Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
3
 
! Отговори
3-няционални ката-- преди 1 година
--строфи точно по тая линия говорят за много слаби политици ! Със неправилните си решения загробиха България и унишожиха огромния и потенциал ,сега можем да се вайкаме колкото си искаме и разни карачубанчета да си упражняват красноречието без да го накривят на някого ! Сърбето излязоха няколко пъти по-умни от нас и спечелиха ! Макетата са посръбчени от всякъде дори и правописната им реформа е про-сръбска езика им се отдалечи много едно говореха преди 30 г сега не им разбирам --вече са сърби !016
55
0
 
14
 
! Отговори
извън темтата преди 1 година
София беше в плен на сръбската чалга поне от средата на 80-те години на 20-ти век. Цялата и пошлост беше възприемана като "западна свобода". Факт.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на разкопки, македонски археолози открили шлема на Александър Македонски. Продължили да копаят окрилени от находката и след няколко дена се натъкнали и на моторът му. Продължили с надеждата да изкопаят монети от онова време. Днес са изровили кредитната карта на Македонски в *** за айфон. Сега търсят къде е айфона.
53
4
 
3
 
! Отговори
Георги Кимонев преди 1 година
Там няма да ги арестуват, но в българия е редно да арестуваме петьо блъсков и ръководството на тукашното вмро за насаждане на омраза и застрашаване на нацоналната сигурност.
52
0
 
2
 
! Отговори
Пожарникар,каратист преди 1 година
тенесист ,футболист ,артист от всякъде със нарочен диалект уж че е човек от народа -ама не е беден като народа а е със магическо шкафче !
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че сърбите са владели Македония няколко десетилетия през 14 век не я прави стара сръбска земя.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Впрочем Крагуевац е стар български град. Името му идва от старобългарското крагуй - сокол.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Сърбия владее Македония през 13 и 14 век.Факт е, че ние сами я предаваме тогава братски и подкрепяме Стефан Душан за цар- император на сърбите.Коронясва го в Скопие нашия патриарх в присъствието на Иван Александър.Явно тогава сме били по -умни на Балканите.Съртудничели сме си , вместо да се правим на кой е по- по най.Не си играйте с национализма, журналята.Не знаете нищо!
48
1
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Космонавт: Тъкмо това е "ценното" при американците - те могат да обесят и Садам и пак да не знаят къде е Кувейт. Както вече писах, пазят си собствените интереси, това е сигурно. Дали има достатъчно какво да заграбят оттук? Злато - канадската фирма и без това го изнася и то с концесия за пет пъти по-ниска цена от подобни в Африка. Туризъм - мижава работа - Турция и Гърция са по-стойностни дестинации. И какво остава - да ни продадат самолети за някой и друг милиард, а кога ще ги получим .....
47
1
 
5
 
! Отговори
ффф преди 1 година
албанците мислят друго..е те и Косово бе Сръбия ама ко стана
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Др., балканските селянд$ри не трябва да се занимаваме с международна политика, вие вкл.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На сръбска земя с български език що е то?
44
9
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Наистина няма друга държава в света като България!Руската Империя,СССР и днес Руската Федерация постоянно ни забиваха и днес ни забива нож в гърба заради Сърбия и Македония я отцепиха безвъзвратно от България , а *** пазят и спят пред паметника на ***!Агент Рейчъл Бернадет!ЦРУ!!!
43
2
 
2
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Цар Самуил публикува снимка, в която Сърбия и Македония са изконна територия на България. И сега те се явяват екзестиялна заплаха за България.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбе яли сте риба ! Опитайте пак !
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията изписва публикувана преди 10 мин, а първите коментари от преди 2 часа.
40
2
 
6
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Сърбите не сте и последна дупка на кавала:))) отива си в полза албанеца и католика:)))сърбия е изконна българска земя....:)))
39
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па сръпска си е макединията . Никой не го оспорва.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия няма излаз на море. Това им е болката на сърбите. Всеки съсед ги мрази заради безкрайния им шовинизъм.
37
5
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
До Странджата. Глу.пак, и какво точно е направил пък Борисов във връзка с твоя коментар? Или и ти си от тези, дето дишат единствено благодарение на омразата си към него?