте. Няма как да сбъркате. Всички партии са на Пеевски. Не е майтап.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДО 78 СОЛЕНИ ГЛОБИ ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ ДРАСКАЧИ ЕВРОПА ЩЕ ПРАВИ ЗАКОН И ЩЕ ОТСЕЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ 78 ДРАСКАЧ НЕВЕЖА КАКВО СИ ПОСТРОИЛ КАКВО СИ НАПРАВИЛ ПРЕЗ ЖИВОТА 78ОСВЕН ДА ЛЪЖЕШ ЗА БЕЗПЛАТНА БИРИЧКА