На мама детето! "Младежите" у нас напускат дома средно на по 30 години

Най-късно в ЕС семейната къща напускат в Хърватия
30 сеп 2024 20:55, Нели Христова
282
На мама детето! "Младежите" у нас напускат дома средно на по 30 години
Снимка: Pixabay/Pexels

През 2023 г. младите хора в ЕС са напуснали родителския дом средно на възраст 26,3 години, което спада към 26,4 години предходната година.

Най-високата средна възраст от 30 или повече години е регистрирана в Хърватия (31,8 години), Словакия (31,0), Гърция (30,6), Испания (30,4), България и Италия (и двете 30, 0). За разлика от тях най-ниската средна възраст, всички под 23 години, е регистрирана във Финландия (21,4 години), Швеция и Дания (и двете 21,8) и Естония (22,8).

Една четвърт от младите хора живеят в пренаселени домакинства

През 2023 г. 26,0% от младите хора на възраст 15-29 години в ЕС са живели в пренаселени домакинства. Коефициентът на пренаселеност при младите хора е с 9,2 процентни пункта (pp) по-висок от коефициента на пренаселеност за цялото население (16,8%), съчат данните на Евростат.

На национално ниво Румъния (59,4%), България (55,3%) и Латвия (54,8%) имат най-висок процент на пренаселеност сред младите хора. За разлика от тях, най-ниските нива са установени в Малта (3,9%), Кипър (4,0%) и Ирландия (4,4%).

Във всички страни от ЕС степента на пренаселеност е по-висока за младото население, отколкото за цялото население, като 11 страни от ЕС показват разлики от повече от 10 процентни пункта.

Най-големи разлики между нивата на пренаселеност при младите хора и общото население се наблюдават в България (+20,4 п.п.), Румъния (+19,4 п.п.) и Гърция (+18,5 п.п. .). Обратно, най-ниски разлики са отчетени в Ирландия (+0,5 п.п.), Малта (+1,5 п.п.) и Кипър (+1,8 п.п.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от Русия
Мисията на Марк Рюте в НАТО: Сплотете Запада, успокойте Изтока, помогнете на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
16
 
! Отговори
Какво ни е нужно..? преди 3 дни
Аз пък не съм си напускал дома, напуснаха ме родителите и всички които обичах! Сега съм сам, като куче в един огромен палат от който нямам нужда и не мога да поддържам, щото не е апартамент. И тези които си мислят че е голяма работа да живееш самостоятелно, щото мама и тате ти пречат да се въргаляш с гаджета и любовници безгрижно, са далеч от истинските ценности в живота и не си дават сметка, че и те ще остареят...сами!
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 190 - Ами много добре! Така трябва!
175
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Едно време е ожешо, човек да тръгне да прави къщичка, по-простипка такава, с разни шано матереали. Па сяяя ... Малееее ..
174
0
 
11
 
! Отговори
Натъжен преди 3 дни
Ами трудно е, да. Сега заплатата едвам за един стига. Как ще гледам жената и децата на 22, примерно? Кка може да се живеенспоред повелите на верите и предците ни?
173
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чисто финансов е въпросът, а не културен. В България няма дългосрочни политики за сдобиване на собствено жилище като преди 89та година
172
8
 
3
 
! Отговори
един преди 3 дни
Жените тук ги дундуркат прекалено, особено момчетата, немалка е и тяхната вина.
171
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като доде димукрацията народа от бедност взе да продава собствеността и да си налага да живеят по няколко семейства в един дом. И започнаха статиите за "на мама дитето". Димукрати безпросветни.
170
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Едно времи кат праиха сватбите, на врата на булката мятаа кайметата. Отделно покъщнина за 4-5 семейста, отделно ключове за "панелка" или "жигула" или пък с кайметата си ги купуваха и на мама дитету живееше отделно. Димукрати безпросветни.
169
4
 
21
 
! Отговори
36 годишен преди 3 дни
Капиталиста умира от яд че не може да грабне младежа още от 16 годишна възраст и докато стане 30г вече да прилича на нищо.Платвна статия
168
3
 
12
 
! Отговори
Ако преди 3 дни
Мога да живея с мама и тате докато стана на 50 ще е най добре. Не мога да си купя апартамент. Скъпи са
167
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И какво да вземат ипотека ли от банката. Доходите, цените, налозите. Че не взимат заеми и не надяват си юларя, това ли им е болката Ран беше казал, че големия проблем у мас е, че хората имат много частна собственост и затова се увеличават комуналните услуги, данък смет и други такива, за които плащате. А къде отиват тези хартийки, накъде ги отвява вятъра на инфлацията. Към печатницата с фасадата.
166
1
 
4
 
! Отговори
до 157 преди 3 дни
Има хора и на 55 с гъста черна коса, има и на 25 побелели. И не е до боядисване, просто някои хора имат повече допамин.
165
13
 
6
 
! Отговори
Отличник преди 3 дни
Изнесох се от вкъщи на 19 и това е едно от най-мъдрите неща, които съм правил Докато тате носи и мама меси, няма как да станеш истински възрастен. Сега гледам синовете, и се чудя дали предполагат какво им готвя като завършат гимназия...
164
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз лично се изнесох на 18 а и нямах търпение. Млади и дърти не могат да живеят на едно място.
163
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не мога да го разбера това с изнасянето на младите. Така няма никаква приемственост между поколенията. Винаги съм завиждал благородно когато няколко поколения живеят заедно, помагат си, изграденото преминава в следващото поколение и се надгражда. Може би е прекалено идеалистично.
162
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
На 18 години дори и да сте от София може да се изнесете, има и т.нар. наеми не е нужно да се връзвате на брокерите доживот.
161
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пияницата мистик много отдавна, преди години беше писал във форума с какво се е занимавал, ама мисли, че не помним. Точил е банкови карти на хората по Латинска Америка, живял е в Перу. Сега се налива с крадените пари и заработва като гербав тролей, хвали Боко Тиквата по цял ден. Иначе не ни бил виновен, че не можем да изкарваме пари... Покемон смешен!
160
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Как млади хора, работещи, независимо мъж или жена, да си осигурят жилище, без да се закопаят с огромни, безумни кредити. Като утре не само можеш да останеш без работа, а и да те бухне някой инсулт, съответно да идеш на небето.И цените на имотите да хвърчат постоянно нагоре, за да може едни "другари", също съдии, прокурори и друга такава *** да "инвестира" в имоти, сиреч да пере пари. А знаете ли, че фирмите продават на такива "наши" хора апартаменти на пъти по-ниски цени, отколкото на теб?
159
1
 
20
 
! Отговори
Шарлатанин преди 3 дни
То и за 30 годишните ми звучи твърде оптимистично. С тези доходи и икономическа сигурност не виждам как млади хора могат да създадат семейства и да се самоиздържат без помощта на родителите. За разлика от нас в белите държави хлапетата могат да си позволят да плащат квартири и да си покриват разходите по издръжка на семейството без да са притеснени от нестабилни лични финанси.
158
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нещо не се връзва,скоро обявихте че България е първенец по собствени жилища в цяла Европа,на 1000 лица се падали 668 жилища,а тук твърдите че младите българи са едни от последните които напускат бащиният дом?