Мицотакис: Скопие ще си има проблеми, ако не използва името "Северна Македония"

Той предупреди правителството да промени позицията си
18 май 2024 13:30, Стела Стоянова
85
Мицотакис: Скопие ще си има проблеми, ако не използва името "Северна Македония"
Снимка БГНЕС, архив

Искам още веднъж да отправя предупредително послание към новото правителство да промени позицията си и да използва само името "Северна Македония" във и извън страната, защото в противен случай то със сигурност ще създаде проблеми в отношенията с Гърция и в отношенията с Европа, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за държавната телевизия ERT.

Коментирайки изявленията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, гръцкият премиер посочи, че това са „изявления на кандидата за премиер“ и ще изчака официалните становища на новото правителство, но подчерта, че „първите примери за поведението са изключително негативни“.

В основата на Преспанското споразумение е значението, че името Северна Македония важи за всички, тоест да се използва както извън, така и вътре в страната, каза Мицотакис. „По въпроса за името има явен регрес и искам още веднъж да отправя послание с предупреждение към новото правителство оттук нататък да промени линията си, да спазва централната разпоредба на Преспанския договор, да използват само името Северна Македония във и извън страната, когато става въпрос за северната ни съседка, а в противен случай е сигурно, че ще създадат проблеми, не само в отношенията на Гърция със Северна Македония, но и в отношенията на Европа със Северна Македония", посочи Мицотакис.

Той се позова и на реакциите от страна на ЕС относно използването на името Македония от президента Силяновска - Давкова на встъпването в длъжност, като разкри, че тези реакции „са резултат от намесите на гръцкото правителство“, че той лично се намеси, за да информира ръководството на Европейския съюз и посочи реакциите от страна на САЩ.

„Така че смятам, че ще има колективен натиск върху ръководството на Северна Македония, за да няма значителна регресия, каза гръцкият премиер.

В сутрешното интервю за ERT Мицотакис повтори следващите стъпки на правителството, както и казаното от него вчера от митинга в град Верия, че меморандумите няма да бъдат ратифицирани и че ще има проблеми по пътя на страната към ЕС. „Това, което със сигурност ще направим, е, че няма да внесем за ратификация трите меморандума, произтичащи от Споразумението, и сега позицията ни за забавяне на ратификацията е напълно оправдана. Гледахме какво се случва в Северна Македония от известно време, слушахме този националистически пароксизъм на ВМРО, знаехме, че ВМРО ще спечели изборите и също така искахме да запазим някои основни оръжия за преговори, в случай че нещата не вървят според очакванията , каза Мицотакис.

Той коментира и решението на СИРИЗА да внесе трите меморандума в парламента, като каза, че е "неразбираемо и е на границата на политическия и дипломатическия абсурд" те да бъдат внесени сега, когато "Скопие следва съвсем друга линия". „Второто нещо, което ще направим, което вече сме направили, е да стане ясно, че в този, бих казал, дълъг път на Скопие към Европа не може да се постигне никакъв напредък. ако няма абсолютно спазване на Преспанското споразумение по въпроса за името“, посочи гръцкият премиер. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Можете да благодарите, мили Русофили, лично на голташка нагла поробителка Русия за проекта "Македония". Няма Русия, има Велика България. Русия, мили ми ТКЗС-ари бедни русофили, раздели България на малки части. Факт. От страх. Защото Балканското чудо, управлявано от крайни русофоби и Царска Велика България, щеше да е на нивото на Австрия, Унгария и Чехия, взети заедно като икономика. Ама на- нагла Русия изби интелигенцията и неграмотните ви баби и дядовци от село снесоха родителите ви, русофили.
30
5
 
11
 
! Отговори
Hhh преди 3 месеца
В Скопие навсякъде се чува албанска реч но за кретенитте там България им е враг.... А ппдб се чудят как да се наведът и през тези ккккретени
29
1
 
11
 
! Отговори
РСМ в ЕС преди 3 месеца
през крив макарон!
28
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
За аа... Ти ако се чувстваш трагедия, това е твое лично право. Само не намесвай други хора от България в това. Аз няма такива чувства за твоя информация.
27
1
 
2
 
! Отговори
Като Куиър Вещица преди 3 месеца
този Въпрос не ме Вълнува - но е важно, да са ни Лидери - НеБиНарни!
26
12
 
4
 
! Отговори
Охрид преди 3 месеца
До блгрка :нека се жалат ка Заев копилето предавничко сега Грците.
25
5
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
стига с тази македония затворете страницата с присъединяването към ес балканитенямат нужда от ес и нато само ядове ще имаме
24
4
 
11
 
! Отговори
История преди 3 месеца
......и по въпроса за историята...езика...и българите там...това е от България...
23
2
 
6
 
! Отговори
Баронеса Урси преди 3 месеца
МъниДония е моята Касичка, заедно с Фазер - имам Големи планове!
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бг поткрепя Скопие за името Македоня. При условие че и те се съгласат че са бг. Гърците нямат монопол над името Македоня, защот там са живели траки.
21
5
 
18
 
! Отговори
аа1830 преди 3 месеца
Евала на гърците, това е изявление на премиер на държава. Нашите меки китки са на светлинни години, а ние имаме много повече да делим с тях отколкото едно име. Пълна трагедия сме и вътре и вън.....
20
3
 
10
 
! Отговори
Сердика преди 3 месеца
България изпраща приятелски поздрав на Македония и им пожелава успех по новия им път. От нас помощ няма да има.
19
2
 
17
 
! Отговори
Мънкидония преди 3 месеца
Скоро ще се наричат Северна Албания...
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До българка Има си хас но що ЕС и НАТО не върнаха Тракя на бг. Нали сме с НАТО и ЕС.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото едните и другите нямат нищо общо с древна Гържия.
16
7
 
13
 
! Отговори
Петъръ преди 3 месеца
ЕС се разпада а не се разширява, така че няма никакво значение какво искат македонците.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гръка е лисугер и иска да прилапа бг територия
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, че са византийците косвено да бранят и нашите интереси, очевидно нашите политици всички са държани на къса каишка и не смеят да кривнат от линията на господарите си.
13
8
 
7
 
! Отговори
Сердика преди 3 месеца
Защо съобщавате в България, че Гърция и Македония щели били да се карат. Нас това касае ли ни нещо? Всъщност не.
12
6
 
24
 
! Отговори
българка преди 3 месеца
Евала на гърците ! Техните политически ръководители имат топки ! Не са наведени като нашите продажници и НЯМА ДА ОТСТЪПЯТ ! ТАКА И ТРЯБВА ! Има международни договори - трябва да се спазват ! Много са нагли макетата, но пред гърците няма да им мине номера!