Европа днес: Бяхме добри и харесвани, но този свят изчезна

Иван Кръстев: Сякаш Европа е получила някакъв пристъп на световъртеж
24 май 2024 09:20, Александър Попов
179
Европа днес: Бяхме добри и харесвани, но този свят изчезна
Иван Кръстев. Снимка: БГНЕС

В продължение на три десетилетия европейците бяха победителите в един свят на свободната търговия, чиито правила бяха гарантирани от САЩ. Бяхме добрите, бяхме харесвани. Но този свят изчезна. Сега виждаме едни европейци, които са загубили увереността си и се чувстват безсилни. Сякаш Европа е получила някакъв пристъп на световъртеж, казва известният български политолог Иван Кръстев в началото на интервюто в отговор на въпрос на "Шпигел" как той вижда Европейския съюз днес - след пандемията и енергийната криза, а сега и с войната в Украйна.

Най-голямата опасност и централният парадокс

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата Европейска народна партия (ЕНП) може да се класират първи в поне девет държави от ЕС, сред които Италия, Франция и Нидерландия. Но те няма да създадат нещо като единен десен фронт - поради простата причина, че тези партии имат не само твърде различни профили, но и се развиват различно, посочва Кръстев, цитиран от "Дойче Веле". Джорджа Мелони например се показва много по-умерена, отколкото мнозина очакваха, докато полската "Право и справедливост" и унгарската "Фидес" се придвижиха още по-надясно през последните години.

Освен това има разлика в отношението към тези десни партии в собствените им страни, добавя Кръстев и дава следния пример: В Италия по-малко от една пета от хората вярват, че Мелони работи за извеждането на страната от ЕС и от еврозоната. Така мислят както привържениците, така и противниците на нейната партия. В Германия се очертава съвсем различна картина: както избирателите на "Алтернатива за Германия" (АзГ), така и всички останали са убедени, че тази партия се стреми да извади Германия от ЕС и от еврозоната, казва Иван Кръстев, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външна политика, проведено в 12 страни от ЕС, които заедно държат три четвърти от местата в Европейския парламент (ЕП).

На въпрос на "Шпигел" дали избирателите на АзГ осъзнават, че това би съсипало германската икономика и би засегнало силно включително и тях, Кръстев дава две възможни обяснения за подобно поведение: "Едното е, че избирателите на "Алтернатива за Германия" са силно емоционални, а недоволствата им са радикални. Ето защо те следват Лениновата максима "колкото по-зле, толкова по-добре". Разбирай: колкото по-голям е хаосът, толкова по-големи са шансовете за възход на АзГ. Другото възможно обяснение: привържениците на тази партия не вярват, че тя наистина ще спечели и затова стрелят бясно във всички посоки - с убеждението, че го правят само с халосни патрони."

Според Иван Кръстев крайнодесните партии в Европа не са единни дори по темата за миграцията. В страни като Италия, Гърция, Унгария и Румъния са повече загрижени от това, че твърде много хора продължават да ги напускат, отколкото от това, че други хора имигрират към тях. Да вземем например Унгария, която мнозина смятат за най-антиимигрантски настроената държава в ЕС: това е страната, която преди пандемията издаваше най-много работни визи на чужденци спрямо броя на населението. Политици, които водят кампания срещу имигрантите, след изборите бързо си казват, че страната им има нужда от чуждестранна работна ръка, за да се поддържа икономиката. Такъв беше и случаят с Джорджа Мелони, казва още Кръстев пред "Шпигел".

На въпрос дали това не означава, че европейските крайнодесни са всъщност по-безобидни, отколкото се е предполагало, Кръстев отговаря: "Не бих подкрепил такова съждение. Едно е сигурно: колкото по-слаб е либералният консенсус в дадена страна, толкова по-опасни са десните партии. И ако някоя от тях дойде на власт, след като преди това е била свалена оттам, вероятността да има развитие в авторитарна посока е голяма. Това може да се наблюдава при "Право и справедливост" на Ярослав Качински в Полша и при "Фидес" на Виктор Орбан в Унгария."

Иван Кръстев отговаря и на въпроса на "Шпигел" дали в страни като Унгария например хората вече не ценят демокрацията, свободата на словото и правовата държавност, след като там не виждаме масови протести.

"Ако попитате хората дали искат демокрация, свободни и честни избори, закрила на малцинствата и свобода на медиите, огромното мнозинство ще каже "да". Но дори да виждат, че тяхната партия нарушава демократичните принципи, те ще продължат да гласуват за нея, защото са убедени, че една победа на противниковата партия би представлявала най-голямата заплаха за демокрацията. Антидемократи вярват, че защитават демокрацията - това е централният парадокс в днешната криза на демокрацията."

В това отношение Кръстев дава пример със САЩ, където повечето от избирателите на Доналд Тръмп знаят, че за него основните принципи на демокрацията де факто нямат никакво значение. Но същите тези хора са убедени, че Демократическата партия представлява още по-голяма опасност.

"Не говорете за успехите на ЕС"

Накрая от "Шпигел" питат Иван Кръстев как демократичните партии да се противопоставят успешно на наратива на десните популисти, на което българският политолог отговаря с един нестандартен съвет: да не се говори прекалено много за успехите на ЕС.

Причината: хората оценяват негативно тъкмо най-големите успехи на ЕС, сред които Кръстев посочва например Зелената сделка и раздялата с енергийната зависимост от Русия, както и това, че ЕС се справи с пандемията по-успешно от други. Но успехите бързо се забравят или се приемат за даденост, докато в това време недоволството на критиците става част от политическия разказ, казва българският политолог. Когато по време на предизборна кампания политиците изтъкват това, което смятат за успехи на ЕС, те навярно ще срещнат повече съпротива, отколкото подкрепа, посочва Кръстев. "Най-голямата опасност е от страх от смъртта ЕС да извърши самоубийство", казва българският политолог в края на интервюто си за "Шпигел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
8
 
! Отговори
Дякона преди 3 месеца
Мине се - не мине, тоя изкача от някъде на.сира каквото може, разнесе смрад и омаже някоя тема, а после се скрива. Също като руското пи.янде - нар.коман Медведев!
91
1
 
12
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Гоя откъде изпълзя. Как ни облъчваше през 90те,сигурно си повярва че е голяма работа. Да ходи там да учи младите демокрации. Важното е кеш да пада.
90
3
 
13
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 3 месеца
Тоя мигач още ле жив бе?! Входяща миграция НЕ ни трябва, и на Унгария НЕ и трябва!Съвсем скоро ИИ ще може да върши много и разнообразна работа, а на офистния планктон ще му се открие възможност да гледа вкъщи застаряващите си родители!
89
0
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 месеца
Хаха
88
3
 
21
 
! Отговори
Заради теб и Прокопи преди 3 месеца
Заради такива като Иван Кръстев и хората на Прокопиев, и ПП-ДБ се появиха анти европейски настроения в България! Вие, заради лични, олигархични интереси продадохте България и българите!
87
7
 
11
 
! Отговори
Брей, преди 3 месеца
...щатните на Коце Копейката, мечтаят за Референдуми в Столипиново, Факултета, и други римски махали! Надяват се, че там най могат да си прокарват лъжите и манипулациите! България е Парламентарна Република, и опитът за създаване на "авторитарна" държава, свършва с неуспешния опит за преврат на Радев!
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа е континент, не е държава!В този континент има държави!В тези държави има народи!Народите искат демокрация, което означава:Властта от народа чрез народа за народа!Като започнат да правят референдуми и започнат да консултират гражданите си тогава ще говорим кой е лош и кой е добър!
85
17
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Украйна е единствената, която може да спре азиатските орди на Путин! И не се притеснявайте, кой ще плаща за престъпленията на Кремълската секта! Засега се почва само от печалбата от руските авоари на Запад. Ще дойде време, когато ще се изпразнят всичките им сметки. Огромна глупост е да смяташ, че Партньорите са отделили милиарди, и не са си направили сметките предварително. Затова и крепостните подкрепят Путин, за да не плащат. А дано, ама надали.
84
7
 
12
 
! Отговори
Хайдеее, преди 3 месеца
...покрай хранениците на Сорос, и руските таракани взеха да сънуват власт! Ще видите власт, когато видите край Путин някоя жена!
83
5
 
15
 
! Отговори
Краваророб преди 3 месеца
Украйна е една разбита и фалирала псевдодържава. Ще се наложи русофобите да плащат за нейното възстановяване. Нали бе?
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега сте тумор.
81
6
 
9
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 3 месеца
Време е всички русофоби да бъдат вкарани в изправителни колонии където им е мястото
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
... вероятността да има развитие в авторитарна посока е голяма... България от над 20 години се управлява от Бойко, но ни водят демокрация. Де факто, според Кръстев, Бойко е демократ. Всички различни от партия Гепи са лоши.
79
4
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 месеца
Не може да бъдат хареснати хора които правят повече глупости и простотии,отколкото полезни неща.Според мен най-точнота причина за нехаресването на евроколхоза е,че отрича безогледно както казва Сармат 66 "лавинообразната промяна в баланса на силите"И вместо да се предприемат адекватни действия за запазване на извоюваните предимства,ЕС под диктовката на САЩ и Англия се готви за масщабна война с изсмукани от пръстите доводи и абсурдни твърдения за защита на демокрацията !?
78
10
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 3 месеца
...Копейките са забавни! Европейците щели да се превърнат в "безлична" маса ??? Да паднеш от смях! Не се притеснявайте, крепостните нямат настигане! Путин така им е изгладил мозъците, че ги е върнал направо в средата на миналият век! Превърнал ги е в поточна линия за пушечно месо!
77
6
 
10
 
! Отговори
Марксист преди 3 месеца
Първата стъпка неселението на европа да се превърне в еднородна безлична маса. Втората абсолютен контрол и авторитаризъм . Третата отива на трета световна война. Планирано е защото още преди 20 години си построиха персонални бункери с вашите пари и данъци.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И накрая, освободени от руската енергийна зависимост, Европа купува отново, но чрез посредници руски газ. Между другото, само Европа е загрижена за зелена енергия - немците затвориха всички АЕЦ, дизелът няма бъдеще според ЕС, нооо това е само в Европа. Не съм чул в Азия, Африка, дори и в Америка (без значение сев. или южна) да има подобни мерки. Но пък се сещам, че след дизел скандала VW изплащане колите си на продажни цени като обезщетение, доката в Европа я им дадоха по 2000, я не.
75
7
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 3 месеца
Сорос беше акционер в Газпром! Какъв трябва да е ? А неговите хрантулници /като Тоя/, проповядват да няма държави, да няма семейства, да няма половете... По-скоро теориите са му по близки до тези на Ленин/като се изключи терора/!Това са на големите троянски коне на Кремъл в Европа! Чудя се, как могат да му се връзват на празнословието?
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоз още ли продължава с лафмоабетите? Какви европейци? Виж какви препечени мешани скари са се развъдили. Мърззи ги да гледат, да ги уважавал света? На какво отгоре да ги уважава? Цялото приизводство - заминало, технологиите ги последвали на изток. Тук само лафмоабетаджии и обещайковци са останали. Обещават ли обещават светло бъдеще. На какво отгоре? На социал на дивана се живее по-добре отколкото да се треппе човек да бачкоти.
73
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Много ми хареса израз на един автор, че западняка сега се чувства като "варена кокошка без никакви съпротивителни сили". За съжаление Европа вече не може да се върне към своя апогей и бавно и сигурно залинява. Тъжно, но факт.