У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци

Миграцията е нещо положително, каза адвокат Диана Радославова
28 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
309

Бизнесът у нас страда от липса на работна ръка. Търсят се над 200 хиляди работници, но не се използва ресурса от мигранти, които се намират у нас.

"Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни. Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следвано от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население", каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на "България сутрин".

Според нея е нужна промяна в системата за достъп на информация за мигриращите.

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", допълни Радославова за Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата. От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от ЕС
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да вземат на работа има безработни, записани от дълго време в бюрото по труда, които са с начално и по-ниско образование. Тоест да, някои роми не работят, защото получават добър социал, но други просто не ги искат на работа.
202
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен И бг не са балами и прават фирми че заплати са мизерни. Секи търси работници
201
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен Ромите да не са балами ,да работят при тия помощи ,осигуровки ,правилегии ,закрила ?
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 209 Искаш да кажеш ,местните евроатлантици и свирепи демократи ,нали ?
199
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До 94 Ромите имат фирми и не са балами. Чужди инвеститори си докарват и техна работна ръка но нали гласувате и искате ЕС и НАТО и чужди инвестиции.
198
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 дни
До Анонимен А от 500 -600 хиляди ,социално слаби с пожизнени ,,пенсии ,, още от раждане ,не могат ли да обучат барем 100 000 и да заменят тия ,който работят ниско квалифицирана работа по принуда ?
197
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
бизнесмени от чужбина, но законите да се направят така, че да не вземат да ни изкупят държавата.... ето това вече е опасно!
196
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да си внесем бизнесмени от ЕС. Тъкмо ще живне и икономиката ни. Местните бивши комунисти ни имат за роби и само се оплакват от лошия матрял.
195
1
 
21
 
! Отговори
НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙТЕ, преди 3 дни
ХОРА. Защо непалци и други да седят да работят тук, като могат да отидат в която поискат държава в ЕС с ПОВИСОКИ ЗАПЛАТИ и ПОВИСОКИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ? :))))))
194
2
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 3 дни
До 2100 година плана на Сорос за България ще е 100% изпълнен.
193
0
 
19
 
! Отговори
НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙТЕ, преди 3 дни
ХОРА. Един човек по-назад е написал: "В Англия англичаните ги заменят за индийци, пакистанци, българи, поляци за по евтина работна ръка. в Сащ за мексиканци, индйци, всякакви. Навсякъде капитализма е един и същ " - Така, добре. ОБАЧЕ ТУКА НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ, защото непалците и другите какви там казаха, че ще довеждат ПРОСТО НЯМА ДА СЕ ЗАСЕДЯТ ДЪЛГО ТУК, ЗАЩО В ТОВА НЯМА ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА ЗА ТЯХ!
192
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
посредническите фирми ще вкарват все повече и повече чужденци, защото носи печалба, всеки чужденец си плаща на фирмата
191
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 дни
Стигнахте до Непал и Бангладеш!Има ли повече нодолу къде да падате? Това е нивото на заплащане в БГ. И тези, като дойдат, видят и си заминат ще трябва и вие да си стягате куфарите.
190
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Откакто смених българския чорбаджия със западна фирма заплатата ми скочи тройно. Не знам той ли беше некадърен или новата ми фирма плаща по-честно, но се чувствам човек и то в България.
189
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
така меркел вкара един милион имигранти, сега се чудят какво да ги правят, това в страна 10 пъти по-голяма от българия, 300 хиляди от бангладеш ще променят генетическия състав на страната, да оставим настрана, че произходът на нашите роми е точно от Бангладеш
188
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нашите непалци вместо да се шляят по цял ден и да получават какви ли не помощи да се хващат на работа. Да се дават помощи само на работещи, а не на търтеи.68
187
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да но за сметка на това си имаме армия от фалшиви телк на хранилка.
186
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Данъчни облекчения за всеки чужд инвеститор в България. Нека българските бизнесменчета да усетят истинска конкуренция.
185
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да спрем рекетирането на чуждия бизнес в България. Предпочитам да работя за бизнесмен чужденец в България отколкото за български чорбаджия.
184
0
 
20
 
! Отговори
дааа преди 3 дни
Ще дойдат непалците и те ще легнат на помощи! От онези работа не чакайте! Не знам кой еим е пунсал мухата, че са евтини - няма и да работят, ще се навъди яка престъност заради алчността на "чорбаджиите"!!!