20 милиона месечно бил оборотът от наркотици на "Фирмата"

Демби пред съда: С Баретата ме запозна човек от службите
20 юли 2010 14:02,
34
20 милиона месечно бил оборотът от наркотици на "Фирмата"
Снимка: БГНЕС

20 милиона лева месечно бил оборотът от наркотици, който правела групата на Златомир Иванов – Златко Баретата. Това каза пред съда Димитър Вучев – Демби, който се яви във вторник, за да свидетелства по делото срещу Баретата и 20-те членове на групата, обвинена в разпространение на наркотици.

В началото на заседанието стана ясно, че Демби е депозирал жалба в прокуратурата за това, че е бил заплашван. Въпреки това той даде показания пред съда.

Демби разказа, че месечно в групата, добила известност като „Фирмата“, са доставяни 50 килограма хероин за София. Всеки отговорник на район получавал по 5 килограма. По думите му, ако се появели съмнения, че някой краде от дрогата, започвала разправа с него.

Всеки район имал ударна (наказателна) бригада, а Мартин Станков – Рашо, разпределял дрогата на ръководителите на райони.

Хероинът идвал от Турция, а за доставката отговарял Антон Савов – Тони Мамата, сочен за дясната ръка на Баретата.

Пред съда Демби заяви, че Баретата се е занимавал с наркотици, убийства, хазарт и сутеньорство. Парите от дрога пък се превъртали през казина.

Демби познавал всички подсъдими, а с Мартин Станков бил приятел.

С повечето хора от групата на Баретата се познавал отдавна – някои му били съученици, с други бил заедно в казармата.

Още по темата

За себе си Демби заяви, че не се е занимавал с разпространение на наркотици. На въпроса откъде знае такива подробности за дейността на „Фирмата“, отговори, че Мартин Станков е коментирал с него разпространението на дрога и искал съвети.

Попитан дали е специалист в тази дейност, Демби отговори: „Да, от наблюденията ми по улиците, от това, че контактувам с хората“.

Според показанията му се запознал с Баретата около 2005 година. Срещнал ги Александър Бояджиев, който по думите на Демби бил „от службите“.

Бояджиев го убеждавал да се срещне с Баретата, за да му съдейства за разпространението на наркотиците и за монополизирането на пазара, иначе Баретата щял да го убие.

На въпрос от адвоката на Златомир Иванов – Лъчезар Таков, защо Баретата ще иска да го убие, след като не се е занимавал с разпространение на наркотици, Демби отговори: „Питайте клиента си“. След това допусна, че може би се е притеснявал да не му е конкурент.

„Не съм му конкурент, когато аз се занимавах с такива неща, него го нямаше на картата. Когато съм бил охрана на Антон Милтенов – Клюна, него го нямаше“.

Пред съда Демби разказа как няколко пъти ходил в строго охранявания дом на Баретата. Достъпът до самия Златомир Иванов бил невъзможен без предварителна уговорка. Повечето пъти Демби бил воден там „почти насила“. След 2007 година обаче престанал да ходи при Баретата.

Златомир Иванов му предложил да се включи в бизнеса с наркотици, но той отказал и тогава започнали проблемите – заложили бомба в колата му, тя се взривила в Костенец и едно момче загинало.

Попитан как е получавал информация за „Фирмата“ след 2007 година, Демби каза, че я научавал от хора, но не пожела да назове имената им, за да не застраши живота им.

След разрива се виждал само веднъж с Баретата. „Бяхме заедно, когато на Тони Хамстера (Антон Петров) му се роди дете“, каза той.

Разказвайки как са се разчиствали сметките, Димитър Вучев обобщи: „Да убиеш някой, е ежедневие, така че е нещо нормално“.

На въпрос с какво всъщност се занимава, Вучев първо каза, че е консултант. После обясни, че майка му е имала фирма за перилни препарати, а семейството му има земи и гледа животни.

След като от разпита на Вучев вече бяха минали повече от два часа, включително десетминутна почивка, той изненадващо отказа да дава повече показания. Поиска да бъде освободен, защото се опасява за живота на семейството си.

Въпреки че съдията му разясни, че по закон разпитът трябва да бъде непрекъснат, Демби не пожела да отговаря на въпроси на адвокатите. Попитан какво се е променило, припомни, че е подал жалба и каза, че е видял лицата, които са го заплашили пред сградата на съда.

„Ще отговарям, когато мога да отговарям. Искам да се прибера и да се видя със семейството си“. 

След отказа на Демби разпитът да бъде продължен съдът удовлетвори искането на прокуратурата да бъдат прочетени показанията му от досъдебното производство.

Димитър Вучев – Демби, има две присъди – 3-годишна условна за незаконно притежание на оръжие, с което е бил прострелян Владимир Стоянов – Малкия Цимбик, и 15 години затвор за покушението срещу Илиян Варсанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
15
 
! Отговори
ANARHIST преди 14 години
Барети,Рижи,Очи стига вече театро всички до стената и залп.А този доносник ДЕМБИ доживот без право на замяна.
13
5
 
17
 
! Отговори
BossCalabria преди 14 години
И... Златко - Кефиш, пич!Готина визия и секси излъчване... ;)Даже си се подмладил;) Браво! :)Колкото повече те снимат - все по- фотогеничен и желан ставаш.П.П. Истина е - а не майтап.Пичът е първата звезда от филмовата къща "МВР" с главен продуцент НСБОП. А клипът със "залавянето" на Златко, лично качен от СДВР, е първата публична продукция - пак филмирана - на полицията. МВР може да очаква обаждане от Холивуд - за заснемане в САЩ на други такива филми. :))
12
0
 
5
 
! Отговори
Справедлив преди 14 години
7, нека си изкарат силата тук а не на беззащитните.Като се правят на мъже-трепачи що не злобеят на дилърите?
11
1
 
16
 
! Отговори
Dan до 10 преди 14 години
Цитирам те- "единствено силна Държавна сигурност и комунистите може да ликвидират наркобизнеса, всички частници са мафия и рано или късно стигат до наркотиците"..ти си в тотална заблуда, те го разпространяват..
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
единствено силна Държавна сигурност и комунистите може да ликвидират наркобизнеса, всички частници са мафия и рано или късно стигат до наркотиците
9
3
 
7
 
! Отговори
BossCalabria преди 14 години
Некой казал на некъв, че еди кой си п'и'чели по милиони на месец за еди кво си:)) Ми по същата логика и със същия успех - могат да лепнат на всеки в тая държава и убийството на Кенеди или Папата...:))Може да има подозрения или хипотези - ама това не са доказателства... Направо да оплачеш цялата съдебна система...:)) Дори и само за това, че прокуратурата от едно известно време се държи като "...нарко-зависим току що преминал от кокаин на твърд хероин..." :)) Тоест- не-адекватно. За повечето неща
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
употребата на наркотици няма да спре НИКОГА Тия големи пари могат да влизат в държавата като акцизи а не по джобовете на политици и мутри
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво общо имат?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За такива престъпници трябва да се дава повече гластност,доказателства-браво за предаването по Про БГ. Код криминално!Съдебната система да не се блазни от подкупи и милионите на такива престъпници!
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Димитър Вучев Демби, има две присъди 3-годишна условна за незаконно притежание на оръжие, с което е бил прострелян Владимир Стоянов Малкия Цимбик, и 15 години затвор за покушението срещу Илиян Варсанов.Много интересно - 15 годишна присъда а си ходи на свобода! ЕВАЛА!! Това е ДЪРЖАВА, това е СИЛА!!!
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Въпросът е къде са тия мухльовци, които защитават съдебната система и как ще обяснят, че Баретата ще е на свобода до няколко месеца.
3
1
 
16
 
! Отговори
Справедлив преди 14 години
Преди време по "кучешки случай" писах за същото.И ме попитаха какво общо имат наркотиците с кучетата.Нека и друг да им каже, че има по-голяма опасност за децата.
2
0
 
41
 
! Отговори
Торбалан преди 14 години
Въпросът е колко от тези 20 милиона са отишли към правителството и парламента за покупка на чадър ? :))))
1
8
 
26
 
! Отговори
Ratko преди 14 години
Kude sa mrunkashtite maiki dato vsichki kucheta prechat na decata im da jiveiat dobre? Shto ne komentirat tuka?