Как обикновеният французин приема победата на крайната десница?

Страната има нужда от помощ, не всички сме равни, казват те
1 юли 2024 07:12, Нели Христова
131
Как обикновеният французин приема победата на крайната десница?
Снимка: БГНЕС

Шампанското тече, виковете отекват, а Марсилезата звучи.

"Марин! Марин! Марин!" - скандира тълпата в триумфално настроение. Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция показват категорична победа на крайнодясната партия Национален сбор (НС).

Не им се налага да чакат дълго, преди иконата на френската крайна десница, трикратен кандидат за президент и жената, на която се приписва превръщането на партията в конкурентна политическа сила, да обяви, че формацията се стреми към абсолютно мнозинство и поста министър-председател на втория тур.

Резултатите бележат "решимост да се обърне страницата след седем години" управление на президента Еманюел Макрон, заяви Марин льо Пен пред множеството и допълни, че иска Жордан Бардела да стане министър-председател.

Тя обяви категорична победа на първия тур за своя мандат в Енен-Бомон, район в Северна Франция. Един от регионите, в които НС процъфтява през последните години.

Партията обеща да повиши покупателната способност, драстично да ограничи имиграцията и да възстанови закона и реда. Льо Пен се стреми да смекчи крайностите от миналото, дори когато опонентите ѝ я обвиняват, че е расистка.

"Опитахме всичко и то не работи, така че защо да не пробваме Национален сбор?", заяви Джонатан, поддръжник на Льо Пен, пред АФП.

"Действайте в областта на сигурността, заетостта на младите хора, дайте повече покупателна способност. Свалете цените на бензина, който е твърде скъп. Някои хора не могат да отидат на работа, защото нямат достатъчно пари, за да сложат бензин в колата си", каза той.

"Чакам г-н Бардела или други хора да обърнат внимание на случващото се и да работят за увеличаване на покупателната способност", посочи 60-годишната Жил Яниачик.

"Може би трябва да сложим нещата в ред с хората, които живеят тук и не могат да се адаптират към нашата страна", добави тя.

Лиди Мафис, пенсионерка, 79 г., която гласува за президентския центристки алианс, каза: "Моето поколение познава партии, които са били, да кажем, малко по-умерени. А сега сме изпаднали в крайности. И това е проблемът."

В другия край на страната, във френския средиземноморски пристанищен град Марсилия, в гъсто населените квартали с многобройно имигрантско население, настроението често е съвсем различно.

"Притеснявам се от възможността за поява на крайната десница, защото се намираме в космополитен град с работническа класа и това може да наруши начина на живот, който имаме тук. Рискуваме да се разпространи расистка реч в обществените служби", смята учителят Жан-Франсоа Пепен, 49 г.

Пред едно от училищата в Сите дез Оливие, в северната част на Марсилия, "никога не сме виждали подобна опашка за гласуване и толкова по-добре", каза председателят на комисията, докато се провеждаше гласуването.

Мнозина бяха мотивирани да гласуват заради риска Национален сбор да вземе властта, дори и тези, които избягваха европейските избори по-рано през юни.

"Щом имаме избор, по-добре да отидем и да гласуваме", отбеляза 40-годишният Набил Агуени. "Дойдох да се противопоставя на НС, защото тя ще премахне всички помощи. Страната има нужда от помощ, не всички сме равни", заяви той.

Инес Дауд гласува за първи път на 19 години заедно с майка си Уахиба. "Честно казано, ние не искаме НС. Нямаме конкретна партия, но в семейството има смесица, от Алжир, Коморските острови, Мароко", заяви Уахиба.

След като гласува във Висембург, в източния край на Франция, близо до границата с Германия, 58-годишният Тиери не разкри за когя партия е гласувал, но посочи, че смята решението на Макрон за предсрочни избори за "добра идея".

"Надявам се, че то ще доведе до нещо последователно, способно да отговори на желанията на французите. Независимо дали ще спечели Пиер, Пол или Жак, трябва да се отнасяме с уважение към избора", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от ЕС
Шок за Макрон: Крайната десница спечели първия тур на изборите във Франция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
"Моето поколение познава партии, които са били, да кажем, малко по-умерени. А сега сме изпаднали в крайности. И това е проблемът." - деменцията не може да каже какъв е проблемът, но е компетентна като всеки про-ЕС про'с'так.
73
11
 
6
 
! Отговори
драги капейки преди 4 дни
Знам че много се възхищавате на Путин, защото той си ЗАЩИТАВА ИНТИЬРИЬЕСА и иска МИР. Диржите и тук ли да стане така? Да си имаме един Путин? Няма нужда. Този прекрасен рай съществува и е на един пальот растаяние. Пръждосате се дружно в матушката!
72
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
"Инес Дауд гласува за първи път на 19 години заедно с майка си Уахиба. "Честно казано, ние не искаме НС." - електората на про-ЕС... и във Франция, и у нас.
71
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
"Набил Агуени. "Дойдох да се противопоставя на НС, защото тя ще премахне всички помощи - електората на про-ЕС... и във Франция и у нас щ.
70
11
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 дни
МИРИН ЛЬО ПУТЬЕН ОБЯВИ ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИЯТ ВСИЧКИ ПРОКЛЕТИ ТЪПУТИНСКИ ФЪШКИИИИИИИИ В УКРАЙНА ! ТЪЙ, ЧЕ ВОТ ЗА КРАЙНО ДЕСНИТЕ Е ВОТ СРЕЩУ ТЪПУТИН И СЛУГИТЕ МУ ФЪШКИИИИИИ КАТО ПАТРИАРХ САТАДАНИИЛ
69
1
 
11
 
! Отговори
Кире Либерало преди 4 дни
Либерал - евроатлантик му кажи и повече не го обиждай. Те знаят, че медиите винаги казват истината и знаят, че са свободни и ще бранят "свободата" със своята кръв. Най-висшият им идеал е да пътуват без визи. Другото е второстепенно
68
3
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 4 дни
ако сега ви предложат да емигрирате - това е основната разлика между патриотите и либepacтите - патриотите обичат СВОЯТА родина, живеят в нея и работят за нейното въздигне и просперитет, а либepacта няма родина, мисли само кого да продаде и да предаде и къде да избяга с откраднатите пари. За нас емиграцията е ПРЕДАТЕЛСТВО и ПОЗОР, а не висша ценност, както във вашата крива система.
67
1
 
8
 
! Отговори
до 79 преди 4 дни
Слабоумно центчем съветваме те и ти да се замислиш, но явно няма с какво, все пак за мисленето си трябва и мозък, които при теб липсва.
66
1
 
37
 
! Отговори
Обикновен французин- преди 4 дни
той се надява, че докато жена му върви по улицата, повела за ръка децата му, няма да бъде обиждана и закачана от излежаващи се на зелените площи михлюзи.Същите тези михлюзи, които по цял ден или дремят, или зяпат краката на съпругите на онези обикновени французи, които от сутрин до вечер работят, за да осигурят соц.помощи на излежаващите се буквално на тротоарите пришълци-хрантутници.Който е бил във Франция през последните няколко години, разбира за какво говоря.Това вече не е предишната Франция
65
3
 
19
 
! Отговори
До 79 преди 4 дни
До 79: Ти защо си мислиш, че всички, които не искат приемане на еврото, които са против Зелената сделка, приемането на мигранти и против лгбт пропагандата са копейки? Сериозно си в грешка, мой човек.
64
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всички слабоумни капейки да спрат за момент и да се замислят! Знам че трудно! Изисква усилия мисленьето, но от време на време има полза и от него. Драги капейки ако сега ви предложат да емигрирате в Путиландия и да се заселите в някое прекрасно слабо заселено миьстьенце в матушката, бихте ли тръгнали? Ние всички знаем колко можете да сте полезни за просперитета на Путиландия.
63
0
 
4
 
! Отговори
Карл Мартел преди 4 дни
С тържествени молитви в джамиите към дявола и притягане на китайските калаши !
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Обикновеният французин е обнадежден, че отново ще може след мръкване да се разхожда спокойно по "Шан-з-Елизе", без да се страхува, че ще бъде наръган с нож и обран насред булеварда, а нападателят му просто ще се шмугне сред тълпите североафриканци, които по тъмно превземат този булевард и се държат с белите хора като с туземно население, подчинено на победили нашественици.
61
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Десните партии са просто знак, че народите са озлобели и затъппели. Това е. Освидетелстваните бачкери на нас ни докараха Възраждане и Величие - две псевдопатриотични партии с открито монетарни и егоистични цели.
60
0
 
2
 
! Отговори
Le Partira Pas преди 4 дни
До Банкеръ - Не за дълго, брате!
59
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 67 - Така е! Фашагитв като Макрон, като Меркел, като Урсула! Те развалиха Европата ... Ама ние ще я поправим!
58
3
 
18
 
! Отговори
Банкеръ преди 4 дни
Френския нац.отбор има трима французи останалите са нац.отбор на Африка.Белия Французин е вече екзотика в големите градове.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 63 - Ще има протести .. За още по-строги мерки! И да! ЩЕ СА АУТ! Всички миграни! Ще ги натъпчат в контейнерите и ще ги капат на корабиъе и от там в Марокони кой толъдет е ...хахахаххаххахахха
56
10
 
7
 
! Отговори
До ВОТ ЗА МИР преди 4 дни
Руский МИР ли? Питай украинците.
55
5
 
10
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 дни
Хора без никаква представа какво мисли французина изказват мнение!!