У нас липсват 268 хил. работници, търсим непалци и бангладешци

Миграцията е нещо положително, каза адвокат Диана Радославова
28 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
309

Бизнесът у нас страда от липса на работна ръка. Търсят се над 200 хиляди работници, но не се използва ресурса от мигранти, които се намират у нас.

"Търсим бангладешци, търсим непалци. Официалната цифра от Агенцията по заетостта от началото на 2024 г. е 268 хил. души, които са ни нужни. Направихме този анализ, защото пазарът на труда наистина е пресечната точка на живота и там се случва интеграцията, когато говорим за мигранти или бежанци. Българският пазар на труда наистина страда от недостиг, който вътрешното снабдяване не може да снабди. Бургас е на първо място, следвано от София. Преброяването през 2021 г. показва, че за последните 10 години 900 хил. души в е намаляло трудоспособното население", каза адвокатът от Центъра за правна помощ "Глас в България" Диана Радославова в студиото на "България сутрин".

Според нея е нужна промяна в системата за достъп на информация за мигриращите.

"Тук е мястото да напомним, че миграцията е нещо положително, тя е движещата сила на човешката история, тя е основата на икономиката в икономическия анализ се минава за кратка история за това как миграцията по принцип исторически е влияла в трудовия пазар на световно ниво. Ние нямаме балансирана политика върху това как миграцията може да бъде цялостно регулирана, така че да вземем ползите от нея", допълни Радославова за Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от идващите като икономически имигранти са с доста високо образование. Тези, които идват от трети страни, са с доста по-високо образование от тези, които идват в ЕС. Когато говорим за бежанци, те са принудителни мигранти. При всичките поредици от избори миграцията единствено се дискутира в контекста на сигурност, на заплаха, на борба срещу нелегалната миграция", посочи адвокатът.

Най-големият проблем е интеграцията и там българският език е основна част, смята Радославова.

"Ако нямаме програма, субсидирана, ако нямаме подпомагане на работодателите както с осигуровки, но и с българския език, отново опираме до цялостния подход на интеграция. Голяма част на реформи беше извършена, но все още системата е много бюрократична. На работодателите основният проблем е процедурата. От друга страна достъпът откъде да намерят тези хора и цялата бюрократичност на системата. Информираността, подпомагането, ролята на синдикатите става все по-важна - тяхната видимост и мониторингът за условията на работа", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от ЕС
Мицотакис: Призоваваме кабинетът на Мицкоски да се събуди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
43
 
! Отговори
Все тая... преди 3 дни
И тия ще изкарат със зор една година и повече няма да се появят отново в България . Помнете ми думата. След 1-2 години ще търсим да внасяме работници от Папуа Нова Гвинея и Того Того..... а след това ??? От Марс... от Юпитер? От места където все още не са си патили от българските алчни негрмотни мутробизнесмени.
222
2
 
34
 
! Отговори
Шаши преди 3 дни
Тук бизнесмени няма. И фондовата борса е смешка. Всеки се е надул като онождан пуяк и се чуди как да не плаща. Всеки знае, какво представлява един български ,,бизнесмен" . Има и свестни хора , но са много малко. Държавата ги стъпква с изисквания.
221
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Едно време се търсеха ядрени физици, инженери, имаше производство и технологии. Сега търсим бангладешци и непалци. Сигурно да ринат *** по дворните *** на бабите на село.
220
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не липсват. Липсват желаещи да работят за 1000 лева.
219
3
 
60
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 дни
Пожелавам на бг чорбаджиите един бавен фалит и банките да им вземат всичко. Помня времето когато извиваха ръцете на жена ми, а ние с малко дете, и й крещя селският шеф как за мястото й чакала цяла опашка от желаещи и ако не й отърва, да напуска. Ем напуснахме, и страната дори. На едно интервю един *** й беше казал, че ко не му вдигнела телефона на второто обаждане, дори и в полунощ, да се смятала за уволнена. Писна ни и си събрахме багаза.
218
1
 
25
 
! Отговори
Нищо не липсва преди 3 дни
Просто е такава политиката ни. Това се толерира поради много причини.
217
2
 
23
 
! Отговори
Дякона преди 3 дни
Бангладеш са най-добрите работници ! Bread and bed - ха ха хи хи
216
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като са толкова високо образовани, съвестни и благонадеждни, що не си внесе Бг и правителство и администрация от Индия или Бангладеш..:)) цела Англия управляват.:))
215
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чорбаджията, като почне да брои колко е спечелил от индийците, и почва да се чувства като в комунизма.
214
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Крайно време е курортистите да започнат да работят! Стига сме ги хрантутили!
213
0
 
28
 
! Отговори
крундел преди 3 дни
непал ***-дойди, макар, че са диваци и някои "работодатели" с традиционното спестяване на заплати може да усетят желязо между ребрата си, че освен диви са и ножари; ама блестящата идея да вкарваме хора, които все още не са достигнали до етапа да си мият ръцете по принцип е малко неумна, не мислите ли?в смисъл никога не си мият ръцете, само като ги навали дъжд или бъркат във вода... и не се и къпят, разбира се...
212
3
 
35
 
! Отговори
Главен Готвач преди 3 дни
Мит е че се търсят квито и да е българи за работа.Седмица обикалях голям БГ курорт на 3 места ми предложиха 3 пъти по ниска заплата 2000лв с условия 15 часов ден /6дни. на някои директно ми казаха,Българи не наемаме ,защото няма дъравни помощи за тях и не им били изгодни. Сега на 8900 франка съм добре.Призовавам всички колеги и персонал да напуснат тая т0алетна.
211
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Щом до ниво Бангладеш и Непал стигнахме работата е на закриване на държавата.Нито сме пазарна икономика, нито сме европейска страна нито доходите ни ....Изгонихме си трудоспособните българи сега ще гонят пишман работодателите дивото...Абдали!
210
2
 
18
 
! Отговори
Много ни е ХУБАВА преди 3 дни
РЕПУБЛИКАТА - но в нея няма много хляб за разни хиляди ейч ари, пи ари, консултанти по това онова трето десет
209
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Бананова Република !!!!!!!!!!!!!!!!
208
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
нещо положително?!?!?! Появяват се крайно десни, тази да си къса дипломата и да заема едно от 200 хилядите работни места. Дълго време ще има да берем трудовете от управлението на заврения зет Пепеляшко и протежетата му, както и еднокнижната партия, които вместо да са на тези места са на бюрата.
207
0
 
14
 
! Отговори
до ром с кака гола преди 3 дни
Виж човек, нашите роми СА СИ НАШЕНЦИ! На тях да ти кажа също няма да им се понравят чужденци...
206
0
 
12
 
! Отговори
ршрчр преди 3 дни
Абе не толкова заради религията Ислям. Има си коскоджамити Турция все пак, но проблемът им е, че Турция е държава със силно изявена собствена индивидуалност. А те искат в Европа (да заселят) послушно население, което да е залюхано, скромно, просто, първично и непретенциозно по душевност за да робува, да се размножава на макс и при всяко свиркане да е готово да води разни войни...
205
2
 
20
 
! Отговори
ром с кака гола преди 3 дни
Тези чужденци се вкарват вероятно за да подменят населението в България. Обаче тази смес между роми, чужденци и българи е взривоопасна. Ромите не могат да се интегрират в България и са си неграмотни както преди 600 години, вие ще интегрирате хора от Непал или Бангладеш . Това ако стане ще получите Нобел.
204
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен бг има толко безработни и 3 милиона бегаха по чужбина и имат и жилища в бг. А тия чужденци не знаят език, трябва да им прават гета за жилища а и самолетни билети. Явно някой нарочно го прави а не е толко заради печалбата, за да стане ислямска държава в ЕС и НАтО.