Д√ардиънУ: »зраелски хакери манипулирали над 30 изборни кампании по света

√рупата разполагала с екип в √ърци€ и в ќј≈
16 фев 2023 16:45, ≈лка ¬асилева
58
Д√ардиънУ: »зраелски хакери манипулирали над 30 изборни кампании по света
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

√рупа израелски хакери, наречена „≈кип ’орхе“, издаде във видео, заснето под прикритие, че в продължение на две десетилети€ е манипулирала повече от 30 изборни кампании по света чрез хакерски атаки, саботажи и целенасочена дезинформаци€ в социалните медии и че разполага с екип и в √ърци€, съобщи „√ардиън“.

≈кипът е ръководен от “ал ’анан с псевдоним ’орхе, 50-годишен бивш агент на израелските специални части. ѕо думите му екипът е предлагал услугите си за тайна манипулаци€ на общественото мнение в јфрика, ёжна и ÷ентрална јмерика, —јў и ≈вропа. ќрганизаци€та разполага с шест офиса по цели€ св€т, като има екипи в √ърци€ и в ќбединените арабски емирства, и е провела 33 кампании на президентско ниво, 27 от които успешни, твърди ’анан. “ой добав€ и че са имали участие в два „големи проекта“ в —јў.

ƒумите му са записани в кадри с продължителност над 6 часа, заснети между юли и декември 2022 г. от трима репортери под прикритие от –адио ‘ранс (Radio France), ’аарец (Haaretz) и ћейкър (TheMarker) на около 30 км от “ел јвив, »зраел. –епортерите са се представили за консултанти, работещи от името на политически нестабилна африканска държава, ко€то се нуждае от отлагане на избори. ¬ъв видеото ’анан информира, че ще взeмe между 6 и 15 млн. евро за намеса в изборите.

–ъководител€т на групировката определ€ членовете на екипа си като „възпитаници на правителствени агенции“ с опит в областта на финансите, социалните медии и кампаниите, както и в „психологическата война“. —ред ключовите услуги, които предлага „≈кип ’орхе“, е сложен софтуерен пакет (Advanced Impact Media Solutions / Aims), който контролира „арм舓 от хил€ди фалшиви профили в социалните мрежи “уитър, Ћинкдин, ‘ейсбук, “елеграм, ƒжимейл, »нстаграм и ётюб, като н€кои от тези фалшиви профили притежават и акаунти в јмазон с кредитни карти, портфейли за виртуалната валута биткойн и акаунти в ≈ърбиенби.

ћихалис  ритаридис, говорител на гръцката парти€ ће–ј25, постави въпроса за наличието на подобна групировка в √ърци€ в публично из€вление, като призова гръцкото правителство незабавно да даде конкретни отговори на въпроса дали такива дейности се развиват в страната и от чие име, съобщи јЌј-ћѕј.

«асега н€ма доказателства за провеждането на кампаниите, споменати от ’анан, но според изтекла документаци€ „≈кип ’орхе“ е работил тайно по президентската надпревара в Ќигери€ през 2015 г. заедно с  еймбридж јналитика (Cambridge Analytica).

„≈кип ’орхе“ е разобличен от разследващи журналисти от 30 медии, сред които „ћонд“ (Le Monde), „Ўпигел“ (Der Spiegel) и „ѕаис“ (El País). –азследването е част от проекта „«абранени истории“ (Forbidden Stories), ръководен от френска организаци€ с нестопанска цел.

–азкрити€та за „≈кип ’орхе“ може да се отраз€т негативно на »зраел, който през последните години е подложен на все по-гол€м дипломатически натиск заради износа на кибероръжие – действие, което подкопава демокраци€та и правата на човека, коментира „√ардиън“. ќсвен това “ел ’анан е провеждал поне част от операциите си за дезинформаци€ посредством израелска компани€ (Demoman International), регистрирана на уебсайт, управл€ван от израелското министерство на отбраната с цел насърчаване на износа на отбранителни продукти. »зраелското министерство не е отговорило на искани€та за коментар.
(Ѕ“ј, ћелина ’ристова)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


58
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
39
1
 
1
 
! ќтговори
∆ел€зко преди 1 година
ƒо ’а “и си доказателство за "кух"профил. √≈–Ѕообразен про‘јЌ!
38
0
 
1
 
! ќтговори
ўастливеца преди 1 година
—ега с хартиената бюлетина отново ƒанко ’аирсъзина ще определи  ќ… печели!
37
0
 
3
 
! ќтговори
Ѕай »ван 2 преди 1 година
Ѕоко ползваше израелски консултанти за кампаниите си/това официално об€вено/.ƒали не са същите ?
36
1
 
4
 
! ќтговори
—ещам се че преди 1 година
“ръмп го свалиха най-вече чрез “уитър и ‘ейкбук ! »нстаграм и ётуб също участваха, но по-слабо.
35
1
 
13
 
! ќтговори
ћдааа преди 1 година
ќткога приказвам, че този еврейски кошер е най-гол€мото зло.
34
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
често са наемници съответно инструмент а не водещи.
33
8
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
*** народ н€ма нужда да се плаща да го манипулират, колко още години ще му тр€бват да осъзнае червени€ кремълски доносник който ни се води държавен глава, защо проостите парттиии сега чак се усещат за ушанката ко€то ни спира за шенген и еврозоната?
32
6
 
6
 
! ќтговори
—упер преди 1 година
ƒайте да им платим, за да махнат Ћойко. Ќа зло кучe - зъл прът.
31
7
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
” назе не са необходими израелски хакере...важното √ерб и ƒѕ— да организират изборите
30
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 31 - »зраел има прекалено много врагове, че да се натоска и на –уси€ ...ќсвен това јзов не беле ли про-неонацистко движение ;)
29
8
 
2
 
! ќтговори
до 23 преди 1 година
и другите умници де се подвизават тука - ами много просто, пълно е с руснаци в израел, за тва и единствени не пращат оръжие на зеленски, ама де да ги знаеш тез работи, важното да се изходиш в нета по въпроса
28
3
 
2
 
! ќтговори
как се преди 1 година
манипулира компютър де не е свързан в нета? ўот имам един у дома , ползвам го за стари златни хитове игри, ни вирус го хваща ни нищо, ни запецва ни нищо. само по време на ковида му б€х турил маска , ама до там
27
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕрез 1999-2001 по английските сат “¬ имаше предавани€ за безполезното умствено недоразвити юдеоеврейски с техни€ кух теоритик јлберт јйнщайн с нулеви материални ползи.................по същото време ирландеца Ѕил  линтън сам самичък си пускаше слухове че е английски краен нацист
26
1
 
4
 
! ќтговори
”ченика преди 1 година
„акаме …ехова да дойде с огън и меч...
25
0
 
14
 
! ќтговори
Ќатовеца преди 1 година
Dnes bg нещо сте се объркали постнали сте истина вместо пропагнада и лъжи !
24
2
 
15
 
! ќтговори
’а преди 1 година
ѕознайте защо ѕѕ и ƒЅ ореваха всипко живо, че ще може и с бюлетини. “и€ ѕѕ и ƒЅ ще се окажат най-огромните *** и н€ма да свършат добре.
23
3
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
"ўо бе нали уж руснаците назначаваха и уволн€ваха президенти и премиери, к¬о се промени та станаха евреи?" Ќеатен€ху не е крайно-л€€ политикоо-коректен хайдук?
22
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“ова се прави от десетки различни компании. ѕросто в »«рааел са най-добрите. ј ако вие си мислите, че в ЅЏглари€ н€ма такива .. ха’ј’ј’ј’ј’ј’ј’ах’ј’ј’хаха’ј’ ј ’ј’’јха хјха
21
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
„акай малко? „е това незаконно ли е?
20
4
 
13
 
! ќтговори
ўерю преди 1 година
ёдеите-ционисти люле€т цели€ св€т в непрестанни кризи и войни. “е изнудват, манипулират и се стрем€т да пороб€т всички народи. ¬ършат безнаказано зло, но понеже са хитри и го прав€т тайно - н€ма доказателства...

—понсорирани публикации