Макрон: Опасенията за тока са преувеличени

Властите във Франция се подготвят за целенасочени прекъсвания
6 дек 2022 22:51, Петя Славова
20
Макрон: Опасенията за тока са преувеличени
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон нарече нарастващите опасения от прекъсване на електрозахранването през зимата пресилени, въпреки че властите се подготвят за евентуални целенасочени прекъсвания, ако потреблението не бъде намалено и студовете натоварят мрежата.

Мрежата на Франция е подложена на натиск, защото държавната енергийна компания EDF се надпреварва да рестартира десетки ядрени реактори, спрени за техническо обслужване или работа по безопасността, което се оказа по-трудно от първоначално предвиденото.

Намаленият износ на газ от Русия, която намалява доставките в отговор на западните санкции заради войната в Украйна, увеличи притесненията, че на електроцентралите, работещи с газ, може да се наложи да намалят производството.

"Престанете - ние сме голяма сила, имаме страхотна енергийна система и ще се справим с тази зима въпреки войната", каза Макрон пред репортери преди срещата на върха на ЕС/Балканите в Тирана, Албания.

"Този дебат е абсурден, ролята на публичните власти не е да всяват страх", добави той, цитиран от БГНЕС.

През уикенда Макрон вече призова хората "да не изпадат в паника", като заяви, че прекъсванията на електрозахранването могат да бъдат избегнати, ако общото потребление през тази зима бъде намалено с 10 %.

Миналата седмица обаче правителството нареди на местните власти да започнат да подготвят планове за действие в случай на необходимост от целенасочени прекъсвания на електрозахранването, включително затваряне на училищата до обяд.

Франция обикновено е един от най-големите износители на електроенергия в Европа благодарение на мрежата си от 56 ядрени реактора, които осигуряват около 70 % от нуждите ѝ от електроенергия.

Но тази зима тя ще бъде основен вносител на електроенергия от Великобритания, Германия, Испания и други съседни страни, съобщи миналата седмица операторът на мрежата RTE.

Ръководителят на RTE Ксавие Пиехачик заяви пред радио Franceinfo, че рискът от прекъсване на електрозахранването не може да бъде изключен, "но той ще зависи основно от времето".

Обикновено 56-те ядрени реактора на Франция могат да произвеждат 61 гигавата, но при положение, че около половината от парка е изключен, се очаква до края на януари да бъдат налични само 43 гигавата, каза той.

И макар че Франция има капацитет да внася до 15 гигавата, през зимата потреблението може да достигне до 90 гигавата в пиковите часове, което предизвиква призиви за "ограничаване на потреблението" на енергия, като например намаляване на термостатите и използване на перални машини и други уреди през нощта.

"Правило номер едно е, че нищо не е неизбежно... Заедно имаме капацитета да избегнем всякакъв риск от съкращения, независимо от това как ще се развие зимата", заяви говорителят на правителството Оливие Веран пред телевизия France 2. /БГНЕС, АФП


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като стане тъмно във Франция няма да се вижда половината население.
10
0
 
21
 
! Отговори
ОФ преди 1 година
Вдявате ли докъде ни докараха тези неолиберални рептили? Високопоставени електроинженери, професори, академици и великият президент на една от страните от G-7, носителка на почетното звание "високотехнологична и цивилизована", на пълен сериоз ни кандардисват, че рискът от прекъсване на електрозахранването не може да бъде изключен, но той ще зависи основно от времето. От времето. Върнахме се към вица: Индианците активно събират дърва в гората - зимата ще да е студена.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властите във Франция се подготвяли за целенасочени прекъсвания /режим на тока/, но микрон пропагандно твърди, че опасенията за тока били преувеличени. Истината е, че загледани и замечтани във Фата Моргана /зелената сделка/, зapязаxa инвестициите и поддръжката на своите 56 ядрени реактора и те ръждясаха.
8
8
 
7
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Има изплашени зрители от времето на Бай Тошо, когато България беше превърната в огромна дискотека. И досега им държи влага и са се впуснали в ретро разсъждения, сравнявайки яловия пролетарски социализъм с гнилия капитализъм, който упорито не ще да се разпада.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,още истинската зимата не е почнала,по интересно ще е следващата зима
6
3
 
9
 
! Отговори
взвд преди 1 година
в англия нямат пари ядат кучешка и котешка храна и я греят на свещи разглезени западняци
5
4
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Кво стана бе Путин върна запада в соца :)Имайте предвид ,че за сега единствените ракети изстреляни в посока запад са само украински :))))))))))
4
3
 
18
 
! Отговори
Микрон преди 1 година
Опасенията за тока са преувеличени, просто се готвим да ви го спираме за по-романтична обстановка по празниците.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Федералната служба за гражданска защита в Германия вече праща съобщения на хора какво да правят при бъдещи спирания на тока . Санкциите срещу Русия явно работят .
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно е да приказваш ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ , огато дори не знаеш как изглежда сметката за ток ! Човечеството никога няма да живее добре докато се води по приказките на такива дето един работен ден нямат в живота си !
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно подло човече е този Макрон.Викаше по време на ковид, че ще дразни неваксинираните и ще ги отсранява от работа. Същият *** много си говореше с Путин по време и преди войната и щеше да спасява Русия от резила.Същото човече скара РСМ и България за 100г.