Петима българи ощетили Великобритания с £50 милиона в "най-голямата измама" на Острова

И петимата се признаха за виновни за измама
10 апр 2024 11:36, Нели Христова
135
Петима българи ощетили Великобритания с £50 милиона  в "най-голямата измама" на Острова
Снимка: The Times

Петима членове на организирана банда бяха осъдени за това, което беше описано от Кралската прокуратура (CPS) като най-големия случай на измама с облаги в Англия и Уелс.

Бандата от три жени и двама мъже - всички българи, е отправила хиляди измамни претенции към Universal Credit за период от четири години и половина.

Всеки от тях призна, че е откраднал повече от £50 милиона в лондонския Wood Green Crown Court. Те също признаха  и за престъпления за пране на пари.

Според CPS бандата - Гюнеш Али, 33 г., Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., и Патриция Панева, 26 г., са направили хиляди неверни заявления за Universal Credit, използвайки или реални хора, или отвлечени самоличности.

Тези твърдения бяха подкрепени от набор от фалшиви документи, включително фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

Ако исковете им са били отхвърляни, измамниците опитвали отново и отново, докато не бъдат удовлетворени, каза CPS.

Разследването идентифицира три "фабрики за обезщетения" в района на Wood Green в северен Лондон, откъдето произхождат многократни фалшиви твърдения за обезщетения. Фирмите твърдят, че помагат на хората да получат национален осигурителен номер и обезщетения, на които имат право.

Установено е обаче, че след като кандидатите са направили своите претенции за облаги през тези три източника, те са ги оставили в ръцете на организираната престъпна група.

След като исковете са направени, парите са изпрани с множество банкови сметки или теглени в брой.

Фалшивите искове са направени между октомври 2016 г. и май 2021 г.

Специализираният прокурор на CPS Бен Рийд каза, че случаят е "най-мащабното наказателно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс".

"Тези обвиняеми са се заговорили да извършат измама в промишлен мащаб срещу универсалната кредитна система", каза той, цитиран от BBC. "Подавайки хиляди неверни твърдения, организираните престъпници са придобили държавни средства, предназначени да защитят и помогнат на най-уязвимите хора в нашето общество."

Министерството на труда и пенсиите (DWP) заяви, че бандата е откраднала £53,9 милиона, като е използвала "сложна комбинация от легитимни документи за самоличност и фалшива документация, за да изглежда, че имат право на обезщетения, когато не са".

Когато бандата най-накрая беше арестувана през май 2021 г., бяха открити стотици подправени или фалшиви документи, както и пачки с пари - някои натъпкани в куфари - автомобил Audi и дизайнерски стоки, включително очила, часовници и якета, каза CPS.

Един член на бандата, Али, избяга в България, след като беше освободен под предупреждение от полицията и трябваше да бъде екстрадиран обратно във Великобритания.

Али, Николова, Стоянов, Тодорова и Панева трябва да бъдат осъдени на 28 май в Wood Green Crown Court.

Държавният секретар по труда и пенсиите Мел Страйд похвали сътрудничеството между CPS и DWP.

"Тези присъди подчертават нашия ангажимент да защитаваме парите на данъкоплатците. Съвсем правилно и честно е да изправим тези, които крадат от обществената кесия, пред правосъдието", каза той.

Универсалният кредит е основното социално обезщетение в Обединеното кралство и в момента е поискано от 5,8 милиона души - смесица от хора както на работа, така и безработни.

Когато беше пуснат през 2013 г., правителството каза, че дизайнът му ще намали измамите и грешките в системата за социални грижи.

Но тъй като ползата беше предоставена на повече ищци, нивата на измами се увеличиха, достигайки своя връх по време на пандемията, когато правилата, които ищците трябваше да спазват, бяха облекчени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
19
 
! Отговори
Ninja преди 1 месец
Страшна система социална в кралството, щом тази банда шушляци са им източили 50 милиона. Тези с акъл значи тряскат милиарди и няма да ги хванат ;)
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора като всички Вас
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко, че са ги заловили!
67
0
 
6
 
! Отговори
Дааа преди 1 месец
Ако бяха гепали 5мил на всеки по един нямаше да ги хванат и щяха да са ок за цял живот.
66
4
 
12
 
! Отговори
Зара преди 1 месец
Не знам, може да ги изкарат всякакви, но за мен са един добър пример.
65
3
 
15
 
! Отговори
..... преди 1 месец
Аз на снимката българи не виждам
64
2
 
2
 
! Отговори
ясно преди 1 месец
Измамниците са с имена като Гюнеш са от подчинените на Англия колонии мв Азия но благодарие на Тодор Живков бангладешцците могат да имат и позорят чисто български имена.
63
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато контактувате с българи ги карайте през цялото време да пляскат с ръце за да не ви изчезне портфейла. Чуете ли че са спрели да пляскат значи нещо крадат. Приятелски съвет.
62
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се радват про.....стите хора на измамниците нали и в България е същото страдате и вие ама карай да върви нали пр...ост народ слаба държава,винаги ще сте на дъното и в калта та ако ще и извънземните да дойдат.
61
5
 
27
 
! Отговори
Измамници?!? преди 1 месец
Всъщност Nexo, Pyжа Игнатова, тези млади хора от статията и др., ни дават самочувствието, че можем да манипулираме самите манипулатори. Системи, наложени на плебса за да го въртят денонощно на въртележката "бачкай - вземи някакви пари - консумирай - бачкай и тн. и тн.", са пробивани успешно от наши будни сънародници, а и не само. Да, сега ще бъдат обявени за измамници. Ицмамници, измамили голямата измама на печатарите на пари.
60
1
 
5
 
! Отговори
Схемата преди 1 месец
Където идат българите веднага почват схемите и в сащ и в европа и по целия свят. Погледнете прокурори политици съдии същите схемаджии, а преди 89-та народа крадеше продукти и работно време като за последно и се гордееше с това ,та така има една приказка крушата не пада по далеч от дървото
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Te всички измами на Острова са "най-големи". Черните мамби винаги си намират бели българи на които да прехвърлят вината за кражбата на малоПакистания!
58
4
 
12
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ преди 1 месец
Това са гурбетчии които помагат на други гурбетчии да си вземат обезщетенията за ковида и работят на % от дадената сума.Всички БГ-та в Лондон ги познават. Не са откраднали никакви 52млн паунда.Тези пари са раздадени на хиляди гурбетчии .Англичаните нарочно са направили даването на помощи сложно за да не могат да се възползват хората които не са добре запознати.Като са фалирали и нямат пари защо дават помощи?!
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето сега трябваше англичаните да излезнат от ЕС! Ето вече имат доказателство за българите и румънците какви са поразници! Ама избързаха!
56
3
 
16
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Най-голямата измама на Острова е за 50 млн паунда? Това са глупости. Те на този остров вече 2000 години само от измами живеят, бе. Последно бяха гепили половината свят за около 300 години. Петдесет млн паунда, смешна история.
55
9
 
5
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Пак се прочухте...
54
4
 
6
 
! Отговори
Малиийй преди 1 месец
Ето защо...Шенген и Еврозона...през ..3000 година, но..и това не е сигурно
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия хора са внасали както другите 5 милиона така че си е напълно законно и да теглат като са безработни. Това че Англия е фалирала не значи че трябва да затварат бг.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМИ КАК ДА Е ПО ДРУГ НАЧИН КАТО ГЛЕДАТ И СЕ УЧАТ ОТ ББ И ДП И ТЯМ ПОДОБНИ?
51
4
 
7
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
А кога Малобритания ще върне заграбеното злато на България?!?!? Или е неполиткоретно нек'си,а?!?