Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?

И двете страни обявиха поражения в лагера на противника
26 фев 2022 07:48, Александър Попов
504
Битката за Киев продължава, ще удържи ли украинската столица?
Снимка: GettyImages

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Фейсбук, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта. Той призова хората да защитават столицата.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали атака на руски военни по една от позициите им на пътна артерия в Киев - "Проспекта на Победата", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на армията в акаунта й във Фейсбук.  Подробности за точното място на този сблъсък не се съобщават.

Още по темата
Кметът на Киев Виталий Кличко каза вчера, че руски диверсанти вече са влезли в града.

Пораженията според двете страни

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че са унищожили хеликоптер и изтребител СУ-25 на противника близо до проруските сепаратистки райони в Източна Украйна, както и руски военнотранспортен самолет ИЛ-76 близо до Василков, предаде Франс прес.

Ожесточени сражения се водят в този град, който  е на около 30 километра югозападно от украинската столица, допълва Франс прес. Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс.

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета. Военните са  поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва Асошиейтед прес.

Според високопоставен американски представител Русия е изстреляла над 200 ракети в Украйна, като някои от тях са поразили жилищни райони, без да е ясно дали те са били взети нарочно под прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес 26.03.2020 в 12.00 часа ще има протест пред президентството.
226
7
 
12
 
! Отговори
Гледайте преди 2 години
Каква битка в нета има камери онлайн нищо не се случва в Киев и други големи градове, всичко е фейк на Украйна. Само военни обекти се унищожават.
225
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли български политик да удари юмрук по масата и да каже: Там има българи и вие руски империалисти ги убивате!
224
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно да се арестуват всички от Възраждане,Атака,ВМРО,всички ,които бяха срещу декларацията в парламента и всички които които подкрепят Путин.Също да им се отправи молба на всички ,които подкрепят Путин да напуснат свободно България в посока Русия
223
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще обясня на неразбиращите от разумни думи русофили. Русия се провали в Украйна. Путин се провали в Украйна. Армията на Путин и Русия се провали в Украйна. Вече тече 55 часа от нахлуването на Русия в Украйна, няма превзет нито един голям град. Пътищата на Украйна са осеяни с разбита руска техника и руски трупове. На какво разчетат руснаците? Може би на някакво православно чудо? Само за сравнение през 1991 година американците за 48 часа пресякоха пустинята и превзеха Багдат столицата на Ирак.
222
14
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Руснаците , Не смогват да транспортират Труповете - Хиляди Руски Трупове , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Браво Зеленскииии
221
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си мислете,че ще бъдем пощадени и ние.Този не е добре с главата си.Държи се по-зле от Хитлер и Сталин.
220
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
борбата на Украйна е борба за добро, за демокрация и за един добър свят
219
7
 
10
 
! Отговори
Чао преди 2 години
Ай де дивани патриоти,границата е отворена който иска да мре за чужди интереси да тръгва към Украйна....
218
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Киев вече са чеченците. Жална иммайка на бандеровците
217
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има данни че са убити над 3000 военни Руснаци само за ден.Ще има доста тир за руски цветя.Как може Руснаците да се вързват на бивш от КГБ и настоящ фашист и олигархия,която живее охолно на сметка на бедните Руснаци.Аз ако съм Руснак,ще искам да им видя сметката на Путин и неговите орди откраднали милярди руски пари.
216
11
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Запада се дразни защото няма разрушени градове и избити мирни жители както те правеха при техните агресии.
215
10
 
11
 
! Отговори
В преди 2 години
В момента в който Путин си помисле че ще превземе Киев без жертви загуби войната.Украинската армия се крие зад цивилните,а руснаците седят с вързани ръце.Киев няма да падне никога,Путин закла Русия...
214
8
 
12
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Никой не напада Киев,снимката която се върти от вчера е от разбил се Украински самолет в блок свален по грешка от тяхното ПВО. Обстрелват се само военни обекти.
213
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе, диванни експерти, 8 години защо не пишехте как трепят хора в Донбас? Хиляди жертви така и не ги забелязахте. А сега изведнъж ви стана много жал за фашистите бандеровци. Руснаците не стрелят по жилищата, както нацитата правеха и продължават да правят в Донбас.
212
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е агент от КГБ.Сигурен съм че има вързки тук с агентите на ДС.Ние не направихме лустрация и сега ще страдаме .Очаквайте провокации от агенти тук в БГ.В Румъния,Полша,Молдова и България ще се търсят поводи за настъпления на Путин.Той е фашист.
211
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Киев болшинството защитници са цивилни с оръжие. Явно част от украинската армия (предатели) участва пасивно на страната на руснаците. *** иска да сложи своя марионетка на мястото на Зеленски.
210
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е и аз мисля всички русофили и всеки ,който подкрепя Путин да бъде помолен учтиво да напусне България.Това ще бъдат хората,които ще направят белята тук в следващите няколко дни,за да може Путин да действа на наша територия.
209
5
 
2
 
! Отговори
Колкото преди 2 години
Ние българите ще си направим труда да защитаваме Кирчо, Кокорчо толкова и украинците ще се хвърлят да бранят клоуна си.
208
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми е ясно Руснаците толкова ли са зле та да се вързват на един агент и на олигархията в Русия.Те бяха използвани още от началото от Путин и олигархията за да може той да си постигне фашистките идеии Това което виждате в Русия е фашизъм.Време е да се събудят Руснаците от дълбокия сън.А за Европейците,трябва да са наясно,че Путин няма да спре в Украина.С нетърпение чака Полша.Ще направят измислени провокации от Полша и Румъния.

Спонсорирани публикации