Украинската ПВО свалила 37 ракети и 29 дрона

Унищожен е и един разузнавателен апарат
29 май 2023 12:30, Александър Попов
117
Украинската ПВО свалила 37 ракети и 29 дрона
Снимка: Getty Images

Тази нощ по време на поредното руско нападение, украинските военновъздушни сили унищожиха 37 крилати ракети Х-101 и Х-555, 29 безпилотни самолета "Шахед" и 1 разузнавателен летателен апарат, заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, съобщи "Укринформ".

"През изминалата нощ руските окупатори атакуваха военни обекти и критична инфраструктура в Украйна с крилата ракети и ударни безпилотни летателни апарати", написа Залужни.  Той отбелязва, че Москва е изстреляла до 40 крилати ракети с въздушно базиране Х-101 и Х-555 от 9 стратегически бомбардировача Ту-95МС от района на Каспийско море.

От северно и южно направление руските сили са използвали ирански дронове "Шахед-136/131". Използвани са общо 35 ударни безпилотни летателни апарати.

"Силите и средствата на въздушното командване в сътрудничество със системата за противовъздушна отбрана на други компоненти от украинските отбранителни сили унищожиха 67 въздушни цели – 37 крилати ракети Х-101 и Х-555, 29 ударни безпилотни летателни апарати "Шахед-136/131" и 1 разузнавателен летателен апарат", заяви главнокомандващият на украинските въоръжени сили.

Тази нощ столицата Киев е била атакувана от безпилотни самолети и крилати ракети, но силите за ПВО са унищожили над 40 от тях, добави той.

Според съобщение на украинското оперативно командване "Юг" тази сутрин Русия е разположила боен кораб, за който се смята, че има на борда си до 8 крилати ракети "Калибър", предаде "Укринформ".

"Сега в Черно море има шест вражески бойни кораба и един в Азовско море. Ракетната заплаха остава доста висока", подчерта командването, като призова украинците да не пренебрегват предупрежденията за въздушни удари./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
17
 
! Отговори
От лАжете бря? преди 10 месеца
по интересно е колко струват свалените или слезлите руски фърчила по предназначението си и колко на брой и цена всичките изстреляни украински противоракетки. Освен това украинците казват и пишат че отломки на руско фрЪчилище подпалило 7 етажен блок, други отломки - завод?? Руските отломки подпалили завод, военен склад, хангари с оръжие. Бе тия са мошенници. Защо тогава им на руснаците да мятат ракетищя след като ако хвърлят тук там отломки че изполиквидират бая обекти.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Написал бил Залужни. Вярвайте! Укропропаганда.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До хах 53... И аз скоро гледах видео с Хитлер по Интернет.. Явно и той си е жив и здрав....
61
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Ами ако сравним цената на американския газ и на руския, ще разберем и сравнението при оръжията. САЩ отпускат помощ за Украйна, но тя не е така, както някои си мислят, тоест, 1000 бомби за 1000 лева =1лев. Не, там положението е, 300 бомби за украйна, парите за останилите 700 при нас. От там цената скача тройно, птделно застраховките при пътуване до фронта, защото голяма част не стига, разпродадено или избомбено по пътя.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 59 - Лелките от 17-ия етаж ги замерят с буркани краставички! Много са точни, шЪ знайш.... И не струва 1 буркан 3-4 млн. долара ))
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе те урките всичко свалят и навсякъде побеждават,а не е баш така,както го изкарват,а ги пердашат руснаците,както и когато,и където си поискат.
58
14
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
За всичко са виновни американците, Ако навремето бяха подкрепили Хитлер , а не сталин днес светът щеше да е едно много по добро място.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И с какво са ги унищожили?
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, повятвахме на боксьорчето, дето и укрите го гъбаркат, че е пpoZд като гъбено семе! Между другото преди около час Куеф пак са го изтърбушили руснаците, 12 взрива и май Кинжалчета са изкормили Пейтриътите на летището.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ХахХ - Руснаците не лазват, че е убит, умрял и подобни. Те просто питат КЪДЕ Е? И всички видеа, плозснати в И-нет с цел да отговорят на този въпрос се оказват правени през 2022 г.
54
0
 
2
 
! Отговори
герги преди 10 месеца
До Берберов Ами ако сравним цените на всичко останало като оръжие западно/руско, танкове, самолети, леко оръжие и т.н. Би трябвало да е 1:6 до към 1:10 цената ......
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 47 - Мечтите, представени за РЕАЛНОСТ, пак си остават само прости мечти, нали знаеш )))
52
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
До тоя, дето не разбира за посвършилите ракети и Путин. Путин е кукла, а ракетите са бомби от втората световна война, изстреля и от ЯК 3. Дълбоко в складовете са намерили и един Т34, който мина по Червения площад. Очаквай и танкова битка с унищожени 100 танка пт един наличен.
51
16
 
4
 
! Отговори
ХахХ преди 10 месеца
Има много видеа на великият Генерал Залужни от последните дни навсякъде в интернет.Пореден разбит рускофашистки фейк за неговата смърт.
50
3
 
17
 
! Отговори
Прави са преди 10 месеца
Свалили са и няма никакви поражения в Киев. Само дето населението се оплаква от повсеместни взривове и унищожаване на складове. Авно са свалили няколко каки с прякор Ракетта и Дрона и така наколко пъти за една вечер, те пък като разбрали, че ги свалят веднага се навили. Е пак не сте разбрали какво ви казват ама ще се научат има време.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Свалила е мозака на беге джурналистиката
48
3
 
18
 
! Отговори
Предаде УКРинформ ?! преди 10 месеца
"Заяви командващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни..." Въпросът е къде е генерал Залужни ? Защото нещо май и западните медии подчертават че е бил изКИНЖАЛен на 12 май и...е отишъл при Степан Бандера също като един комплекс Пейтриът и американския си разчет !
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Берберов: Руснаците си имат пословица за случая ти: "Ще поживеем - ще видим."
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От украинското ВВС обясниха защо не са успели да свалят всички ракети на руснаците при последните удари...
45
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само крепостни без образование може да вярват какво дрънка Министерството на Войната във фашистка Русия. Според говорителя Коношенков флагманът Москва още плава,загуби няма,Херсон е наш и Киев е под обсада.