Петима българи ощетили Великобритания с £50 милиона в "най-голямата измама" на Острова

И петимата се признаха за виновни за измама
10 апр 2024 11:36, Нели Христова
135
Петима българи ощетили Великобритания с £50 милиона  в "най-голямата измама" на Острова
Снимка: The Times

Петима членове на организирана банда бяха осъдени за това, което беше описано от Кралската прокуратура (CPS) като най-големия случай на измама с облаги в Англия и Уелс.

Бандата от три жени и двама мъже - всички българи, е отправила хиляди измамни претенции към Universal Credit за период от четири години и половина.

Всеки от тях призна, че е откраднал повече от £50 милиона в лондонския Wood Green Crown Court. Те също признаха  и за престъпления за пране на пари.

Според CPS бандата - Гюнеш Али, 33 г., Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., и Патриция Панева, 26 г., са направили хиляди неверни заявления за Universal Credit, използвайки или реални хора, или отвлечени самоличности.

Тези твърдения бяха подкрепени от набор от фалшиви документи, включително фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

Ако исковете им са били отхвърляни, измамниците опитвали отново и отново, докато не бъдат удовлетворени, каза CPS.

Разследването идентифицира три "фабрики за обезщетения" в района на Wood Green в северен Лондон, откъдето произхождат многократни фалшиви твърдения за обезщетения. Фирмите твърдят, че помагат на хората да получат национален осигурителен номер и обезщетения, на които имат право.

Установено е обаче, че след като кандидатите са направили своите претенции за облаги през тези три източника, те са ги оставили в ръцете на организираната престъпна група.

След като исковете са направени, парите са изпрани с множество банкови сметки или теглени в брой.

Фалшивите искове са направени между октомври 2016 г. и май 2021 г.

Специализираният прокурор на CPS Бен Рийд каза, че случаят е "най-мащабното наказателно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс".

"Тези обвиняеми са се заговорили да извършат измама в промишлен мащаб срещу универсалната кредитна система", каза той, цитиран от BBC. "Подавайки хиляди неверни твърдения, организираните престъпници са придобили държавни средства, предназначени да защитят и помогнат на най-уязвимите хора в нашето общество."

Министерството на труда и пенсиите (DWP) заяви, че бандата е откраднала £53,9 милиона, като е използвала "сложна комбинация от легитимни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на обезщетения, когато не са".

Когато бандата най-накрая беше арестувана през май 2021 г., бяха открити стотици подправени или фалшиви документи, както и пачки с пари - някои натъпкани в куфари - автомобил Audi и дизайнерски стоки, включително очила, часовници и якета, каза CPS.

Един член на бандата, Али, избяга в България, след като беше освободен под предупреждение от полицията и трябваше да бъде екстрадиран обратно във Великобритания.

Али, Николова, Стоянов, Тодорова и Панева трябва да бъдат осъдени на 28 май в Wood Green Crown Court.

Държавният секретар по труда и пенсиите Мел Страйд похвали сътрудничеството между CPS и DWP.

"Тези присъди подчертават нашия ангажимент да защитаваме парите на данъкоплатците. Съвсем правилно и честно е да изправим тези, които крадат от обществената кесия, пред правосъдието", каза той.

Универсалният кредит е основното социално обезщетение в Обединеното кралство и в момента е поискано от 5,8 милиона души - смесица от хора както на работа, така и безработни.

Когато беше пуснат през 2013 г., правителството каза, че дизайнът му ще намали измамите и грешките в системата за социални грижи.

Но тъй като ползата беше предоставена на повече ищци, нивата на измами се увеличиха, достигайки своя връх по време на пандемията, когато правилата, които ищците трябваше да спазват, бяха облекчени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от ЕС
Скокът на зелената енергия оставя без работа европейските АЕЦ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Три българки и двама турчина. Национал-социализъм.
109
1
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 2 седмици
Тези са готови за бъдещи депутати! Явно е, че са факири! Могли са да фалират цяла Великобритания, щом всичко е въпрос на майсторлък и организация и там работят ***. И приемат всеки документ без проверка за чиста монета. Ами ако бяха извадили документи, че са собственици на кралските имоти? Участието им в Big Brother е гарантирано. Ще ги осъдят условно, а после да инвестират малко и в огрухана БГ!
108
2
 
1
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 седмици
И петимата ми приличат на гласоподаватели на ДПС и Възраждане.
107
2
 
1
 
! Отговори
Не може да бъде! преди 2 седмици
Я, и Галка от Възраждане барабар копейка с мошениците! Не вярвам на очите си. Това е някаква лондонска нацистка манипулация. Долу ЕС! (Опс, то пък забравих, че Кралството не в ЕС). Щом са арестували Николову, Галину Ивановну, значи са от ЕС gадовете!
106
0
 
3
 
! Отговори
Естетичен Касапин преди 2 седмици
Тия двете в ляво веднага са инвестирали в пластична хирургия, лицата им приличат на нажилени от стършели.
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо толкова коментари, че са роми? От срам ли? Сякаш всички българи са цветя и рози. И нокога никакви далавери не са правили и ни правят.
104
4
 
2
 
! Отговори
Малей преди 2 седмици
Тия са откраднали повече и от Бойко...
103
3
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
Такава сложна схема , не става без вътрешен човек в самия Кредитен Фонд. Въпроса е кой е англичанина вътре в системата,кой друг висшестоящ англичанин му е опънал чадър и защо накрая само българите изгоряха в ролята на бушони и ще операт пешкира.
102
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Галина Николова със сигурност беше от Възраждане, ,активистка, поне до преди ареста. Стоянчо е бивш ало измамник. За другите нямам инфо.
101
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
От това, което е поднесено като инфо, лъха на антибългарска пропаганда. Групата действала 5 години, а не 5 месеца, без никой да се усети. ???? И как са приемали всички заявления и просто ей- така са отпускали пари? На несъществуващи хора? С фалшиви док?Абсурд! Яко е плащано на когото трябва, чиновници, контрольори, прокурори, следователи .... или това е "Хвани ме ако можеш"в български вариант....умножен по 5. Как са изнасяли парите, нали има ограничения за теглене в брой....смърди цялата история
100
4
 
4
 
! Отговори
Мони Паси преди 2 седмици
Вярно е тези не могат да са българи ,защото българина краде само от държавата си ,от комшията ,от работата си.И после снима пачките с пудели и любовниците си по сауни .
99
4
 
8
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 седмици
Българи били, ама приличат повече на хора от Индия. Да го отнесат там не са ни нужни такива "българи".
98
1
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 2 седмици
Аз, като съм синеок и с руса коса от кои българи съм - от славянските или от турските? :):):)
97
0
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 2 седмици
Я стига си лъгал! Да не мислиш, че всички тук пишат от Куртово Хуйнаре. Ти май се опитваш да ни гепиш за канарчета.
96
6
 
6
 
! Отговори
RussMat преди 2 седмици
А нещо за бомбите и обстрела на Варна, Балчик и Бургас от русопартенковцете?
95
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А нещо за бомбите на англичаните , над София ??
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това са от българите, които говорят с вие българите
93
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо не ми мязат на българи, нямат български черти, но щом казвате :))
92
1
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
А казват че нямаме умни хора ,да поемат властта у нас.
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И другото че са участвали в измама за социялни помощи. Както знаете във двустандартният ЕС на Сорос българите тайно се считат за враг на Западна Европа и не им се дават социялни помощи, помощи взима малцинствата от България, а не българи.