Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...

Различията са в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните
18 май 2018 15:00,
64
Двойният стандарт: Багети с по-малко сирене и колбас, бульон с повече сол...
Снимка: архив, Reuters

Шоколад, газирани напитки, бульони, адаптирано мляко на прах за малки деца, багети, моцарела... все продукти, при които е открит т. нар. двоен стандарт и има различия в качеството на храните на българския и европейския пазар.

В изследваните продукти са открити различия в състава, хранителната стойност, външния вид и цените на храните. Това показват данните от последното проучване за "двойния стандарт", цитирани от земеделския министър Румен Порожанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Изследването показва, че в 21 продукта от общо 53, закупени от европейския /Германия, Австрия, Италия и Чехия/ и българския пазар, има различия.

Още по темата

Така например в суха смес за палачинки съставките са съвсем различни, както и опаковките на продукта. В българския има глюкозен сироп, яйчен прах, сгъстител гума гуар /Е412, а в продукта от ЕС - сухо обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели. Има и различие във вида и качеството на опаковките на двата аналога.

В адаптирано мляко на прах в България като съставка в най-голямо количество са растителните мазнини, а в европейския продукт - обезмасленото мляко на прах.

При сирене "моцарела" има разлика в цвета и вкуса на продуктите. Има отклонения и в обявените грамажи, сочи изследването.

При изследването на млечен шоколад в българския аналог не е вложено масло, а в европейския има. И съдържанието на какао е с около 5% по-ниско.

В разтворим зелечуков бульон има значителна разлика в количеството и вида на изсушените зеленчуци. В продукта от България има хидролизиран растителен протеин, а в този от ЕС такава съставка не е посочена. В бульона у нас е вложена и повече сол.

При газирана напитка с вкус на портокал също има разлики в състава, степента на газираност и енергийната стойност. В българския аналог е обявено съдържание на портокалов сок 5%, а в европейския - 5,3%.

В замразени багети у нас за вложени 41% по-малко колбас и 50% по-малко сирене, а съдържат повече чушки и доматено пюре, показва още проучването.

Министър Порожанов обяснява, че за да могат да се налагат санкции за подобни нелоялни практики, първо трябва да се променят няколко евродирективи.

Първата крачка вече е направена, тъй като от Европейската комисия чрез Съвместния изследователски център е разработена хармонизирана методология за подбор и анализ на храни, уточнява той и допълва, че България ще продължава да участва в инициативите за елиминиране на "двойния стандарт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: двоен стандартхраниЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
26
 
! Отговори
няма 2 и 2 еднакви. преди 6 години
Аз избирам да не ям храни, които са внос от запада и особено в големите немски вериги, които са пълни с хора, купуващи на поразия "някакъв салам", "френски сирена" и прочие, защото пощенската им кутия е бомбандирана от голямото намаление "далавера". Да, те са с хубава опаковка и до там с хубавото.
14
5
 
10
 
! Отговори
сара преди 6 години
Често влагането на доста по-некачествени суровини е резултат от желанието продуктът да поевтинее и да стане продаваем.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
12
5
 
15
 
! Отговори
Меркел преди 6 години
Само със строежа на Северен Паток ще накажа Русия.Като им купувам газа и им пълня хазната аз ще ги накажа.Това е нов вид хибридно германско наказание наричащо се бой с гол г.з по х.я!Безаналогово кат немския дизел.Аз купувам руски газ и така ги наказвам.Гениално по германски!
11
1
 
31
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Все по-некачествени храни по магазините с все повече захар, сол, подобрители, консерванти, стабилизатори и овкусители така наречените Е-та. Да не забравим и палмовото масло и маргарина. Това е написано на етикета, а колко не е написано. Ядем нискокачествени ***, които са направо отрова.
10
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо изследването изобщо не е достоверно, поради което не могат да се правят никакви изводи от него. Доказан случай на двоен стандарт НЯМА. Нито един. Това не е изследване, а пропаганда.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В адаптирано мляко на прах в България като съставка в най-голямо количество са растителните мазнини, а в европейския продукт - обезмасленото мляко на прах."Ами производителите от Европа е проучил българския пазар, например как българските производители правят фалшиво сирене с растителни мазнини и го продават за натурален продукг от мляко, фалшив алкохол, фалшива кайма, фалшива лютеница с китайско доматено пюре, фалшив оцет и т.н.т. Ние сами произвеждаме фалшиви продукти и лъжем българския потр
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой шоколад са изследвали, но в българската Милка има палмово масло, а в германската - краве масло.Пише го на опаковката. А в момента точно Милка изобщо не е евтин шоколад.....
7
15
 
6
 
! Отговори
сара преди 6 години
Никой не казва, че когато състава стане един и същ цените ще се увеличат.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ние им изядохме и изпихме ***, а те още директиви ще променят??айде - защо вземате заплати по 4-10000 евро!!
5
2
 
14
 
! Отговори
Скакауец преди 6 години
До АнонименЕ бате аре стига бе уж ние русофили не строим Южен паток не строим белене.А германците уж санкции а пълнят руската каса и строят Северен паток 2 а скоро може и 3.ба мааму шизофрения обладан от трипер шизофренияяяя аз съм германец.Клин избива клин!
4
5
 
29
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
До Анонимен 3Според мен е точно обратното - трябва ясно да заявим че сме с Русия и не ни пука за ЕС и ще го напуснем ако трябва. Така ще ни зауважават повече.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така да е, пак са в пъти по-добри от Българските производители....
2
1
 
24
 
! Отговори
Guncho преди 6 години
У нас продуктите са доста по-скъпи от европейските им братя. Следователно, логично е и да са по-качествени.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре , че е топло времето и вече ще хапваме продукти от градината