Дясната ръка на Вучич се закани на Балканите: Ще преначертаваме граници!

Делението на сърби от тази или онази република или държава, трябва да спре
10 юни 2024 18:51, Нели Христова
149
Дясната ръка на Вучич се закани на Балканите: Ще преначертаваме граници!
Снимка: БГНЕС

Сръбският вицепремиер Александър Вулин заплаши Балканите с преначертаване на границите по плана на "Сръбския свят".

"Балканите ще бъдат безопасни и мирни, само когато сърбите са обединени и стабилни. Сръбският национален въпрос на Балканите не може да се решава частично и индивидуално, а само като сърбите са цяло, тоест единен политически народ", каза дясната ръка на президента Александър Вучич, цитиран от сръбския официоз "Политика" и "Сега".

Александър Вулин директно заплаши суверенитета на Черна гора, Северна Македония, Босна и Хърватия. "Ще напомним на целия свят, че сърбите са уникални. Сърбия не смята да забравя Република Сръбска, нито сърбите в Черна гора, нито в Северна Македония, в Хърватия или сърбите, където и да живеят", каза той.

Вулин подчерта, че след дълги десетилетия на лутане "сърбите отново са се превърнали в единна политическа нация" и "заедно ще вземат важни решения за оцеляване, независимо от мястото, където живеят".

"Посланието ми е - ние сме едно цяло, осъзнаваме предизвикателствата, които ни предстоят и няма да им позволим да ни разделят и настройват един срещу друг, както през вековете зад нас", каза още Вулин, който е сенатор в Република Сръбска.

Относно реакциите срещу Общосръбския събор от страна на съседните народи, Вулин заяви: "Те могат да изпитват само завист, ако не могат да съберат всичките си сънародници. Не трябва да изпитват страх, защото съборът не е насочен срещу друга нация".

Вицепремиерът посочи, че делението на сърби от тази или онази република или държава, трябва да спре от момента, в който се проведе Общосръбският събор в Белград.

"Това е добра новина (Събора) за Балканите, защото когато сърбите са стабилни, когато сърбите са обединени, когато Сърбия е силна, тогава Балканите са сигурни и мирни. Това не е насочено срещу никоя нация, а е използването на правото на сърбите да бъдат единна политическа нация и да вземат заедно решения по най-важните въпроси, свързани с тяхното собствено оцеляване", каза още той.

По отношение на резолюцията на Общото събрание на ООН за геноцида в Сребреница, Вулин каза, че приемането на документа "истинските намерения на нейните автори сега излизат наяве.

"Сега виждате, особено в босненско-херцеговинската общественост, където много се пише и говори, как изведнъж казват, че сърбите са извършили геноцид. Забравиха онази теза за отговорността на отделни лица, сега казват, че сърбите са извършили геноцид, че сърбите трябва да бъдат държани отговорни, че сръбското ръководство се опитва да промени историята", заяви сръбският вицепремиер.

"Тази резолюция беше внесена с фалшивата идея, че ще допринесе за помирението и стабилизирането на Балканите. В момента кипи атмосферата в БиХ, в която сърбите с право се чувстват наранени и обидени, защото бяха наречени "геноцидна нация", добави Вулин.

Вицепремиерът на Сърбия вижда нестабилност в Черна гора и Северна Македония.

"Правителството на Черна гора е "на ръба на колапса", защото неговите представители са гласували в подкрепа на Резолюцията, въпреки че „това е в абсолютен контраст с желанието на огромното мнозинство от гражданите на Черна гора, не само сърбите, но и мнозинството от гражданите", твърди Вулин.

"Имате проблем в Северна Македония, където е заплашено функционирането на тази държава, в който новоизбраният президент казва, че не е била консултирана по никакъв начин (относно подкрепата на Скопие за Резолюцията). Така че имате пълна нестабилност на самите Балкани", продължи той.

Александър Вулин нападна и Хърватия: "Не трябва да забравяме и Хърватия, която вече започна да се ядосва на приемането на резолюцията за Ясеновац, въпреки че когато приеха резолюцията за Сребреница, попитаха „споменава ли се в текста Сърбия?".

"Те не успяха да отделят Сърбия от Сръбска, не успяха да убедят Сърбия да каже, че резолюцията за Сребреница всъщност е резолюция за едни зли сърби от Република Сръбска. Това е атака срещу целия сръбски народ", отбеляза вицепремиерът.

Вулин каза, че подкрепилите Резолюцията за Сребреница ще искат репарации от Белград, ако успеят да отстранят президента Александър Вучич.

"Няма да успеят или в това, или в разделянето на Сърбия от Република Сръбска", зарече се той.

През юли м.г. САЩ наложиха санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде тогава Асошиейтед прес.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия. Вулин е обвинен също в участие в мрежа за трафик на наркотици, посочи министерството на финансите на САЩ.

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбската разузнавателна служба миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август - рядко срещана визита на представител на европейска държава, която подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна.

Вулин каза тогава на руския външен министър Сергей Лавров, че „Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия".

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но обтегнатите й отношения с Косово държат кандидатурата й в безизходица. Страната поддържа съюзнически отношения с Русия.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза през лятото, че САЩ "ще продължат да търсят отговорност от онези, които прокарват политическата си програма и личната си изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените действия на Русия в Сърбия и региона".

В резултат на наложените санкции се блокират цялата собственост и активи на Вулин в САЩ, неговите транзакции - преки или преминаващи през САЩ. Американски граждани и фирми нямат право да предоставят средства, стоки или услуги от, на или в полза на Вулин и негови фирми под заплаха сами да станат обект на санкции или принудително действие.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че санкциите на САЩ срещу директора на БИА Александър Вулин "не са заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация". „Не съм забелязал кокаин да е открит в офиса на Вулин, а в Белия дом", каза той тогава.

На въпрос на журналист от телевизия N1 дали Вулин може да остане начело на БИА и дали държавните власти на Сърбия трябва да разследват твърденията на Министерството на финансите на САЩ, Вучич обяви по онова врее: „Мисля, че е много важно да се проведе разследване. Забравихте да споменете най-важното нещо, което е Русия. Санкции срещу Вулин не са наложени заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от Балкани
Над 67 хиляди жени са военнослужещи в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ами не е лошо да опитат сърбите. Тъкмо НАТО да им изрежем още смешната държавичка. Ей там Белград им стига. Другото на съседите им хахаха
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Йосиф Броз Тито запази частната собственост в Югославия, а сталинисти като Вулин ги пращаше в лагери
134
1
 
1
 
! Отговори
ами почвайте преди 6 дни
не се бавете много,само вие и македонцие сте надеждата на човечеството да смачкате най-накрая фасона на самозабравилите се българи,целият свят изнемогва да ги хрантути,не се издържа вече
133
2
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 6 дни
Благоевградска област се от де ля от Бг.
132
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сърбе на върбе!
131
1
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 1 седмица
Братушките нещо се опитват да разклатят и Балканите.... само това ни трябва, още една Балканска война... направо ще цъфнем и вържем.... не му ли стига на Украйна, че ръчка с пръчка сърбите?
130
6
 
5
 
! Отговори
Спокойно корабите!!! преди 1 седмица
Всичките балкански джу...джета напоследък пак ги обхвана балканския шовинизъм и мегаломания както винаги без покритие и джавкат ли джавкат!И какви нагли-както българите отричат асимилацията на турците и тия сьрбите води ненапити-не били извършили никакъв геноцид!А бе ще ядосате Ердоган,ще ви прати аскера и ще кротнете всичките!Всичките сте по няколко милиона,на привършване сте ама иначе врява до небето!Смешници!
129
3
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 седмица
Тези явно са забравили един инструмент, изобретен от хърватите, "србосек" (srbosjek) :). Да видим дали пак няма да заиграе ако решат да тръгнат към Хърватия :). Май и Усташа (Ustaša) и методите им са забравили какво е :).
128
2
 
3
 
! Отговори
@Color Conductor преди 1 седмица
До Прадядо ми Прадядо ти може, ама ти колиш само в Тик - Ток.
127
5
 
4
 
! Отговори
Прадядо ми преди 1 седмица
ги е клал от коня със сабята докато са бягали , дядо ми с картечницата пак докато са бягали . Не се научиха.
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По- големи бонаци от сръбчетата нема , покриха югосъюза с гробове и останаха без излаз на море, изядоха боя но изглежда малко им е било.
125
2
 
7
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 седмица
Тия сърби разрушиха Югославия с нарцистичните си претенции за най-велик балкански народ...
124
2
 
3
 
! Отговори
Белградски вести преди 1 седмица
Шопия е Сърбия според сръбските историци и националисти.
123
0
 
15
 
! Отговори
История даге преди 1 седмица
То след съединението на България тогавашната дясна рака на сърбите викаше , че ще си пие кафето на обяд в София след като изведнъж нападнаха България. После бягаше презглава към Сърбия едва си спаси кожата.
122
2
 
8
 
! Отговори
Плескавици преди 1 седмица
Костов да дава коридор на НАТО да ги бомбат пак.Ние сме гадни .
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този тип е на тежки наркотици ,не мразете Сърбия заради дългото джубре и кликата.Те са в луната,наравно,че ще говорят така.Съжаление,да.Омраза не е нужна!...
120
2
 
8
 
! Отговори
Северджанъм преди 1 седмица
Геноциден народ...
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единственото, което ще преначертаят са собствените им граници. Особено България и Унария доста ще се облажат, но също и Хърватия.
118
0
 
12
 
! Отговори
крундел преди 1 седмица
сръбете имат по-твърди глави от руснаците, явно шамарите от преди 30-тина години са ги забравили, нищо, благодарение на "големият им брат" нато е навсякъде около тях и ще има стереошамари на килограм...
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОЙКО БОРИСО ДРИШКАТА ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА СЪРБИТЕ