През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!

Първо по рода си изследване разкрива истинските нива на престъпност
211
През комунизма нямало тежки престъпления? Пропаганда!
Снимка: Издателство "Сиела"
Социологическо проучване показва разлика 68% на 32%

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2024/03/06/zalujni-bie-kategorichno-zelenski-pri-izbori-v-ukraina.600345

 

Пропагандният характер на твърдението, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“ разкрива безпрецедентното изследване на българския историк д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.

Изданието вече е в книжарниците с логото на издателство „Сиела“ и като част от поредицата „Минало несвършено“, съвместно с Института за изследване на близкото минало.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма.

На базата на конкретни данни „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ рисува една много по-различна картина на реалното състояние на равнищата, жестокостта и масовостта на престъпленията, извършвани в България между 1944 и 1989 г. Систематизирайки престъпленията в четири основни категории: кражби на обществено и лично имущество; грабежи; изнасилвания и умишлени убийства, Стефан Иванов предлага единствен по рода си, обстоен и обективен анализ на динамиката и характеристиките на криминалните процеси в периода.

На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна „памет“ за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели „по-спокойно“ единствено защото истината е била системно укривана от тях.

Oфициалното представяне на книгата ще се проведе на 26 март от 18:00 ч. в Зала 1 на Централен дом на архитекта към Съюза на архитектите (ул. „Кракра 11), а участници ще бъдат проф. д-р Момчил Методиев и проф. д-р Веселин Вучков.

Входът е свободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
До Анонимен 28 Никакви банди не е имало. За разлика от сесесерето, тук не е имало голяма престъпност още по царско време. Горяните са партизани срещу соц-а, т.е. не са престъпници, а политически противници. Сред другарите е имало престъпници, например чичото на Красимир Премянов. Не случайно се е наложило да ги оправдава поетът: " Но във затвора попаднал на хора..." :)
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 24. Че кой им пречи на младите бе ? Кви ги дрънкаш е абсолютно непонятно.
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помня как здраво рупаха марулки с Чернобилска радияция.Накой маршируваха под дъжда.А другарето две годин изкараа на консерва, да се затрие семката , дьебъ и мърршите
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 34. Кво ти е ? Добре ли си ?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, поне по престъпност сме ги стигнали американците. Нали това искахме - да ги стигнем американците и банани. Ето. Постигнали сме го. Може вече да приключваме с експеримента.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имало е, но престъпниците после отиваха в затвора!!! Или ги разстрелваха. Пък и не се разболяваха, след ареста им, от всички болести на земята. Така че правосъдието беше ефективно!
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахах, абе копейки, свърши се тя тая... Днес дори родените през 2000г. вече са 24-годишни, млади, достойни хора, които (слава Богу) и помен нямат за вашия социализъм! И никакъв руски терор в Украйна или където и да било другаде, няма да ви върне нито младостта, нито социализъма... ХАХАХАХАХ
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да ви имам и бъдещето, ве 24
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Най-накрая някой да. Дрън дрън ерина. Много са вълнуваш. Нямало било пътувания. Ха ха ха ха ха
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Смешници 28. Разбира се че под изтривалката та всеки да знае къде е. Тия "демократи" се праят на улави. По същото време са живели и много добре значт за какво става въпрос, но им се плаща да обясняват каквото не е било.
30
1
 
2
 
! Отговори
Алън Грант преди 3 месеца
До СмешнициКнигата е написана с архиви? Или си *** като *** или се правиш на интересен.
29
11
 
12
 
! Отговори
Най-накрая някой да преди 3 месеца
каже истината!!!! Писна ми от тьотки и чичаци, които имат промити мозъчета и не могат да мислят самостоятелно! "хората са живели по-спокойно единствено защото истината е била системно укривана от тях." Не само това! По онова време нямаше как да се научи какво се случва в съседния град, освен ако не говориш с местните. А пътуванията тогава не бяха като сега. Носеха се легенди! Знаехме за серийни убийци и изнасилвачи. Затворите бяха пълни! Самозалъгването беше на висота! Българите са зли!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 25. За да си помислят евентуалните престъпници какви ги вършат. Елементарно. То от 1944 та нагоре не е било едно и също. Първо е имало банди, горяни, миряни,диверсанти, шпиони и не знам какви си още и докато се изчисти е минало време. Не знам защо така опростено си представяте нещата като една права линия.
27
4
 
21
 
! Отговори
Смешници преди 3 месеца
Не се заключваше вкъщи въобще. Само като ходехме на почивки по две седмици, заключвахме и ключа седеше под изтривалката. Няма въобще савнение между сегашните времена и онези.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сенеката Не бе! Не бе! То това нещо "колективната памет" както я наричат, изключва разказите на бабите и дядовците на село, те били стари ... и не разбирали какво е престъпност. А пък ние сме забравили за тогавашната престъпност, защото .... сега сме на върха, и вече сме забравили кога сме били в подножието /на голямата престъпност/. Кое е НПО-то, което плаща за това "изследване" от 500 страници, моля ви се!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тогава защо е имало смъртна присъда?
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20, също толкова нелепо е, някой роден през 1970г., да се опитва да определя бъдещето на някой роден през 1990г. или 2000г.! Оставете младите да живеят както искат, а ако спрете и да гласувате, и оставите всичко на младото поколение, би било най-добре
23
2
 
16
 
! Отговори
Кико преди 3 месеца
Никой не казва че е нямало, просто бяха по-малко. Тези мал-0умните правят ли разлика.!!!!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не бяхте започнали с "пропагандния характер" можеше и да се очаква да се е получило някакво информативно и интересно четиво разкриващо нещо си непознато досега, но "пропагандния характер" силно ароматизира орталъка и даде нов наклон на мненията. Не ви бива за пропагандатори и тва. Не ги моете нещата и даже все наопаки ви се получава както винаги.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 7 години си пътувах сама с автобуса от града до село, където, разбира се, никой нищо не заключваше и никой не се е оплаквал от насилие. Имало е престъпност, разбира се - във всички общества я има, но количествено и като мащаби нямаше нищо общо с настоящите дерибейства, които, на това отгоре, са защитени от политически чадъри и масово ненаказвани - освен ако не става въпрос за дребалия, извършена от човек без връзки. И да - имаше и книги за престъпността по време на самия соц, описващи случаи.