Влак стрела ще свързва Солун, Скопие и Белград

Почти готова е сръбската част на високоскоростната жп линия
13 фев 2024 19:45, Петър Бойчев
59
Влак стрела ще свързва Солун, Скопие и Белград
Снимка Фейсбук

Гърция се включи в мегапроект, който ще свърже Солун, Скопие, Белград и Будапеща с високоскорстен жп път.

"Гръцкото участие в изграждането на високоскоростна железопътна линия от Гърция през Северна Македония до Унгария е историческа победа за Западните Балкани", заяви сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич, съобщи "Сега".

Жп линията е всъщност европейския коридор 10. Частично тя е готова на сръбска територия - през изминалите дни сръбският министър прие гръцкия си колега Христос Стайкурас, с когото пътуваха до Нови Сад с високоскоростния влак „Сокол“. Тази линия бе открита през 2022 г., влакът развива 200 км. в този участък, композицията има 4 двуетажни вагона и може да превози 270 пътника.

Вече се изгражда железопътната линия от Ниш до Брестовац, а след това предстои изграждането на 135 километра до Прешево и 50 километра от границата до Скопие. Така Скопие ще бъде свързано с Белград и Будапеща.

От вчера и Гърция е включена в този проект. На гръцка територия ще бъде изградена железопътна линия от Солун до Сехово, на гръцката граница с РСМ, с дължина около 70 километра. Така общата дължина на скоростната линия от Будапеща до Атина ще достигне 1512 км. Финансиране на проекта на македонска територия ще се търси от ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да направят една връзка и до София, Пловдив!
31
7
 
7
 
! Отговори
долу ес преди 6 месеца
вие си ги избрахте
30
4
 
8
 
! Отговори
българина преди 6 месеца
ценности,България е дупка на картата, която седесари ли ли либерали козяри и други *** жълтопаркетници изкопаха
29
8
 
4
 
! Отговори
Панелистанска статия преди 6 месеца
200км влак стрела,в Испания развиват 313км/ч, това вече е стрела. Много тъпо племе сте
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
не знам що за влак е това но ГЕРБ, БСП, ИТН и особено Копейкин в мъртва хватка мъкнат България към дъното. ГЕРБ управлява вече 15 години и нищо не направи една разруха
27
0
 
15
 
! Отговори
Така трябва! преди 6 месеца
Наште докато спят и не могат един свръхбърз влак в България да пуснат ... Да не говорим, че над половината състави са движещи се музеи.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това на снимката няма връзка с "влак стрела". В Гремания се използва за региовлакове, които спират на всяка керемида. Истинските скоростни влакове за TGV, ICE и аналозите им. Но дори една Австрия няма такива, които да се движат с над 160-200.
25
12
 
9
 
! Отговори
Мама Даша преди 6 месеца
Сърбите и античните скопяни ще видят този проект през албански геврек....Демек никога,но виж стари съветски мигове ще получат,а скопяните скоро и президент шиптър след министър председателя ...Гладна удбашка кокошка просо сънува....
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има и план за плавателен канал от Бяло море до Дунав през същите градове, конкурентен на Босфора. Няма да е през България, защото ни е страх да обидим Турция.
23
8
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 6 месеца
Ами ний шъ строим два американски атомни реактора за 35-50 Милиарда долара, а турците Четири руски за 22 Милиарда долара! Гърците ще получат 40 Ф-35 със 42 резервни двигателя към тях за 8,6 Милиарда долара, а ние само за 16 Ф-16 над Три милиарда долара и то в непълна комлектация въздух-земя-въздух.
22
6
 
20
 
! Отговори
София преди 6 месеца
Щяхме да строим магистрала,жп линия и тн до Македония и пак македонците ще ни изпреварят в тази част защото там наистина се строи а при нас просто се дрънка и лъже народа!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 21. Има много клипчета с пътешествие с такив влакове - от най-евтиното с обща баня до най-скъпото едва ли не апартамент. Но навсякъде има кърпи, сапуни, чехли, чаршафи, одеала, климатик и т.н. Тука за такова нещо не са и фантазирали че може да предоставят като услуга. Това е фантастика и филми за извънземни.
20
7
 
14
 
! Отговори
Полуидиотскса преди 6 месеца
България пак остава с влакове таралясници
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 9 Като каза за японци гледах преди няколко месеца японски влак как се качва един англичанин и остава шокиран. Във всяко купе тоалетна, баня, безплатно хавлии, чехли...и най-якото беше че нищо не се чуваше от трансмисията на влака. Все едно беше във въздуха, а не по релси. Къде ще ги стигаш тези...те са със 100 години напред от нас.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако включат и Букурещ, това ще е влак-мечта!Аз ще си направя екскурзия с този влак.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България закъснява с коридор номер 8. На Европа са нужни пътища, жп линии, мостове, магистрали.
16
5
 
14
 
! Отговори
до ?? преди 6 месеца
Живял съм у Гърция преди 1989 година, помня Гърция и преди членството и в ЕС, та магистралите им бяха трагедия, идете да ги видите сега, не просто "Асфал" като нашите, а Качество! Повярвай и това ще построят! Бъдещето е на високоскоростният, евтин и екологичен транспорт!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 10 Скоро сигурно не си пътувал с наши влакове. 100км/ч стигат но това скорост ли е?
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 13. Голяма еквилибристика бе чешит.
13
5
 
11
 
! Отговори
БеГе плебеите преди 6 месеца
От комплексарщина разправят ме са най велики а са все последни или извън класацията.