Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната

Намираме се в безсмислена ситуация
18 май 2024 10:30, Стела Стоянова
283
Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната
Снимка БГНЕС, архив

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Володимр Зеленски пред АФП. Интервюто му е пространно, засягащи различни аспекти на конфликта с Русия.

Зеленски отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие по време на олимпийските игри в Париж. Според него това ще осигури предимство на Москва, тъй като "ще й даде време да придвижи войски и артилерия". Украинският лидер заяви, че Киев и западните му съюзници имат "едни и същи ценности", но често "различни възгледи", особено за това как може да изглежда краят на конфликта. "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Западът иска войната да приключи. Период. Колкото е възможно по-скоро. За тях това е справедлив мир", каза той. Зеленски добави, че глобални играчи като Китай имат влияние върху Русия. "И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с тях".

Зеленски повтори призивите си към съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители. И каза за руснаците: "Те могат да обстрелват нашата територия с всякакви оръжия от своята територия. Това е най-голямото предимство, което има Русия. Ние не можем да направим нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия". Призова за разполагането на две батареи „Пейтриът“, които да защитават небето над Харковска област, а и да покажат устойчивостта на Украйна. Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130  изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия.

Украинският лидер призна, че с влизането в сила на закона за мобилизацията има проблеми с личния състав и "морала" в украинските редици. Но гарантира, че страната ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки голям руски пробив. "Никой няма да се предаде", каза той.

По време на посещението си в Киев тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война", припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Утре, на 20 май Зеленски ще се превърне в тиква. В никой. Това дава свобода на Русия да се справи с него по начин, който не може да се направи с легитимните власти на независими държави съгласно международното право. Статута на Зеленски също означава, че той вече не е възможна страна за Русия в преговорите за бъдещата съдба на Украйна.
127
2
 
9
 
! Отговори
Глупости са това преди 3 месеца
До Руснак националист: Продължаваш с г'лупостите. Зле била Русия, така ли? За твое сведение, през миналата година икономиката на Русия има ръст от 3.5% - по-голям отколкото ръста на повечето от държавите в Европейският съюз. Същите тези държави, някои от които се надяваха да сринат със санкции руската икономика.
126
1
 
8
 
! Отговори
Eвропедерас преди 3 месеца
Здравейте европедеpacи! Хайде всички днec на Brussels Pride in the Capital of Europe! Да фащаме самолетчето и на Брасълс прайд ин да кепитъл ъв Йуроп - сега нали сме по въздух във Шенген, хайде,хайде всички, и българския посланик и всички евродепутати ще дойдат на брассълс прайд ин да кепитал ъф Йуроп.
125
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Войните свършват тогава, когато едната страна няма човешкия потенциал да се бие. А в Украйна това се наблюдава с все по-бързи темпове.
124
7
 
0
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Споко, искуственио вече може да кара ефките, САЩ научиха с дип лънинк искуственио да кара ефки. Ефките пристигат и украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и кървавият диктатор Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага за престъпления срещу човечеството, а Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по западните цивилизовани правила и ще доставят евтини ресурси за да се развиваме и да живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На пръв поглед думите на Зе-удавника "Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби" изглеждат алогични. Но ... Самите ние отдавна подозираме, че в западните глaви съществува яко задълбочена дисфункция.
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво ще направите с 120-130 изтребители F-16? Това е съотношение минимум 20-25 : 1? Разберете, че вие сте мишена на много по-силен противник и вашите млади хора умират в една пагубна за вас война. Китай чака момента, в който САЩ ще се обезкръви, тогава и Русия ще е отпаднала, и ще си вземе своето. Ако Русия започне да губи войната, жълтоликите ще се намесят на нейна страна, няма да чакат да останат сами.
121
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е велика империя и един от полюсите на новия многополярен свят. Никой не може да устройва нацистки русофобски анклави на границата и. Това трябва да бъде ясно на всеки.
120
13
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 3 месеца
Гражданската война както я наричаш беше предизвикана от Русия, а сепаратистите бяха ,,руски военни в отпуск", в Крим ,,зелени човечета"! Отпускарите идваха от Русия и имаха оръжия за които украинската армия не беше и сънувала!
119
2
 
10
 
! Отговори
Хи хи преди 3 месеца
Щом зеленото жуже реве, значи всичко е точно ! До последния украинец, казах !
118
1
 
7
 
! Отговори
Глупости са това преди 3 месеца
До Руснак националист: Какво иска дядо Байдън никак не е сигурно. Той вече не може да си намери пътя.
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уточнение. Вандалите събориха / нарязаха с флекс паметника на СА.
116
0
 
16
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До Българин: Продължаваш с г'лупостите. След преврата от 2014 година в Украйна имаше гражданска война. Украйнската армия и руското опълчение от Донбас "мирно и тихо" осем години се обстрелваха през една разделителна линия. Рано или късно Русия трябваше да се намеси.
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На пръв поглед изглежда, че думите на Зе-удавника "Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби" изглеждат алогични. Но ... Самите ние отдавна подозираме, че в западните глaви съществува яко задълбочена дисфункция.
114
2
 
9
 
! Отговори
Зелебобова чорба преди 3 месеца
Президентът не е истински, не е легитимен и изобщо нищо, а ***, в който брито-пендоси бършат краката си.
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пан Зеленски грешиш. Никой не иска украйна да спечели защото никой не уважава предателите. Щом можете да предадете Русия то вие можете да предадете и Запада. Вие предадохте Русия това е факт. Много грозен факт.
112
15
 
4
 
! Отговори
Руснак националист преди 3 месеца
ЕВРОПРЕЙСКИЯ СЪД КЪМ ООН ОБЯВИ, ЧЕ ДО МОМЕНТА РУСИЯ ПУТИН ДЪЛЖИ 3.8 ТРИЛИОНА ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА ЗА НАРУШАВАНЕ НА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА!!! ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ СТАНАТ ИЗИСКУЕМИ АКО ДЖО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ , ЗАЩОТО ДЖО БАЙДЪН ОБЯВИ, ЧЕ АКО СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ ЩЕ ОБЯВИ РУСИЯ ПУТИН ЗА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЦАЗИЯ!
111
13
 
2
 
! Отговори
До 119 преди 3 месеца
Ако прочетеш той и Хитлер все тръбял, че го предизвикват, той се дърпал, опъвал се като магаре на мост, ама те не та не, и накрая против волята си се видял принуден да почва войни! Та и Путин така!
110
13
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
А украинците мирно и тихо си седяха в собствената страна и искаха просто да живеят щастливо, но вероломния диктатор Путин ги нападна. За това сега ние българите требе да сапортваме страгала на пипала на Юкрейн срещу путинските окупатори.
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неблагодарник,разбира се ,че искаме войната да приключицяла Европа е в рецесия .Той и неговата клика станаха милиардери на гърба на европейския дънакоплатец

Спонсорирани публикации