Лавров захапа САЩ от Венецуела: Могат да излъжат във всеки един момент

Русия и Венецуела готвят съвместни проекти
19 апр 2023 07:00, Александър Попов
243
Лавров захапа САЩ от Венецуела: Могат да излъжат във всеки един момент
Снимка: БГНЕС/EPA

"Искам да подчертая, че всички знаят много добре, че Съединените щати могат да излъжат във всеки един момент и много по-често те мамят, отколкото да изпълняват собствените си обещания, собствените си предложения", каза Сергей Лавров, запитан за американско-венецуелските отношения в областта на търговията с петрол, предаде ТАСС.

"Това е тяхната страна, това са техните горива, това е тяхната икономика, която е обект на най-силните незаконни санкции", добави Лавров. Според него Венецуела трябва сама да реши как да се развива в бъдеще.

През ноември 2022 г. САЩ облекчиха санкциите срещу Венецуела. Белият дом разреши на американската компания Chevron да добива петрол съвместно с венецуелската PdVSA и да продава петролни продукти на американския пазар. В същото време запази забраната за плащане на данъци на венецуелското правителство, както и за продажба на суровини, произведени от Chevron в юрисдикции, различни от САЩ.

Русия и Венецуела направиха вчера преглед на някои от стотиците двустранни споразумения във финансовия, енергийния сектор, селското стопанство и редица други отрасли. Това стана при дискусии между външните министри Сергей Лавров и Иван Хил и други високопоставени служители по време на посещение на руска делегация във венецуелската столица Каракас, предаде Асошиейтед прес.

Двамата се ангажираха страните им да продължат да си оказват взаимна подкрепа и осъдиха икономическите санкции, наложени на държавите им от американското правителство.

"Напълно подкрепяме позицията на венецуелските ни приятели. "Това е тяхната страна /.../ и ние ще я подкрепяме по всякакъв начин, така че венецуелската икономика да стане независима от натиска на САЩ и други западни фактори", заяви на пресконференцията Лавров.

Хил и Лавров, който се очаква да се срещне и с венецуелския президент Николас Мадуро, заявиха, че страните им разработват алтернатива на системата за глобални финансови трансакции SWIFT, след като миналата година ключови руски банки бяха лишени от достъп до нея като част от икономическите санкции, наложени на Русия в началото на войната в Украйна.

Лавров заяви, че двете страни ще засилят сътрудничеството си в добива на петрол и разработването на газови обекти, както и по множество други проекти.

"Планираме многобройни проекти в областта на добива на петрол, разработването на газови находища, селското стопанство, медицината и фармацевтиката, комуникациите, космоса и новите технологии", каза той.

Русия, наред с Китай, е безусловен съюзник на венецуелското правителство. Нейната подкрепа му позволи да заобикаля унищожителните икономически санкции, които целяха свалянето на Мадуро от власт.

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник с визита в Бразилия. След Венецуела той ще посети също Куба и Никарагуа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Венецуелалавров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак другарят Мадуро си продава петрола за доларчета, колкото и САЩ да го "лъжат". Нещо на рублите им се мръщи.
67
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащат ли от Козяк за пропаганда и велипаенна англосаксите ?
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах, кой на кого ще помага?
65
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо нямат приятели Русия,хахх,само военният министър на Китай каза,че стоят рамо до рамо и си пазят гърбовете.
64
10
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Мчи това е основата на демократичния капитализъм. Примери мога да давам до утре сутрин, че при този стой на развитие винаги може да се отметнеш и да се завъртиш. Ето например Косово, бомбардираха Сърбия само и само Косово да се отцепи от Сърбия. Косово, мястото където навремето се е зародила сръбската държава. Все едно при нас да се отцепи Велико Търновска област. Обаче когато интереса им отърва сега пращат оръжия на украинците само и само Донбас да не се отцепи и да няма независимост.
63
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудно защо на кремълските иzчадия, децата им живеят в "лошия и прогнил запад"? А , копейки?
62
11
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Досега се е видяло, че САЩ са предвидими, а лъжците и убийците са руските *** от Кремъл!
61
9
 
15
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Единствената дъщеря на Лавров живее в НюЙорк. Дали вярва на лъжите на баща си и на руската пропаганда?
60
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До форумната копейка. Кажи за договорът на русия с Армения бе. Що русия не го спазва?
59
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ имат Холивуд, естествено че могат да излъжат всеки, ама и вие си лъжете :)))
58
15
 
16
 
! Отговори
Жалък руZки вой преди 1 година
На руснаците им останаха само диктаторските държави като съюзници. Светът вече се произнесе на събранието на ООН.
57
5
 
16
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Туй договорите англосаксофоните го нямат за НИЩО. Пример - Брекзит. Когато Англичаните напуснаха евросъюза се опитаха да предоговорят всички условия и клаузи, чак Меркел се беше хванала за главата с техните ииддиотски напъни да поставят техни си условия.
56
8
 
13
 
! Отговори
Жалък вой преди 1 година
Вашингтон, според директора на ЦРУ, е "зашеметен". И всичко това, защото губи влияние в един от ключовите региони на света - в Близкия изток. И последният символ на случващото се беше помирението между Саудитска Арабия и Йемен. Защо военният конфликт между тези две държави беше изключително полезен за Съединените щати.Мед ми капе на душата.
55
4
 
14
 
! Отговори
Кочо Честеменски преди 1 година
Напред друзя, може расия да има бедни съюзници, но са верни до гроп. Ще победят лошия запад и лошата америка! Ура друзя за пабедата!
54
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото хубаво от войната която русия започна е , че алкохолизирани те им граждани няма да стъпят в западния свят. Да си седят на "хубавото" в кочинЯтa
53
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Лавров глупости не говори. Всяка една сума му тежи 1 тон. Също и на Небезня. Руснаците имат политици от класа за разлика от джуджетата в Европа и Америка. Това вече си личи и то само след година специална операция в украина, а за по-нататък не ми се мисли какъв шок и ужас ги чака западняците.
52
15
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Русия няма никъде приятели в Европа и Азия. Китайците УЖ са им приятели , ама не БАШ. Сега Лавров търси приятели на Континента Америка. Жалка работа. Що му трябваше на Путин тази война ? Съсипа собствената си държава. Това което си направиш сам и най големия ти враг не може да ти направи.
51
11
 
13
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
И САЩ сами си го направиха! А и съсипаха и ЕС! И запада какъвто беше!И не е само Венецуела, а много други на които им писна.
50
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венецуела - 2$ заплата, 81/100000 убийства годишно. Така са васалите на русия. Ако искате и България да е като тях, гласувайте за Възраждане.
49
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно пък руZнаците да ми говорят за лъжи. Нали нямаше да нападате Украйна....

Спонсорирани публикации