20 милиона месечно бил оборотът от наркотици на "Фирмата"

Демби пред съда: С Баретата ме запозна човек от службите
20 юли 2010 14:02,
34
20 милиона месечно бил оборотът от наркотици на "Фирмата"
Снимка: БГНЕС

20 милиона лева месечно бил оборотът от наркотици, който правела групата на Златомир Иванов – Златко Баретата. Това каза пред съда Димитър Вучев – Демби, който се яви във вторник, за да свидетелства по делото срещу Баретата и 20-те членове на групата, обвинена в разпространение на наркотици.

В началото на заседанието стана ясно, че Демби е депозирал жалба в прокуратурата за това, че е бил заплашван. Въпреки това той даде показания пред съда.

Демби разказа, че месечно в групата, добила известност като „Фирмата“, са доставяни 50 килограма хероин за София. Всеки отговорник на район получавал по 5 килограма. По думите му, ако се появели съмнения, че някой краде от дрогата, започвала разправа с него.

Всеки район имал ударна (наказателна) бригада, а Мартин Станков – Рашо, разпределял дрогата на ръководителите на райони.

Хероинът идвал от Турция, а за доставката отговарял Антон Савов – Тони Мамата, сочен за дясната ръка на Баретата.

Пред съда Демби заяви, че Баретата се е занимавал с наркотици, убийства, хазарт и сутеньорство. Парите от дрога пък се превъртали през казина.

Демби познавал всички подсъдими, а с Мартин Станков бил приятел.

С повечето хора от групата на Баретата се познавал отдавна – някои му били съученици, с други бил заедно в казармата.

Още по темата

За себе си Демби заяви, че не се е занимавал с разпространение на наркотици. На въпроса откъде знае такива подробности за дейността на „Фирмата“, отговори, че Мартин Станков е коментирал с него разпространението на дрога и искал съвети.

Попитан дали е специалист в тази дейност, Демби отговори: „Да, от наблюденията ми по улиците, от това, че контактувам с хората“.

Според показанията му се запознал с Баретата около 2005 година. Срещнал ги Александър Бояджиев, който по думите на Демби бил „от службите“.

Бояджиев го убеждавал да се срещне с Баретата, за да му съдейства за разпространението на наркотиците и за монополизирането на пазара, иначе Баретата щял да го убие.

На въпрос от адвоката на Златомир Иванов – Лъчезар Таков, защо Баретата ще иска да го убие, след като не се е занимавал с разпространение на наркотици, Демби отговори: „Питайте клиента си“. След това допусна, че може би се е притеснявал да не му е конкурент.

„Не съм му конкурент, когато аз се занимавах с такива неща, него го нямаше на картата. Когато съм бил охрана на Антон Милтенов – Клюна, него го нямаше“.

Пред съда Демби разказа как няколко пъти ходил в строго охранявания дом на Баретата. Достъпът до самия Златомир Иванов бил невъзможен без предварителна уговорка. Повечето пъти Демби бил воден там „почти насила“. След 2007 година обаче престанал да ходи при Баретата.

Златомир Иванов му предложил да се включи в бизнеса с наркотици, но той отказал и тогава започнали проблемите – заложили бомба в колата му, тя се взривила в Костенец и едно момче загинало.

Попитан как е получавал информация за „Фирмата“ след 2007 година, Демби каза, че я научавал от хора, но не пожела да назове имената им, за да не застраши живота им.

След разрива се виждал само веднъж с Баретата. „Бяхме заедно, когато на Тони Хамстера (Антон Петров) му се роди дете“, каза той.

Разказвайки как са се разчиствали сметките, Димитър Вучев обобщи: „Да убиеш някой, е ежедневие, така че е нещо нормално“.

На въпрос с какво всъщност се занимава, Вучев първо каза, че е консултант. После обясни, че майка му е имала фирма за перилни препарати, а семейството му има земи и гледа животни.

След като от разпита на Вучев вече бяха минали повече от два часа, включително десетминутна почивка, той изненадващо отказа да дава повече показания. Поиска да бъде освободен, защото се опасява за живота на семейството си.

Въпреки че съдията му разясни, че по закон разпитът трябва да бъде непрекъснат, Демби не пожела да отговаря на въпроси на адвокатите. Попитан какво се е променило, припомни, че е подал жалба и каза, че е видял лицата, които са го заплашили пред сградата на съда.

„Ще отговарям, когато мога да отговарям. Искам да се прибера и да се видя със семейството си“. 

След отказа на Демби разпитът да бъде продължен съдът удовлетвори искането на прокуратурата да бъдат прочетени показанията му от досъдебното производство.

Димитър Вучев – Демби, има две присъди – 3-годишна условна за незаконно притежание на оръжие, с което е бил прострелян Владимир Стоянов – Малкия Цимбик, и 15 години затвор за покушението срещу Илиян Варсанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То като гледам в цялата дьржава само тая фирма работи....
33
0
 
1
 
! Отговори
ринго преди 13 години
няма далавера за много пари в която да не участват настоящи и бивши барети и ченгета .Службите създадоха мутрите те и ги командват до ден днешен те решават кой каква роля ще играе и кога ще се отправи във небитието.Тази държавица е изпусната работа по добре да се махаме от нея .
32
1
 
7
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 14 години
ЕТО ТОВА Е ФИРМА.....
31
2
 
5
 
! Отговори
valio преди 14 години
Osadete gi nai-posle kakvo ima da se komentira shibana darjava!
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За съжаление тук няма какво да се коментира, никой не знае какво се случва освен тях самите. И не виждам как това може да бъде спряно... За съжаление това е грозната истина, в тази държава всеки си прави каквото си иска...
29
4
 
2
 
! Отговори
za 20 преди 14 години
Da im se napravi pamentik!
28
3
 
2
 
! Отговори
za 27 преди 14 години
tia e toj - sys shkembe i bez kosa..............samo na Serg moje go vdinge :))
27
3
 
8
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Кременче, намери си някой мъж да те олаби, че нещо си много напрегната!
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колко от тези 20 млн се превеждат в СИ-Банк ?
25
10
 
1
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 14 години
PUTsladiTEL-As ,kumintaraD Ti povi4i gu AKciptirAM od Kumintara na HITAR PETAR-Pishish Aliguri4nu,,Peritronishen Humor i Fabolata TI-Fabula....Imash Pragmati4in poglit i kraguzor varho sabitijata i FagtiTI....Mitarmurfotata Ti-4res Turskata Duma-ALLANkoulo--e odivitilnu Oda4na...Pustaviam Ti ,s tvoe puzvolenie idno +( plus4e)
24
7
 
2
 
! Отговори
Подсладител преди 14 години
Мразя дрогата и не симпатизирам на никого в тази сага, само дето ме шашкат малко нулите и мерните единици дошли от изказването на Демби...де бре аланкоолу - каква е тая консумация, какви са тия цени
23
4
 
14
 
! Отговори
Хътър Петър преди 14 години
Добра е тактиката.Одобрявам. Да се изпокарат в съда, да се натопят едни друг, а после съда да ги пусне всички, както е обичай. А те ще се изпотрепят сами............
22
1
 
9
 
! Отговори
али варна преди 14 години
КЕРВАНАТ СИ ВЪРВИ КУЧЕТА СИ ЛАЯТ. АКО НЕ Е ДЕМБИ ,БАРЕТАТА ,ТАКИ ***, ЦИГЛАТА ,ТАЛАШЪТА ,ТЪПАНА.ТО ТОГАВА ЩТЕ Е "МИШ МАША" НЕ СТЕ ЛИ ЧУВАЛИ ЗА НЕГО СПОКО НЕ Е КЪСНО "ДС'РАБОТИ ПО ВЪПРОСА.................
21
10
 
1
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 14 години
Ti pag li sa puiavi Tuk faf Foromiskutu Prustranstvu i AKUSTIKA .bee RAMBO-BOY...Tes Karte4nitci,det si gi upasal i patrundashi -shi ti s4upad O4iltcata,,MICKY MAUS.....I AM JUMPING for JOY fseki padt kugatu ta useta t4i palzish nablizu -vaoragen du ZABI,,AMRMEN Troper....Ima neshtu HRABRU i Sibiotricatelno faF Tep....
20
3
 
11
 
! Отговори
BossCalabria преди 14 години
до VuvuzelГотин,а защо си мислиш,че няма такова спец звено към полицията. Води се специално подразделение.Малко по- специално от НСБОП и всякакви подобни "бози". Кадрите уф бойците са доста добре тренирани-абе профита са. На вратовете им висят синджири бая дебели с опр. номера и кръвните им групи. Нямат имена, а само номера. И не всеки е информиран за тях. Май казах, че се по- специални от специалните в МВР системата. И готин кой мислиш извърши в последните близо 15 год. разтрелите на босовете?
19
1
 
15
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Само дето "Фирмата" все-още е в бизнеса и си работи без да и пука.
18
4
 
18
 
! Отговори
Vuvuzel преди 14 години
Добре, кое тук е сложното? Знаят се имената, знае се кой къде се намира. Има ли връзка с престъпна дейност - разстрел и конфискуване на имуществото на семейството му. Избиват се до крак и това е. Има няма 1000 души. Все някой ще каже кои са политиците, които ги закрилят. И тогава на тези политици всеки ден в продължение на две години се реже по една филийка плът, докато физически престанат да съществуват. И така с всеки следващ, докато секне желанието да си престъпник.
17
2
 
23
 
! Отговори
бил там, видял преди 14 години
Българските служби за сигурност и мафията са едно цяло, една организация с разклонения, но силна и стабилна йерархия.
16
4
 
1
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 14 години
As mi si malku kraen i ultra -desen iliment,TI,ANARHISTD,,,Uba4i Ti davam idno 69% pravu...Kolia Kropotkin e Bashta na Ruskiti Anarhisti-jivjal e pridi 130 g.::Anarhistd,samu saz DIKTATURA i KRUTI MERKI-dimeg-dibelu darvo shi sa upravi i lukalizira tas Urganizirana Priztapnosz i KRIMINALITED.....ANARHISTD,Ti dali Bi utishal sas AFTUMAD da gi.......obivash tes Bareti,mareti, sopstvinora4nu,beeee.???!!! Dai mi otdgovur,PLEASE,dear PAL...!!!! As,pirsunalnu ma e strah ut Uragie...
15
19
 
6
 
! Отговори
Риали преди 14 години
Най добре си беше по времето на силовите застрахователи и при борците.Имаше справедливост,чест,достойнство и въобще подем.Сега е тъпо.