Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много мераклии за чужда земя бе! Чакаме и *** да каже, че Македония е руска територия.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Георги Димитров спасява каквото може като трябва и да изпълнява за да няма война с цяла Югославия Гърция Турция и нови бг жертви. И успява да спаси поне днешна България в граници. СССР са съюзници със САЩ и после с скарват а Тито веднага минава подло към САЩ защото ако Сталин го беше свалил Димитров шеше да върне всичко на бг.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без Георги Димитров, Северна Македония би била Южна Сърбия и част от Сърбия.
33
3
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 31: България пазена от американски войници? На сто американци един не знае къде е България. Пазят си собствените интереси, това е сигурно.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин-Тито-Димитров отделиха Македония от Сърбия. Историческа победа, която през 1992 доведе до независимост на Македония от Сърбия и Югославия.
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е българска и точка по въпроса.
30
3
 
3
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
Сърбите трябва първо да попитат албанците, чия е територията. И ми се струва, че гърците също имат из изконни права. Ние трябва просто да си ступаме и ролкуз.
29
8
 
7
 
! Отговори
Малко за историята преди 1 година
До Анонимен 23: За ролята на Австроунгария нашите историци предпочитат да не говорят. Сега е модерно да се говори русофобски - за това дават научни звания и степени, а даже места в парламента. Но Австроунгария и Великобритания са предизвикали Берлинският конгрес за разпарчатосванетон а Санстефанска България, и да - Австроунгария е подбутнала Сърбия да ни нападне след Съединението. И най-накрая австриунгарският император Франц Йосиф е започнал Първата световна война, в която вкарва и България.
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКИ САРАЙ ЗАОБИКОЛЕН ОТ РУСКИ ПЕТРОЛ,ПАЗЕН ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен За Душан даже и баща му е васал на бг. Всички сръбски князе са васали на бг. А независимо сръбското царство пт бг трае много малко преди турците когато пада Видин . Сърбите са бг васали се счита от Сърбия за голямо унижение и се премълчава.
26
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сърбия и българия са руски проекти на балканите с цел да държат в подчинение този регион на европа!!!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не е баш тъй Сега е поредното бг предателство.. Бг можеше да им каже на Белград че няма да ги пуска в ЕС ако не признаят за геноцида и платят репарации. А те правят услуги на ЕС и САЩ и ги пускат и много ясно че Сърбия стават нагли както РСМ.
24
4
 
21
 
! Отговори
Луко преди 1 година
Сърбите са фашисти,шовинисти и най-боле артисти и измислени герои.Дори и днес половината от населението им са си чист български генофонд.Истината е,че цялата им измишльотина се крепи на няколко проруски фамилии поддържани от кремъл и насаждащи омраза към България.Кремъл си плаща за това.А всичко това е за да се държи България под напрежение в случай че потърси териториите си от Русия.В такъв случай сърбите ни нападат директно в гръб и тръгват право към София ,както последният път.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9До Анонимен Стефан Душан е бг цар. Жена му също е бг.))))Цар Душан никога не е бил БГ цар,това ,че майка му и баба му по бащина линия са българки не значи ,че е бил бг цар.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20На някой тъжно ли му е все още, че избиват сърби в Косово? Питам просто.Лъжец в Косово никой не избива сърби ,а сърбите си правят каквото пожелаят без да зачитат законната косовска власт.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не е баш тъй Фердинан даже и ако бехме спечелили в Македония пак щеше да я подари на Австроунгрария а Сърбия ни напада още 1885 г. защото е обещана Македония на Австронгария и Солун а за Сърбия ще получи до черно море.
20
1
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
На тези май пак им се е приял обеднен уран? :)))))))))))))))))))))))))))))))) Наглеци.
19
3
 
17
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Милошевич: Хайде не пробутвай и тук русофвобската опорна точка. Сърбите са националисти и гледат да заграбят колкото се може повече. А дали са русофили никак не е сигурно. По-точно, русофили са само когато им изнася.
18
6
 
14
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
На някой тъжно ли му е все още, че избиват сърби в Косово? Питам просто.
17
0
 
35
 
! Отговори
Хейт преди 1 година
В град Битоля? Същият град построен от цар Иван Владислав? Чийто надпис при съграждането съдържаше 7 пъти думата "българи"?