Слагат таван на цените на онколекарствата, които плаща НЗОК

Целта е да ограничат печалбите по веригата на снабдяване
11
Слагат таван на цените на онколекарствата, които плаща НЗОК
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли ще има таван на цената, по която НЗОК ще заплаща  медикамент на лечение на онкоболен на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за здравното осигуряване.

Целта на новия механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства.

В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти.

Таванът ще се изчислява през 6 месеца, по формула, която би трябвало да ограничи възможностите за надценки на търговците на едро, които доставят лекарства на лечебните заведения.

Очаква се през първите шест месеца чрез механизма да бъдат спестени около 10 милиона лева от разходите на НЗОК, като това няма да се отрази върху джоба на пациентите.

С приетите днес поправки се отменя заложения от 1 февруари вариант за плащане на онколекарства, според който НЗОК плащаше на най-ниската доставна цена, а това според болнични организации застраши лечението на онколболните у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отдавна ЗК плаща сума милиони на частните болници ,пак от нищо в пусто )
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо Бг-МЕДИИ , НЕ НАПИШАТ КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ В ЦЕНИТЕ В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ ,... И ЗАЩО Е ТАКА !?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цените на лекарствата в Бг са фантастични , ето защо , всеки ден има лекарствени екскурзии , до Турция и Гърция , разликата не е 1-2-10 лева , а с над 800 % ...на някои скъпи лекарства !
4
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 3 месеца
А защо болниците не могат да се договарят директно с производителите на лекарствата? Защо лекарство за 150евро от производител стига до болницата за 900 евро чрез посредник?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Огнян Донев и Любо Пъпката : Ние сме си НАЙ , имаме производство , складове , И ...аптеки . КвоТ кажем ние ... А в Гърция и Турция , едно и също лекарство е с 500 % по-евтино от Бг !
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахаха, в същност узаконяват кражбата на 90 милиона лева от моментните 100. Пита се - може ли това да се ползва за хвалба??????!!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
чудесно преди 3 месеца
уеи , азликата сега ще я платят пациентите . Есички по веригата са на хранилка