Турция ще заложи на гастрономическия туризъм

В страната се провеждат над 360 кулинарни фестивала
20 сеп 2024 09:56, Инна Ангелова
12
Турция ще заложи на гастрономическия туризъм
Снимка: Pixabay

Турция планира да засили туризма в сферата на гастрономията, информира проправителственият в. „Сабах“. Страната възнамерява да увеличи приходите си от гастрономически туризъм, а целта ѝ е до края на годината приходите от тази сфера да достигнат 18 милиарда долара, а през 2025 г. - 25 милиарда долара.

Гастрономическият туризъм се определя като пътуване за сетивата и е с цел опознаване на кулинарната култура на конкретен район или държава. Туристите опитват местни ястия, напитки, разпознават се и с методите на производство.

Турция е страна, която всяка година увеличава приходите си от туризъм и се счита за една от водещите страни в световен мащаб в сферата на гастрономическия туризъм. Страната предлага около 2200 различни местни храни и напитки, а най-големите гастрономически центрове са градовете Газиантеп, Адана, Хатай и Измир.

Също така в Турция има 34 гастрономически музея за популяризиране на местните продукти. Годишно в страната се организират над 360 гастрономически фестивала.

Според данни на Турския статистически институт (Тюркстат) 20% от приходите от туризъм в размер на 23,66 млрд. долара за първата половина на тази година идват от категорията храни и напитки. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Извън релси
Японка на 116 г. е най-възрастният човек в света
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Това, да не се сервира сивнско, да не се ползва сос в алкохола и виното да е... аман-амам-зооор-замаааан ... не им помага.
10
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 51 минути
Махнат ли ол инклузива,край с туризма в Турция.Те и сега саго закъсали но крият с тези високи цени в някой добри 5*хотели увиличението от миналата година е с 100/150%
9
0
 
2
 
! Отговори
Ето преди 52 минути
Може да развива и тоалетния туризъм. Туристът яде тежката турска храна и цяла нощ виси в к.е.н.ефа. Екстра е да му пее ходжата от ракетата. Ще има пакет на посещение на поне 10 к.е.н.ефа за 5 дена.
8
0
 
0
 
! Отговори
Мда преди 54 минути
Може да развива и тоалетния туризъм. Туристът яде тежката турска храна и цяла нощ виси в ***. Екстра е да му пее ходжата от ракетата. Ще има пакет на посещение на поне 10 *** за 5 дена.
7
1
 
3
 
! Отговори
Гласувайте български преди 1 час
Туристите опитват местни ястия, напитки, разпознават се и с методите на производство. . . . или . . . Туристите опитват местни ястия, напитки, ЗАпознават се и с методите на производство. Кога ще научите български?
6
0
 
3
 
! Отговори
и напитки, какви? преди 1 час
чай, боза, кафе, пепси за чревоугодници
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да почнат да правят свинско и да не се мръщат така на чужденците. Има един супер дето го продава и като си купиш, касиерката те гледа, все едно питаш, за чувал с размерите на човек и дали знае за места, където никой не ходи и попвата лесно се копае ... АМАН!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
В Правец, в това китно селце, символът на БУЛГАРСКИ капиталистически социализм, в ресторанти сервират "Лахмаджун", вкусна ориенталска пърленка. Но доста символическа подигравка, осознавайки какво правителство на Живков извърши спрямо турци с техните имена и "големите экскурсии".
3
4
 
9
 
! Отговори
Itso преди 2 часа
Проблема на кулинарния туризъм в Турция и по принцип в целия ислямски свят е липсата на алкохол. В цивилизованият свят добрият алкохол - вино, бира, коняк е неизменна част от кухнята.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А червени фенери нема ли или Аллах не дава :)))
1
4
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 часа
В туркия ходят само бедни и хомосексуалистите