Да изкачиш на Еверест - лесно, но скъпо

Цената на приключението започва от 40 000 долара
20 сеп 2024 16:23, Петър Бойчев
7
Да изкачиш на Еверест - лесно, но скъпо
Снимка БГНЕС

Изкачването на Еверест не е толкова трудно по основния маршрут, но ентусиастите трябва да са готови да платят сериозна сума. Цената на експедиция до най-високата точка на планетата започва от около 40 000 и достига до 100 000 долара на човек.

Но защо е толкова скъпо да се качиш на покрива на света?

Първият задължителен разход за участниците в експедиция е разрешителното от непалското правителство.  През 2023 са издадени рекорден брой разрешителни за изкачване - 478, съобщава "24 часа".

Цената на разрешителното досега беше 11 000 долара, но от 2025 то става 15 000 долара на човек. Според местните власти меракът на чужденците да изкачат върха носи добри приходи на агенциите, но недостатъчно за самата страна.

Екипировката е от решаващо значение за рисковото изкачване. Освен своя кислород, алпинистите трябва да платят кислорода и на придружаващите ги шерпи. По изчисления на агенциите, които организират изкачване на Еверест, маските, бутилките и всичко нужно за нормалното дишане във високата планина може да струва над 10 000 долара на човек.

Дрехите, обувките и спалните чували, които държат тялото топло дори и при минус 50 градуса, са друго сериозно перо в бюджета и излизат около 6000 долара.

Голяма част от сумата, която желаещите да изкачат Еверест плащат, е за професионален водач.

Според изискванията на непалското правителство водачите трябва да работят само с опитни алпинисти при изкачването на Еверест. От 2019 има и друго правило - всеки желаещ да изкачи върха да бъде придружен от поне един професионален водач.

Алпинистите трябва да платят на независими трекинг водачи, които да ги отведат от летището в Лукла до Базовия лагер на Еверест. Друга част от заплатената от туристите сума отива при планинските снабдители - местни хора, които доставят храна, гориво и други нужни неща в лагерите и чайните по пътя към Еверест.

Непалското правителство също стимулира алпинистите да се погрижат за отпадъците си - всеки от тях заплаща по 4000 долара депозит, който получава обратно само ако свали 8 кг боклук със себе си, включително кислородни бутилки, хранителни и други отпадъци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: еверестскъпоизкачване
Още от Миш-маш
Поколението Z не знае какво е тапа и тирбушон за вино
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Преди време гледах снимка оттам. Безкрайна редица от алпинисти може би над 200 човека някой с цяла група прислуга и носачи си чакат редът да минат по някаква тясна пътека и да се щракнат на снимка че са били на Еверест. Едно време така изглеждаха опашките за олио в България.
6
0
 
2
 
! Отговори
Проданчо преди 1 час
Така се прави бизнес с баир будалите.Всеки отива там по собствено желание и отлично е запознат с рисковете.Аз например не мога да ги разбера,но хора всякакви-един слуша Мария Калас,друг-Мара отварачката.За мен са хвърлени пари на вятъра.Но им желая успех,все пак.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Колкото по-евтино, толкова по-трудно. И колкото по-скъпо, толкова по-лесно. И на ръце ше те довлекат до върха, ако платиш на достатъчно носачи и масрафа им. Суета на суетите
4
0
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 1 час
качване на връх е за лично доволствие и задоволяване на егото и не може да бъде представено като спортно постижение.В спорта има състезание .в алпинизма -.няма има ал -пиниз то е личен кеф за държавна сметка.
3
4
 
7
 
! Отговори
Изобщо не е лесно преди 1 час
Стига писахте глупости, това е най-рисковото занимание и най-трудното физическо което изобщо може да се прави. Прочетете малко повече какво се случва на тези височини и колко голям е шанса за необратими поражения при пребиваване в зоната на смърта.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тоя дето е надраскал това, колко пъти е изкачил Еверест? Лесно било.. С Гугъл мапс ли?
1
0
 
2
 
! Отговори
Какъв е извода? преди 1 час
Инфлацията е 0,02%