През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не забравяме, че тогава България е била 9 милиона и е имало по-малко тежки престъпления (убийства, грабежи, изнасилвания) от колкото днес когато населението е 6.5 милиона.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До :) 56. Истината чрез пропаганда няма да я научиш.
58
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 53, бяха пълни, защото имаше ужасно много престъпници! За това! И бяха свирепи! просто едни хора от онова време са живяли като коне с капаци! Повръща ми се от пропагандата за онова време! Онова време беше гнусно! Помня и ще помня помията, в която живеехме тогава!
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Над 150 поръчкови убийства в най-новата ни история. Над 100 милиарда долара изнесени от България в най-новата ни история. Наистина не може и да става дума за сравнение. Над 2,5 млн. човека загубиха живота си в най-новата история вследствие на геноцидът, който се извършва и в този момент. Наистина няма какво да се сравнява. Ако има нещо което днес да процъфтява в България това е престъпността и ЛГБТ общностите.
56
4
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Похвално е историците да проучват архивите и да публикуват фактите, защото не всеки има време и възможност да се занимава. А истината трябва да се знае, дори със закъснение.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 33, aма това че на теб не ти харесва, не значи че младите грешат, а просто имаш конфликта на поколенията, който съществува от векове! Няма как младите да живеят като тебе! Аз на моите 30 и нещо, вече започвам да се чувствам леко стар, но напълно разбирам днешните 20 годишни и не им се бъркам в начина по който разбират света... И на мен ми се иска света да е същия, както когато бях на 15, ама първо че не е възможно, но дори и да беше, аз няма да стана пак на 15
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимна 52. Тук става въпрос за съвсем друго. Вие освен чернобилската радиация други спомени нямате. Е .. гледам не ви е изтрепала така че не знам какво се оплаквате.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Най-накрая някой да А защо затворите са били пълни? Защото нямаше условия за намаляване и без това ниските присъди. Пък и чак толкова "условни" присъди. Сега първо трябва да хванат престъпника /трудна работа/, после да го осъдят /това е още по-трудно/.
52
7
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
Бях на манифестацията с майка ми, валя ни дъжд, после е купила от чудните Чернобилски марули. Аз съм била малко дете. За радиацията е съобщено със закъснение, доколкото знам.
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не на последно място през комунизма имаше смъртно наказание в наказателния кодекс. Спомням си времето когато по радиото (мисля че беше всеки четвъртак) съобщаваха за изпълнените смъртни наказания. Малко или много това възпираше престъпниците.
50
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 44 Затова стана грешката с племенника на Чочоолу. И ако беше случайно момче, нищо нямаше да се случи. Щеше да се покрие случая, ама вуйчо е генерал и действа на своя глава, понеже и той, самият е бивш престъпник.
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя самата статия си посочва че прави пропаганда. Какво да му чета на този буламач.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До хаха 45. Ииииии откога та чакам да додеш да кажеш, ше не сме имали нищо... Браво !!!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лакърдии 43. Соцът както и демокрацията както и каквото и да било друго са обречени по причина качеството на народонаселението.
46
2
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 3 месеца
ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО за слугинското и генетично заложено в самата същност на голяма част от българите желание и усърдие да СЛУЖИШ и робуваш. Нека да не забравяме че по времето на комунизЪма точно такива като Стефчо Иванов а може би и лично неговия тати са писали такива книги, как хууубаво и приятно се живее и как трябва да сме благодарни на БКП за добрия живот... и как лооошо се е живеело във времето преди. В БЪЛГАРИЯ ТОГАВА Е ИМАЛО 2 МИЛ. КОМУНИСТА И 5 МИЛ ДОНОСНИКА НА ДС. КЪДЕ СА СЕГА? А?
45
8
 
14
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
пак са изпълзяли червени троловe. Не били заключвали, ми то закакво да се заключваш като нямаш нищо вкъщи?? Кой за какво ще влезне?? пари йок, техника чакаш си реда, пък и да изнесеш пералня не е лесно. Накити нямаш щото ако имаш си буржоазия и лошо, те са ти ги взели комунягитe. За какво да заключваш да не ти вземат бурканите........
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Лакърдии 43. Че и на мен роднини живееха все покрай такива квартали. "Репресивният характер на режима" тъкмо тях ди държеше изкъсо.
43
7
 
3
 
! Отговори
Лакърдии преди 3 месеца
Соцът беше обречен по икономически и политически причини, но да пробутват легенди за престъпността по онова време е безобразие. Почти я нямаше тъкмо заради репресивния характер на режима. Само да спомена, че леля ми живееше до квартал с индийски братовчеди - онзи при "Западен парк". Родителите ми позволяваха спокойно да отивам сам при нея от 7-годишен. Никакви инциденти. А с педофилите по онова време се разправяха безмилостно - дали онзи хитрец е споменал и това в книгата?
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 38. Само туй ли са ти спомените бе ? Отношения с хората нямал ли си ? Не си ли играл, ходил по мацки или само си седел с лошия спомен за Чернобил и си чекал демокрацията ?
41
3
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
И пиеха вода, 38, внос чак от Австралия (платена с наши пари).