Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши

90% от пластмасовите бутилки ще се рециклират до 2025 г.
Обновена: 29 май 2018 06:52 | 28 май 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
84
Европа забранява сламките, тарелките и клечките за уши
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи днес да бъде забранено използването на 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба като мярка за борба със замърсяването на световните океани.

Става дума за пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Ще бъде забранена и продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки не са прикачени към корпуса, обясни днес Еврокомисията.

По данни на Брюксел всички те са в десетката на най-често откриваните по плажовете в ЕС боклуци.

Всички тези изделия имат алтернативи от други, по-екологични материали, с които могат да бъдат заменени.

„Не става дума, че ще забраним балоните. Просто те ще трябва да се привързват към нещо различно от пластмасови пръчки“, обясни първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Пластмасовите чашки, които също имат алтернативи, няма да бъдат забранени, но правителствата ще трябва да въведат програми за намаляване на тяхното използване. Същото се отнася и за цигарените филтри, за чието рециклиране производителите ще плащат.

Върху опаковките на дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните ще има допълнителен етикет, който ще описва отрицателните последици за природата на продукта и съдържанието на пластмаси в него.

Изделията, предложени за забрана, съставляват 70 процента отпадъците, които задръстват световните океани.

„Рискуваме да задавим океаните. Пластмасите са в моретата, в храната и в телата ни“, смята Тимерсманс.

Тимерманс смята, че предложението ще има широка гражданска подкрепа, а бизнесът няма да пострада съществено, тъй като повечето от предвидените за забрана изделия не се произвеждат в Европа.

Освен край на пластмасовите сламки, вилици и тарелки, Еврокомисията предлага държавите членки да въведат механизми, чрез които да събират и рециклират до 90 на сто от пластмасовите бутилки. Държавите, които не са заинтересовани да въведат такива схеми, ще плащат „пластмасов данък“ на европейския бюджет, който ще бъде процент от нерециклираната пластмаса на техния пазар от 2021 г.
 
„Това е постижима цел, която е заимствана от успеха в някои държави членки“, заяви Тимерманс, а вицепрезидентът за европейската икономика Юрки Катайнен добави, че Брюксел обмисля вече подобни схеми и за алуминиевите кенове и стъкления амбалаж. Тимерманс посочи, че откакто използването на пластмасови торбички в магазините стана платено, производството им е намаляло наполовина.

Производителите ще покриват част от разходите на държавата по рециклирането, както и информационните кампании за налагането на алтернативните материали за собствените им опаковки. Производителите на рибарски мрежи, които се смята, че съставляват почти една трета от боклука в моретата, ще плащат и за събирането на отпадъците си от пристанищата.

Еврокомисията пресмята, че новите мерки ще намалят парниковите газове с 3,4 млн. тона, ще намалят с 22 млрд. евро до 2030 г. щетите върху природата, а данъкоплатците ще спестят около 6,5 млрд. евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 6 години
Дреболий, казваш, ами не са дреболии, защото 90% от сламки, чашки и чиниики се ползват по плажа и прилежащите "капанчета" и като дух.не вятърът и всичко отива в морето, а това с мокрите кърпички е за бой- гледаш младо и старо и за най-малката дреболия вади пакетчето и черпи околните- щот' е фешън
56
0
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
пием от дамаджаната, едем от вестник, и си чистим ушето с нокет. немо ме барнат.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен54Който не реализира, ще плаща. Ясно го пише. Хем ще тъне в мръсотия, хем парите му ще отиват за пластмасовия данък в евробюджета.
54
1
 
1
 
! Отговори
джендърмен преди 6 години
А *** нето между различни полове, кога?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Цитат: "сичката втасали, до туй опряха...Ашколсун"Да, втасали сме я, мързел балкански. Напиши great pacific garbage patch и виж колко сме я втасали...
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каква епохална промяна))): А хватките на Италия няма да минат! Апропо, и тия дреболии ли са отговорът на Брюксел срещу популизма? Отбиване на номер. Задават се изборите, кви ли не циркове ще гледаме?
51
0
 
3
 
! Отговори
да преди 6 години
До АнонименТогава нямаше и кафе машини за да ползваш пластмасова чаша капиш
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То като разделното събиране.Пред блока се събира разделно ама като дойде камиона сипва всичко на едно място.И къде е файдата.Само си измислят разни директиви ама реализация - 0
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ги бее... мрънкачите в коментарите, за които е голям проблем, че няма да могат да си хвърлят ***, където им падне...
48
1
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Европа да вземе да забрани всичко произведено в Китай и светът ще бъде спасен рЕзко
47
4
 
12
 
! Отговори
НРБ преди 6 години
ХОРАТА СА СТАДО КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОД КОНТРОЛ.ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ ХУМАНИЯ ЗАПАД И КАПИТАЛИЗЪМ ПРЕВРЪЩА СТАДОТО В РОБИ.А КОМУНИЗМА ИМАШЕ ПОВЕЧЕ СВОБОДА И БЕШЕ ПО ХУМАННАТА СИСТЕМА ПО ОТНОШЕНИЕ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА ТЯ ИМАШЕ ПРАВА ДОКАТО ПРИ ИМПЕРИАЛИЗМА НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА ПРАВА ФАКТ !!!!
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EС = диктатът на *** от Брюксел. Хората пукат от беднотия, политиците крадат на умряло, а еврочиновниците се просълзяват за хомотата и броят клечките за уши...
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГаньоБългарската простотия е пшеничено зрънце на фона на европейската. Не сме дали ние принос голям там.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилно решение. Крайно време беше.
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ще бъде забранена и продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки не са прикачени към корпуса, обясни днес Еврокомисията"И с какво ще намали това употребата на пластмасови бутилки? Просто всички капачки ще са прикачени към корпуса... Поредна безмислица... Просто съсдайте стандарти и условия за изкупуване на стъклен амбалаж... Ама на бизнеса няма да му е толкова на сметка, нали.
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39"Още малко и ЕС ще успее да достигне нивото на Живковия комунизъм от 1980г." знаеш ли колко трябва да тичаме в обратна посока за да го стигнем живковия :))) ... е *** до северна корея или куба и се нагледай :)))
41
1
 
8
 
! Отговори
Или преди 6 години
Има картонени версии на еднократните пластмаси и дървени клечки за хвана / изток. Всичко се замества с биоразградими еквиваленти.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За *** няма проблем.Тук няма океан, следователно тези мерки са глупави.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешо МорскияАми яж от копанята на прасето бре.......
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутилките са проблема !!!!!!Не клечките за уши !!!