Словакия забрани зърното от Украйна заради пестициди

Ще предупреди България и Румъния
14 апр 2023 15:50, Елка Василева
63
Словакия забрани зърното от Украйна заради пестициди
Снимка: архив, БГНЕС

Словакия забрани преработката и продажбата на зърно от Украйна заради пестициди. Това информират румънските медии, като се позовават на съобщение на Министерството на земеделието на Словакия от 13 април.

“Решението беше взето, след като в партида пшеница от Украйна с тегло 1500 тона беше потвърден пестицид, който не е разрешен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве", отбелязват от ведомството и уточняват, че ще съберат проби от цялото зърно и брашно от Украйна, които вече се съхраняват в Словакия.

“Ще информираме и министрите на земеделието на България и Румъния на днешната съвместна среща, която ще бъде посветена на защитата на пазарите срещу вноса на евтини стоки от Украйна”, допълват от министерството.

На 9 април Унгария обяви, че ще въведе нови мерки за намаляване на обема на украинското зърно заради опасения относно големи количества евтини и некачествени украински продукти, влизащи в страната. По-рано тази седмица Полша постигна споразумение с Украйна да спре вноса на зърно поне до юли поради големия приток на евтино украинско зърно, което разгневи полските фермери.

Преди седмица на протести излязоха и румънските фермери, които настояват за повторното въвеждане на мита за внос на селскостопански продукти от Украйна и за стриктен мониторинг на всеки влязъл в Румъния камион. Заради кризата с украинското зърно от опозицията в северната ни съседка поискаха оставката на министъра на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая. Тя ще бъде гласувана следващата сряда.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
4
 
! Отговори
Урсулю : преди 1 година
О неееее! Това не е толерастно и демокраДичн0! Това е в разрез с нашите любими евроатлантически ценнннннности!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно няма да им ядем отровите
54
0
 
7
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Недемократично!
53
0
 
11
 
! Отговори
AN преди 1 година
Ами така де, в ЕС ли са че да го продават безмитно? Не! Да си консумират фуража сами.
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом е украинско ще го ядете иначе санкции,и какво толкова ,че ще фалирате,гледах вчера адреса на 1 украинец попълвах му нещо за безплатно лечение у нас-хотел Берлин Златни Пясъци.още си ги отглеждаме,храним и лекуваме цез пари,а на нащите българи от наводн.райони фургони.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50 Много акуратно си описал укропитеците.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли на Борисов лабораторита ви е крива умници красиви?
49
0
 
1
 
! Отговори
Ахахахаах преди 1 година
Според наскоро публикувано видео в Тик Ток, русата Клара е родена като мъж, затова е предприела много смела стъпка да смени пола си. Твърди се, че Пике знаел за това от самото начало и дори помагал финансово на Клара да завърши трансформацията, съобщава bTV. Според испанските медии физическата й трансформация е започнала, когато е била на 12 години, а истинското ѝ име е Естебан. Във видеозаписите, които заляха интернет, има и предполагаеми снимки на Клара, когато е била мъж.
48
11
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
До огледайте се,ами непрекъснато се оглеждам и виждам пращящи от здраве и богатсства същества(умишлено не ги наричам хора,за да не обиждам човешката раса),просто с право българите се смятат за богоизбрани,направо са извънземни,във вените им не тече кръв,а пари и злато,вместо сърце имат по един калкулатор,за да изчисляват от кого колко могат да откраднат,от какво би могло да се разболее подобно същество-ОТ НИЩО
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо муча за турските мандарини с пестициди, но ние не отглеждаме мандарини, а тук мълчи като жпо.
46
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 1 година
ес да не гракне, че словаците не са солидарни с украйна? Нали трябва да се помага винаки, навсякъде и във всичко?
45
2
 
17
 
! Отговори
Въпрос? преди 1 година
Тази година първо на българската делегация щял да бъде даден благодатния огън!! Миналата година първи бил даден на гърците!! Някой спомня ли си НЯКОГА благодатния огън първо да е бил даван на българите ???? НИКОГА!Случайност ли е точно сега държавата от Източния фланг на първа линия срещу Русия ??? Промиват ни мозъците евреите
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Напротив. Точно преди 89-та не сме били на едно с тях. След 89-та и по времето на Беров това се променя. България за пръв път изпреварва Чехия и Словакия по развитие. Има международни статистики които го доказват!
43
1
 
33
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
За 33 години демокрация под диктовката на САЩ Ни върна със 100 години назад
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ядем всичко.
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В пристанищата Бургас и Варна се изнася българско зърно. Явно украинското остава за консумация тук.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, да не се самозалъгваме, това не зависи от нас! Каквото ни разпоредят "Комисарите" от Брюксел, това и ще направим!
39
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е равносилно да имаш градина с домати биволско сърце и да купуваш ГМО-то на съседа.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешното, е че евроатлантиците и децата им ядат(едва ли Боко проверява хлябът, който ядат внуците му) отровидадени им от краварите, пък евроатлантиците ги защитават и пюят тези, които не искат да ядат отрови за едната евроатлантическа пропаганда.
37
3
 
25
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Как бе това е украинско жито, ако ще да умирате ще хапвате.