Все повече родители отказват да имунизират децата си

Тенденцията е започнала след COVID
17 апр 2024 18:13, Нели Христова
71
Все повече родители отказват да имунизират децата си
Снимка: БГНЕС

След пандемията от COVID-19 все повече родители отказват да имунизират децата си, признава д-р Ванушка Стефанова.

Само за миналата година броят на неимунизираните деца е около 12 500. Има ли опасност от разпространение на морбили, след като беше регистриран първият носител на болестта?

Макар и над средния за страната, обхватът на имунизирани срещу морбили в област Ямбол е под 95% . Всеки личен лекар подава данни за неимунизираните деца, а от здравната инспекция и здравната каса проверяват медиците. Морбили протича тежко и няма специфично лечение.

"И тук, в нашата област, макар че данните са по-високи от средните за страната, има риск от разпространение на морбили, тъй като трябва и при имунизация, и при реимунизация да надхвърлят 95%", коментира д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ- Ямбол.

След пандемията от COVID-19 все повече родители отказват да имунизират децата си, признава д-р Стефанова, сама подава сигнал до здравната инспекция за ниския обхват на профилактика.

"Над 40 години имам трудов стаж, преди години не е имало отказ от имунизации", казва д-р Ванушка Стефанова.

Някои майки признават, че не имунизират децата си, включително за морбили, пише bTV.

"Против съм, аз не се имунизирам, не искам и детето ми. Много усложнения има и не искам, против съм - много видеа съм гледала", казва Миглена Керязова, майка на 9-годишно дете.

Други спазват задължителния имунизационен календар.

Глобата за родители, които отказват да имунизират децата си, е от 50 до 100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
12
 
7
 
! Отговори
Ристо преди 1 месец
До Анонимен39__Родителят у нас, обикновено е нискочел маргинална, гласуващ за копейките и като такъв, капацитетът му да прецени кое е най-доброто за неговото дене е силно спорен!!!
49
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ваксини, които наистина вършат работа, но Урсулата бизнесменка компрометира цялата идея. Добре че Путин я прекъсна. Ако има нещо за което му благодаря, това е, че тази война ни спаси от задължителните ваксинации.
48
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е новото поколение,некадърни,необразовани ,тъъъпи,но затова пък с огромно самочувствие.
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вкъщи всички сме ваксинирани със задължителните ваксини през годините, и ние, и децата ни. Но отказахме поставяне на ваксините против ковид. Така че, не се броя за антиваксър, просто това набъркано и неизпитано нещо не ми е ваксина. Единственият човек в родата ни, които си постави ковид ваксини две + бустер, за съжаление, се разболя и почина. Просто падна и си отиде, казаха тромб. Останалите все още сме живи.
46
17
 
7
 
! Отговори
ДЕКЛАСИРАНИ БАЧКЕРИ преди 1 месец
Такива са родителите, които не искат да ваксинират децата си като тая простата от интервюто. ГледалА клипчета, страх я било. Егати простите мършu дето сега заради тях децата им ще се заразят и някои от тях може и да не оцелеят от болести, за които отдавна има ваксини. Чула ганьовица по някой руски пропаганден канал, че децата не бива да се ваксинират, че било вредно. Тия нямат нищо против да обработват простия материал у нас да си погуби децата. Жертви на пропагандата първи ще е простия бачкер
45
4
 
32
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 месец
След близо две години денонощно лъгане, прикриване на информация, манипулация, извъртане, и особено ЛЪГАНЕ относно вредните, фалшиви, неработещи, експериментални псевдоваксини за ковид - цялата ваксинология бе дискредитирана за дълго. Видяхме как "експертите" си съчиняват нова "наука", само за да си заслужат стотинките комисионна. И се замислихме - ЗА КАКВО ДРУГО НИ ЛЪЖАТ?? ЗА ДА ИЗКАРАТ СТОТИНКИ??
44
5
 
7
 
! Отговори
citoyen преди 1 месец
До Анонимен"Е родителят няма ли право да реши кое е добро за неговото дете.:))"Това е екстремен случай в който не би трябвало да има такова право, също както няма право да го лишава от училище, храна итн.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимов преди 1 месец
До Анонимен 39 Когато обаче има риск за детето на някой друг, нещата не стоят точно така. Защото преди 4 години си правиха експерименти да държат възрастните хора вкъщи и да им определят часове кога да пазаруват от магазина и аптеката, в същото време на една площадка играят 30 деца и са по толкова и класната стая. Здравето на околните също има значение! Който разбрал разбрал.
42
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията започва неправилно - не "след пандемията...", правилното е "след измамата с ваксините за ковид".Това ще даде и ясна престава ЗАЩО хората се страхуват да ваксинират децата си. Не е зле да кажете и с чии "ваксини"
41
3
 
7
 
! Отговори
citoyen преди 1 месец
:) Естествен подбор
40
0
 
9
 
! Отговори
Твърд отговор преди 1 месец
После не ни занимавайте с разните там варицели, морбилита и коклюши! Умнокрасивитет в напреднал стадий...
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е родителят няма ли право да реши кое е добро за неговото дете.:))
38
1
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Какъв нулев капацитет трябва да си ,че да се ваксинираш за Ковид ,че да отидеш 2 пъти на екскурзия:)
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безумци!
36
0
 
27
 
! Отговори
Пламен преди 1 месец
Когато става дума за ковид . АЗ,и моето семейство не сме ваксинирани ,дъщерята на 13 г беше болна 2 пъти за по ден два по време на ковид ,но нищо особено...АЗ и жена ми един път имахме темп за последните 4 години за по ден ,нищо специално....Всички които познавам ваксинирани го караха тежко по 10 дена и то поне 6,7 пъти до сега и продължават да се разболяват....не че нещо ама ...
35
7
 
11
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Против съм, казва Миглена, която е гледала много видеа... Абе кух народ и това е.
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33 Те да нямат този ген за аутизъм от родителите си, па ваксините им виновни. От тъ-пит-е родители се пръкват и тъ-п-и деца!!! Ваксините ви виновни! Не погрешните ви сбърканни гени!
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксината Морбили, Паротит, Рубеола е опасна. Тя отключва аутизъм при някои здрави, преди това, деца.
32
10
 
9
 
! Отговори
Хохохо до хахаха 22. преди 1 месец
То про-сто-тия-та по хората ходи, не по животните! Всеки може да се зарази. И ваксиниран и неваксиниран. Но ваксинираните вече имат някакъв имунитет (зависи колко време преди заразяването е правена ваксинацията, както и от индивидуалната имунна система!) и изкарват заболяването по-леко или изобщо не го карат. Ти когато се убодеш на ръждиви пирони или тръни не се ваксинирай за тетанус. Също като те ухапе бясно куче, не се ваксинирай. Така ще отървеш света от глупавото си присъствие!
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксина против ковид няма да взема никога, точно както и ваксина против грип, но се ваксинирам против тетанус, а наскоро и против бяс. По време на ковид се опитвах да обясня на по-семплата част от населението, агитираща за ваксинация, че не съм антиваксър, но на тези нискоинтелигентни хорица просто им липсваше капацитета да обработват информация.