Безводие от години, великотърновски села гласуват и чакат вода

30 жители са регистрирани в Нацовци, Големаните, Върлинка и Малчовци
Обновена: 9 юни 2024 15:59 | 9 юни 2024 15:52, Анисия Иванова
8

Жителите на няколко великотърновски села се надяват тези избори да са последни за тази година. Те вярват, че ако има стабилна власт, управниците ще обърнат поглед към техните дългогодишни проблеми и в частност - безводието, заради което никой не иска да се засели в района.

30 жители са регистрирани по постоянен адрес в четирите балкански села край Велико Търново - Нацовци, Големаните, Върлинка и Малчовци. Реално обаче хората с имоти там са десет пъти повече - около 300. Най-възрастният жител е 92-годишната баба Иванка Байчева.

От години хората страдат от безводие през лятото - двете чешми в Малчовци пресъхват. Хората са задружни и си помагат, осигурили са вода поне до къщата на баба Иванка.

"Миналата година разговаряхме и с ВиК, и се оказа, че трябва проявим инициатива - с помощта на местен жител събрахме парички, тази възрастна жена, прокарахме до тях вода. От тази чешмичка само за нея, защото е най- възрастният жител", казва кметският наместник на Големаните Гинка Методиева.

Оказва се, че проблемът с водата води до обезлюдяване на живописните селца. Никой не иска да се качи в Балкана и къщите пустеят. Наскоро подписка от 150 души бе изпратена до общината и до ВиК дружеството.

От местната управа във Велико Търново са обещали да актуализират проекта за водопровод, който е на четвърт век  и да търсят възможности по програми на МРРБ. Хората са готови с доброволен труд да подпомогнат за изграждането му. Надяват се новоизбраните управници да се заемат с проблемите и на малките населени места.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
никои няма им обърне внимание на проблемите кандидатите си имат план зацелия мандат с какви имоти да се снабдят ще мислят за водата на някои сихората като нямат вода от какъв зор отиват да гласуват те са си виновни за дереджето
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
заради това обезлюдяват селата , липса на вода и инфраструктура
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв водопровод кулометри да правят а 30 човека? По-лесно е да ги заселят някъде, където в близост да им осигурят вода. В 21 век да нямаш вода за пиене и миене?!!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ със сигурност няма да им докара вода!
3
0
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Ами то затова като ти кажат "селянин" е обидно. Чухте ли ги какво приказват тези от клипа? А пък онзи вярвал на листовките дето им ги пускали по пощите, че политиците ще им помогнат :))))))))))))))))))))))))))))
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласуват кой да ги довърши
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дигурен съм, че упорито ще гласуват отново за същите.