Руските милиардери забогатяха с $18.3 млрд. за четири месеца въпреки санкциите

Най-големи загуби е претърпял Алишер Усманов - близо $3 млрд.
3 апр 2024 17:30, Петър Бойчев
89
Руските милиардери забогатяха с $18.3 млрд. за четири месеца въпреки санкциите
Алишер Усманов Снимка - БГНЕС

Общото богатство на 25 руски милиардери е нараснало с 18,3 млрд. долара от началото на 2024 г. - въпреки западните санкции. Това сочи индексът на милиардерите на Блумбърг към 1 април 0тази година.
    
Според тази информация Андрей Мелниченко, съосновател на въгледобивната компания СУЕК (Сибирска въгледобивна енергийна компания) и концерна за производство на торове "Юрохем груп", е спечелил най-много от началото на годината - 5,29 млрд. долара и състоянието му вече възлиза на 24,1 млрд. долара.

Основателят на "Ю Ес Ем холдинг" Алишер Усманов е претърпял най-големи загуби: през първите три месеца на 2024 г. състоянието му е намаляло с 2,8 млрд. долара до 18,3 млрд. долара.

Освен тях в топ 10 на най-богатите руснаци според Блумбърг влизат:

    - Владимир Потанин, съсобственик на "Норникел", чието състояние от началото на годината се е увеличило със 768 млн. долара до 31,8 млрд. долара;
    - руският металургичен магнат Владимир Лисин, собственик на компанията "Новолипецк" (НЛМК) - плюс 2,91 млрд. долара до 26,9 млрд. долара;
    - съсобственикът на газовия гигант "Новатек" Леонид Михелсон - минус 747 млн. долара до 26,7 млрд. долара;
    - съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов - плюс 1,79 млрд. до 26,4 млрд. долара
    - Алексей Мордашов от компанията "Северстал", работеща в стоманодобивната и минната промишленост - плюс 3,75 млрд. до 24,6 млрд. долара;
    - руският магнат Михаил Прохоров, притежаващ компанията "Онексим Груп" - плюс 1,38 млрд. до 17,1 млрд. долара;
    - основателят на "Алфа Груп" Михаил Фридман - плюс 1,21 млрд. до 13,5 млрд. долара;
    - съсобственикът на "Новатек" и "Сибур" Генадий Тимченко - минус 1,45 млрд. до 12,7 млрд. долара.

Блумбърг изчислява индекса въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които бизнесмените притежават дялове. През 2023 г. руските милиардери са забогатели с 50 млрд. долара.

На 5 март стана ясно, че Обединеното кралство е отменило санкциите срещу милиардера Игор Макаров, който според американското издание "Форбс" се е отказал от руския си паспорт през 2023 г. и е запазил само кипърското си гражданство.

Лондон наложи санкции срещу Макаров през 2022 г., след руската инвазия в Украйна, като се обоснова с работата му в стратегически важния за руското правителство енергиен сектор.

"Форбс" оценява състоянието на Макаров на 2,1 млрд. долара. През 1992 г. Макаров основава компанията "Итера" в Русия, която въвежда в експлоатация девет газови находища в Западен и Източен Сибир. През 2012 г. неговата фирма създава съвместно предприятие с "Роснефт", която получава 51% от компанията на Макаров, а година по-късно изкупува изцяло акциите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А хамериканските, що ги забравихте...???
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Минуващ Тях не ги мисли,по добре гледй себе си,че дори не можеш да пишеш правилно.
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цялата врътка с ковид и войни е точно това, богатите да станат по-богати за сметка на бедните.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С колко забогатяха Шиши и Боко?
56
1
 
10
 
! Отговори
крепостна радос преди 2 месеца
най добре се лъже и краде по време на война ..ха ха ха
55
2
 
2
 
! Отговори
Ттъъп ееевроатлантик преди 2 месеца
Значи санкциите работят. Щото,нали? Ако не работеха щяха да забогатеят не с 18 я със 180 милиарда,минимум.
54
1
 
10
 
! Отговори
Минуващ преди 2 месеца
А с колко милярда забогатя руския народ или за тях само СВО са предвидени?
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още от Древни Древни времена е неписано топ правило, че когато воюваш с дадена страна, задължително трябва или да удариш аристокрацията или да я подкупиш. Реално погледнато, аристокрацията на дадена държава държи 80% от капитала на държавата. Ясно е, че САЩ въобще не искат да воюват по никакъв начин с Русия.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Контранаступа как върви,върнаха ли вече Крим? А САЩисаните успяха ли да се смрият добре от предстоящото слънчево затъмнение? Муахахахахаааааа.........
51
4
 
1
 
! Отговори
Това е страшно преди 2 месеца
Някой е дал власт на полицаите в Бобов дол да убиват по своя преценка без основание, дали са власт на неграмотни полицаи!
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа едва диша, а братята забогатяха
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кралска покупка: Зеленски купи имението на Чарлз III на стойност над 25 милиона долара - The London Crier. Бившият иконом на краля Грант Харолд потвърди, че сделката е била сключена на 29 февруари по време на посещението на Зеленски в Обединеното кралство. Имението Highgrove House е било използвано от краля на Великобритания в продължение на 44 години. В тази къща той и принцеса Даяна са отгледали децата си - принцовете Уилям и Хари.
48
4
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
КАТО ВЪВ ВСЕКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ! РУСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ БОГАТЕЯТ А НАСЕЛЕНИЕТО Е ОТ ГОДИНИ СЪС ЗАМРАЗЕНИ ДОХОДИ БЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ФЕДЕРАЦИЯТА ПРАВИ С ПО 14 МИЛИАРДА ЕВРО ПОВЕЧЕ РАЗХОДИ ОТ ПРИХОДИТЕ НА МЕСЕЦ :D ИЗВОДА Е, ЧЕ РУСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ МОГАТ САМО ВРЕМЕННО ДА СПАСЯТ ФЕДЕРАЦИЯТА И ТО АКО ИМ СЕ КОНФИСКУВА ИМУЩЕСТВОТО! ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ЩЕ ПОКАЖАТ КАКВО ЩЕ СТАНЕ И С РУСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ :D
47
1
 
5
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
До 49. Коментирам публикацията, а твоето мнение...знаеш къде да си го сложиш.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Фют.. С колкото и българският !Защо не гледаш в НАШЕТО канче , ако гледаш в чуждото канче , ще се наложи да те накарат да им го измиеш !
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Терминът ''санкции'' на ЕС за Русия , някак си хич не върви , изчерпан е , няма развитие , трябва да се измисли НОВ термин .
44
7
 
9
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
А с колко забогатя руския народ?
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западна-ла помощ за Укрия , ама и това е до време , има и таван на търпимост !Изходът е ясен , не са нужни излишни ЛАКАРДИИ !Войната се премества в Азия --- ТСВ е на лице !
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крим върнаха ли?
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забогатяването е следствие на ''санкциите'' които САЩ наложиха не на Русия , а на ЕС , и цяла Европа ... САЩ и Англия изместиха ЕС още преди войната в Украйна от руските пазари , и търговията ИМ се покачи доста , за сметка на ЕС .Няма за какво да реват от ЕС , след като нямат елементарен поглед в/у ситуацията . За сравнение , Германия е в рецесия , а сега и цяла Европа , а най-големият гигант ''МЕРЦЕДЕС'' , вече НАПУСНА Германия , и замина за Китай !едни забогатяват , а други затъват .