Шокиращо откритие: Води ли периодичното гладуване до смърт?

Учените смятат, че увеличава риска от заболявания на сърцето
19 мар 2024 15:42, Инна Ангелова
42
Шокиращо откритие: Води ли периодичното гладуване до смърт?
Снимка: Silvia от Pixabay

Екип от учени са установили, че хората, които доброволно се подлагат на периодично гладуване, са по-предразположени към смърт. Според тях по този начин се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

При хората, които се хранят само в рамките на 8 часа през деня, следвайки график за хранене с ограничено време, вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване е с 91% по-голяма, отколкото при тези, които следват нормален график, сочат предварителните резултати от изследването, представени на Научните сесии по епидемиология и превенция на начина на живот и кардиометаболизма на Американската сърдечна асоциация 2024 в Чикаго.

Откритието е неочаквано на фона на предишни проучвания, тъй като до сега се твърдеше, че периодичното гладуване подобрява холестерола, нивата на кръвната захар и кръвното налагане.

Периодичното гладуване е начин на хранене, при който се преминава през периоди на гладуване и хранене.
Ограничаването на дневното време за хранене до кратък период от време, например 8 часа на ден, придоби популярност през последните години като начин за отслабване и подобряване на здравето на сърцето.

Според авторът на изследването Виктор Уензе Чжун, професор по епидемиология и биостатистика в Медицинския факултет на Шанхайския университет "Дзяо Тонг" в Шанхай, Китай, продължителното гладуване има дългосрочни последици за здравето, включително и риск от смърт.

Установено е, че при хората със съществуващи сърдечносъдови заболявания храненето между 8 и 10 часа на ден води до 66% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване или инсулт, а ограниченото във времето хранене не намалява общия риск от смърт по каквато и да е причина.

Изследователите установиха също така, че хората със сърдечно заболяване или рак са имали по-висок риск от смърт от сърдечносъдово заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: здраверискгладуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
като продължение на долното - имам приятел който периодично гладува по 4-5 дни, не яде месо и пак е по-дебел от мен. Аз пък почти никога не закусвам, но никога не съм гладувал повече от 24 часа и ям месо но в сравнително малки количества... не толкова от здравословна гледна точка, аз просто защото гарнитурите ми харесват повече.... ааа и да не забравя - ям много хляб, а съм на 44г., та и това за хляба е малко съмнително колко се дебелее от него.
18
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 2 месеца
Това не ти го говори тялото, а егото. Точно него трябва да слушаш най-малко.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прабаба е преживяла две световни воини гладувала е яла е гълъби като са били забранени даже през първата гладувала е но почина на 95 от топлинен удар на кон каквото му е това ще му е
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много неща са строго индивидуални. Гладуването може да се отразява добре на един и зле на друг, самото гладуване вероятно е полезно само по себе си, но е друг въпрос как ще се отрази на психиката на гладуващия, дали след това ще прекали с храна изведнъж - все неща които могат да се окажат по-вредни от ползата от гладуването. Така че истината е че не бива да се прекалява според особеностите на конкретния човек.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Затова, слушаш тялото си и това е. И не прекаляваш с нищо." - Значи да не спирам да пия и да ям, а и да правя секс с всяка втора и да не хващам никаква работа... Ок!
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Спонсорирано от Кока Кола и Макдоналдс".
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Toва са неща експериментирани и добре описани още през 60-те години на миналия век. Специалистите дават общи съвети, за да няма залитания в крайности. Ако си мислят, че гладуването е започнало с Лидия Ковачева или Гладо Комерсиализилова, жестоко се лъжат. Опитват се да копират праисторическите хорю, за които е било щастие да намерят каквато и да е храна. И повечето от тях са били вегани по принуда, а не като избор.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжат като ... да не казвам. Сега ще предпиша всичките вакса смърти на здравословно хранене
11
0
 
17
 
! Отговори
една жена преди 2 месеца
Всеки, който се е родил, рискува да умре. Мое лично проучване :) Лееекичко ни манипулирате. Ама нищо. Свикнали сме.
10
0
 
29
 
! Отговори
До пъна преди 2 месеца
Гладуването води до процес, наречен автофагия,когато тялото се храни със старите и болни клетки.Японският професор Осуми взе Нобелова награда за това откритие.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шлака туй да не е варовик по тръбите :)))
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълни глупости. Аз не съм ял и пил вода за период от 9 дни и не само че не умрях,ами съм по-здрав отвсякога.
7
10
 
3
 
! Отговори
Пън преди 2 месеца
Аве кви шлака ве, долния смешно? Няма такива неща
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абсолютна лъжа. Прочетете книгата на Филонов. Гладуването само помага на организма да се изчисти от шлаките. Е, ако искате вярвайте на биг фармата щом така ви казвят така ще да е хаха.
5
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хитър Петър научил магарето да не яде, и взело че умряло :))))))))))))))))))))
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А п.люскането на салам народен :)))
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лишаването от вода също води до по-висок риск от смърт, но има време до това откритие.
2
1
 
17
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Затова, слушаш тялото си и това е. И не прекаляваш с нищо.
1
0
 
20
 
! Отговори
Ахахах! Е, не! :D преди 2 месеца
Учените отрили, че като не ядеш умираш. Е, често да си кажа, не съм очаквал подобна изненада в днешния ден.