Бъдещето на Зелената сделка е под въпрос

Фокусът на евроизбирателя премина към икономика и отбрана
18 юни 2024 16:31, Инна Ангелова
37
Бъдещето на Зелената сделка е под въпрос
Снимка: Pixabay

Избирателната активност в на европейско ниво се повиши и надмина 51%, въпреки че това не се отрази в България. Изследванията сочат, че основните теми, които влияят на избора на европейския гласоподавател са: запазване на стандарта на живот, предприемане на мерки за подпомагане на икономиката, запазване и разкриване на нови работни места. С оглед на геополитическата ситуация към тази група се включват и темите за сигурността и отбраната, това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването "Бизнес старт”.

Предстои да видим лицата на европейските контролни органи, които тепърва ще бъдат избирани, като този процес ще продължи до края на годината, каза Стойчев. Европейският парламент от своя страна изглежда, че ще бъде по-фрагментиран, но се вижда присъствието на силни проевропейски мнозинства. Трудно е да се обобщи посланието на европейските избиратели във всички 27 държави-членки, тъй като често има разминавания в позициите дори и на местно ниво.

Изследванията сочат, че основните теми, които влияят на избора на европейския гласоподавател са: запазване на стандарта на живот, предприемане на мерки за подпомагане на икономиката и запазване, както и разкриване на нови работни места. Изглежда, че тези теми изместиха зелените въпроси от фокуса на внимание. Голямо притеснение за европейците е и геополитическата ситуация. Това води и опасения за сигурността и нуждата от инвестиции в отбрана.

Избирателната активност на европейско ниво се повиши и надмина 51%, като до голяма степен тя бе повлияна от Брекзит. Въпреки че това не се отрази в България, където за пореден път избирателната активност бе изключително ниска. Вижда се идеологическо изместване на парламента в дясно, но традиционните центристи се представиха изключително силно, а някои от тях увеличават резултатите си.

„В момента тече един процес, който е много важен и преди финала му не може да говорим как ще бъдат раздавани картите в следващия ЕП. В момента има около 90, а бяха над 100 така наречените независими депутати или тези, които попадат в графа „други“ – депутати, които влизат от партии, които не са принадлежали към някое европейско семейство в ЕП. Когато тези депутати се разпределят, тогава ще можем много по-добре да видим как се оформят големината на политическите групи и какво ще бъде тяхното влияние. За момента няма някак разлика, по отношение на това, че ще има със сигурност проевропейски мнозинства.“

След установяването на ЕК ще стане ясно бъдещето на Зелената сделка, което се поставя под въпрос. Въпреки недоволството около Зелената сделка, има консенсус за нуждата от работа в посока ограничаване на климатичните промени и ефектът им върху икономиките. Големият въпрос е как да се запази балансът между зелените политики и конкурентоспособността на европейския бизнес.

ЕС е лидер и пионер в областта на регулациите свързани с нови технологии, особено насочени към изкуствен интелект.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: избориЕКикономикаЕП
Още от Избори 2024
Имаме два парламента в един мандат в момента
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Но преди това искам да видя как гласувалите за "европейското бъдеще" на децата до ще ги изпратят на фронта.
33
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Подготовката за ядрена война е евроатлантическа ценност. Гласувалите за евроатлантизъм трябва да са доволни, че са гласували да започне.
32
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Пак скоро, статия в евроатлантическите медии с какво да се запасите преди да започне ядрената война.
31
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Оня ден статия в евроатлантическите медии колко е поражението от различните по мощност атомни бомби.
30
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Днес в евроатлантическите медии като почне ядрената война в кои държави ще има шанс да се оцелее.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Урсула: Искате ли тотална война? Евролунатиците: Даааааа!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелената сделка я оставяме за след войната с Русия.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като пуснеме пак руските газове и петроли, пак ще се правим на Зелени. Сега е глад и война в Западна Европа. Англия е най-бедната страна в Европа. Англичаните гладуват. Дойче Веле почна да пропагандира война с Русия и по цял ден да снима военни маневри срещу врага.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нема сделка :)))
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелената сделка не е да пази планетата от замърсяване, овце. Целта и е да ви държи под тотален контрол. Придвижване, храна, вода, отопление...всичко! Контрол за овцете, пълна свобода за овчарите. Докога ще спите, преживни?!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой я сключи тая "сделка" искам да знам! Някоя наша марионетка просто се е подписала, коя?
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Погледнете картата на въздушният трафик !После трябвало да пазиме въздуха чист и да си купуваме ел колички за това!Китайците тръгнаха да продават ел колите на приемливи цени и хоп от Еврокомисията скочиха веднага че били много ефтини и застрашавали пазара на прескъпите тесли и разни други електрокари ! Пълни лицемери.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цяла Европа е едни голи поля една горичка няма как искат въздуха да е чист
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чака сега какво значи зелена зделка с кого просто един закон да се спре изсичането на горите да се проведе мащабна кампания за засаждането на нови гори в Европа това разбирам екология
20
0
 
16
 
! Отговори
we преди 3 седмици
Зелената сделка принуди производителите да правят скопени автомобили, вече няма кой да ги купува, защото са по-зле от старите. Сега карането на стари коли се обявява едва ли не за престъпление и принудително ще те задължават да купиш.
19
2
 
24
 
! Отговори
Pen преди 3 седмици
Целият ЕС е под въпрос, не само зелената сделка ! :))
18
1
 
22
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 седмици
Я като свърши въхможността да се цицат руски ресурси и зелената сделка вече не е актуална... не може да работи с евтин норвежки газ и още по-евтини американски шисти... ти да видиш
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Нека осирането на планетата продължи" Мижели да ни осветлиш какво точно значи това?
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелената "сделка", която нито един български гражданин не е подписал?
15
11
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 3 седмици
Нека осирането на планетата продължи,а тези след нас - да го ду хат!